Opäť so „slnkom v duši“ na Slnečnom festivale 2018.

Prvý septembrový víkend  bude už štvrtým rokom patriť v našom meste divadlu. „Umenie a tvorivosť v každom kúte a pre každého“. Túto vetu sme minulý rok inovovali na „Senec žije divadlom“. Pravdivé sú obidve!

Z festivalu pouličného a bábkového divadla sa časom vyprofiloval festival mestský, rodinný, ktorého hlavným cieľom je prinášať do Senca autentické divadelné zážitky. V snahe prezentovať tento žáner v celej jeho rôznorodosti a s dôrazom na mnohorakosť významov, ktoré etymológia slova divadla so sebou prináša.  

Odivo – vec zázračná, údiv vzbudzujúca; spectaculo – vizuálny zážitok; ludus – hra, hravosť ako taká…To všetko divadlo je, to všetko obsahuje a v sebe spája, a to Vám chceme prinášať.

Aby sme nezabúdali na silu okamihu, na momenty, keď zbystríme všetky zmysly a naša hlava musí okrem zábavy i trošku premýšľať. Tvorivosť, tvorivý duch a multižánrové fúzie sú samozrejmosťou.

Festival si aj tento rok ponechal zámer i úlohu, že sa bude venovať školám a študentom. Myslíme si, že je to jedna z jeho dôležitých úloh – vychovávať budúceho diváka a zoznamovať ho s aktuálnymi podobami divadla a jeho špecifickým jazykom.   

Táto  festivalová línia sa natiahla takpovediac do celoročného pôsobenia a v hlavné festivalové dni septembra bude organizovaných aktivít trošku menej.

Hlavný program pre širokú verejnosť v dňoch 7.- 8. septembra 2018 sme do istej miery upravili, v snahe zachovať to najlepšie z predchádzajúcich ročníkov.

Opäť nezabúdame na najmenších a prinášame batolárium „HOP“ z dielne Starého divadla Karola Spišáka z Nitry. Príde aj Teátro Neline s čarovným predstavením „Ja som Inna“ o samote, prekonávaní strachu z ľudí a hľadaní dôvery v súčasnom svete. Z Bábkového divadla na rázcestí k nám pricestujú „Africké rozprávky“, aby sme ich prostredníctvom spoznali aj iné kraje a spôsoby. Prídu aj hostia z Čiech s titulom pre staršie deti a ich rodičov „Smysl kura“. Rozhodne si netreba nechať ujsť predstavenie „Divočiny“, ktoré pripravilo divadelné združenie Odivo. Nádherné predstavenie, ktoré už precestovalo kus Slovenska i Európy a tento rok zavíta aj k nám.

Pre „dospelákov“ chystáme divadelnú lahôdku v podobe titulu „Shirley Valentine“. Je to vynikajúca monodráma a herecký koncert ZUZANY KRONEROVEJ, ktorej prítomnosť na festivale je skutočne výnimočnou udalosťou. Predstavenie je súčasne Slávnostným otvorením Slnečného festivalu.

Nezabudli sme ani na diváka z kategórie násťročných, i keď titul ktorý prinášame je jedným z náročnejších. Hru „Potkany“  naštudovali študenti herectva VŠMU a svoju interpretáciu predstavia na festivale v sobotu večer.

Veríme, že záver festivalu bude opäť čarovným zážitkom pre všetkých, a že „Storočie humoru“ v podaní Jakuba Nvotu a Kamila Žišku z Túlavého divadla bude tou správnou bodkou.

Zažijeme spoločne činohru, kabaret, bábkové divadlá i pouličné klauniády našich priateľov z Cirkus-kusu a bude aj „Bubnovačka“. Ak neviete, čo to je, o to viac si príďte užiť interaktívne „etnobubnovanie“  s Tónom Gúthom a Rytmikou.

A aby toho nebolo málo, v stane Mestského Múzea bude výstava, knižky nielen z múzea, ale i z kníhkupectva Artforum, a keď sa zastavíte a posadíte, tak Vám z nich Zuzka Kolejáková niečo prečíta.

Musím sa pristaviť ešte pri jednej téme: „Ak rozmýšľam nad tým, čo v sebe obsahuje slovo ambasádor?“ – tak si uvedomujem, že v prípade Slnečného festivalu je to jeden konkrétny človek. Je jeho  reálnou dušou, človekom stotožneným, oduševneným a vždy prítomným. Je to Martin Žák – Divadlo Agapé. S jeho všadeprítomnou fiatkou, hereckým a bábkarským majstrovstvom a schopnosťou zaujať diváka akéhokoľvek veku.

Toto všetko je takmer prichystané a najlepšie na tom je, že sa  „TO“ chystá už akosi jednoduchšie. Štvrtý ročník je záväzok, no súčasne je dôkazom toho, že festival si našiel diváka i účinkujúcich, že vznikli profesionálne priateľstvá, potvrdili sa spolupráce, vytvoril sa tím ochotných ľudí  – profesionálov i dobrovoľníkov, ktorí na festivale odhodlane pracujú…že máme podporu mesta Senec, Správy cestovného ruchu i Bratislavského samosprávneho kraja a čo je najdôležitejšie – verného a očakávajúceho diváka.

Momentálne robíme všetko preto, aby sme zabezpečili celé dianie k najväčšej spokojnosti Vás všetkých i nás 😉.

Web – www.slnecnyfestival.sk
Facebook – www.facebook.com/Slnecny.festival

Zdroj: Mestské Kultúrne Stredisko