Open Air Festival 2012: Mando Diao!

Jedna z nejžádanìjších festivalových kapel zavítá v srpnu na Open Air Festival a otevírá tolik očekávanou kytarovou scénu. Mando Diao – energický, melodický pop s nádechem punku vás nenechá v klidu. Inspirace 60. a 70. léty slibuje intenzivní zážitek, protože naživo tato pìtice Švédù překypuje energií.

Třídenní festivalovou zábavu po elektronických Gorillaz Sound System podpoří alternativní rocková kapela Mando Diao. „Podařilo se nám splnit přání fanouškù a po pìti letech přivést kapelu znovu do Česka, a to právì na Open Air Festival,” říká dramaturgynì festivalu Milena Palečková. Fanoušci v Česku mohli Mando Diao naposledy vidìt v roce 2007. Určitì si pamatujete píseň Dance With Somebody s retro klipem, která tyto severské chlapíky dostala na přední příčky svìtových hitparád. Za poslední studiovou desku Give Me Fire dostala kapela dokonce platinové album. Dvanáctiletou historii nyní zrekapitulovali na albu Greatest Hits Volume 1, která vyšla začátkem letošního roku.

Mando Diao začínali přitom jako garážová kapela ve švédském Börlange. V roce 1999 kolem sebe současný frontman Björn Dixgård začal formovat kapelu, která si brala inspiraci z Beatles, Nirvany i Neila Younga. Teprve v roce 2004 na sebe výraznì upozornili albem Hurricane Bar a získali si pozornost především švédských, nìmeckých a japonských fanouškù. S dalšími alby se jejich popularita šířila dál po západní Evropì a z klubové scény se dostali až do pozice headlinerù známých festivalù.

Kromì Björna (zpìv a kytara) se návštìvníkùm OAFu představí Gustaf Norén (zpìv, kytara), Carl-Johan „CJ“ Fogelklou (basa), Samuel Giers (bicí) a Mats Björke (klávesy). V tomto složení v roce 2010 odehráli v Berlínì slavný akustický koncert pro MTV, kde jim hostoval frontman The Kinks Ray Davies, Daniel Haglund, Klaus Voormann, Juliette Lewis a současná hvìzda alternativního popu Lana Del Rey. Koncert vyšel na CD a DVD s názvem MTV Unplugged Above and Beyond.

Postupnì budou přibývat nejen zahraniční jména, ale také spousta českých, které nabídnou neménì intenzivní zážitek. Sledujte www.openairfestival.cz a nic vám neunikne.

Sledujte www.openairfestival.cz a nic vám neunikne.

OAF

Zdroj: OAF
Publikoval: Redakcia GREGI.NET