Open Air Festival 2013: Matěj Ruppert – Rozhovor.

Na štvrtom ročníku Open Air Festivalu 2013 sa predstavila známa česká kapela Monkey Business, ktorá opäť aj tento rok rozprúdila krv v žilách návštevníkov. Aj napriek tomu, že ich vystúpenie bolo sprevádzané nepríjemným dažďom, Monkey Business predviedli úžasnú show. Po ich koncerte sa nám podarilo vyspovedať speváka Matěja Rupperta.

Na Slovensku málokto vie, ako ste sa ku spevu vôbec dostali. Skúste nám ten príbeh porozprávať.
Je to v podstate taký nudný príbeh. Ja som už od mala spieval v jednom folklórnom zbore. Keď prišla puberta, mal som už s rôznymi kamarátmi potrebu zakladať rôzne kapely a kamarátiť sa a samozrejme u toho baliť baby. Neskôr som mal obrovské šťastie, že som bol v správny čas na správnom mieste a stretol som Pavla Mrázka z Monkey Business, ktorý ma priviedol na konkurz, ktorý som vyhral. Ale keď si tak spomínam, ja som si spieval vždy. Na chodbách, na záchodoch, v kúpeľniach, takže ja som vlastne spieval celý život a bol som exhibicionista, takže som sa rád predvádzal pred ľuďmi.

IMG_3590

Na youtube koluje video, ako vás odchytili na ulici a požiadali, aby ste niečo zaspievali.
Myslíte asi Caruso show. Televízna mágia je neuveriteľná. To na tej ulici sa točilo až na druhý deň po mojom vystúpení v samotnej show. Tento program produkovala mama môjho najlepšieho kamaráta a vtedy ten program nikto nepoznal, točili sa len pilotné diely. Mali veľmi málo ľudí, ktorí tam súťažili, tak som bol oslovený, aby som sa do súťaže zapojil. Dokonca si pamätám, že ako jediný z tých súťažiacich som mal za to honorár. A ešte som to aj vyhral. Ja som najprv do toho nechcel ísť, ale potom ma prehovorili.

Ako dlho sa formovala kapela Monkey Business a jej hlavná zostava? Hovorí sa, že je len veľmi ťažké zosúladiť tak veľa členov, najmä zo skúškami a koncertmi…
Máš pravdu, ale my sme mali veľké šťastie. Konečná zostava Monkey Business sa formovala zhruba rok. Kapelu úplne na začiatku založil Roman Holý, Pavel Mrázek a Martin Houdek. Vtedy spolu hrali v kapele Dorota B. B., Roman ako hosť, ktorý im produkoval dosku. Vtedy sa dosť skamarátili a začali hľadať hlavného speváka. A tak po určitej dobe objavili mňa. Ďalší do kapely prišiel Ondřej Brousek, s tým, že Romana napadlo, že by bolo skvelé tam mať dvoch pianistov. Potom prišiel Olda, gitarista, ktorý musel tiež prejsť konkurzom. Ako posledná, po nahratí prvej dosky, prišla do kapely Tonya Graves.

IMG_3663

Aký je váš najnezabudnuteľnejší zážitok z vlastného koncertu?
To je vlastne veľmi ťažká otázka. Máme za sebou trinásť rokov úžasného koncertného života, stále sa nám darí a máme veľa ľudí, ktorí na koncerty chodia. Takže tých zážitkov je naozaj veľa a vybrať jeden je veľmi ťažké. Bohužiaľ, človek si väčšinou pamätá viac tie negatívne. Buď prvý alebo druhý rok koncertovania sme mali koncert v nádhernom prostredí letného kina a mali sme dve piesne spojené v jednu a už v uprostred tej prvej sa mi strašne začalo chcieť ísť na záchod, na veľkú… Keď začínala tá druhá, tak som proste musel odísť z pódia.

Kto vám navrhuje vaše kostýmy? Koho sú to nápady?
Veľa nápadov chodí z hlavy Pavla Mrázka, ale tiež to dosť riešim aj ja a Roman Holý. Potom sa snažíme aj ostatných nakaziť našim nápadom. Vymýšľame si to teda sami a realizácia je rôzna. Buď si ich nechávame šiť po rôznych známych, alebo napríklad tieto, ktoré máme na Open Air Festivale 2013, sme si vyrábali úplne sami.

IMG_3572

Čo si myslíte, že ste priniesli do českej produkcie hudby? Teda mimo krásy a vkusu…
Ja si myslím, že si to povedala aj sama. Ale je to samozrejme veľmi zložité. Ja viem, že asi nie sme najslávnejšia kapela v Čechách a vzhľadom k tomu, ako veci robíme, asi nikdy nebudeme najslávnejšia kapela v Čechách. Čo je pre mňa ale ďaleko dôležitejšie je, že môžeme stabilne hrať a môj sen je, aby sme takto vydržali až do smrti, aby stále na nás chodilo tých 350 – 500 ľudí do klubu. Samozrejme, keď bude chodiť viac ľudí, budeme radi. A čo sme priniesli? Myslím si, že čo sa týka funku, sme asi najvýraznejšia česká kapela, možno aj česko-slovenská. A keď tak počúvam iné kapely, máloktorej kapele to tak šľape ako nám. Myslím si, že to je asi najpodstatnejšie, to je vec, ktorá nás všetkých spojuje. A máloktorá kapela tiež znie tak „západne“ ako my.

Ako sa vám páčil dnešný koncert na tomto upršanom Open Air Festivale 2013?
Ten dážď je blbý pre ľudí, ktorí na koncert prídu, nie pre nás, my sme pod strechou. Ale ja som šiel úplne dopredu, takže na mňa pršalo tiež. My zlezieme z pódia, odídeme do šatne, utrieme sa, dáme si dáke dobré pivko, sadneme do auta a ideme do sucha. Tí ľudia tu ale musia byť a ja som ich obdivoval a patrí im jedno veľké ďakujem, ako nám tú energiu opätovali. To je to najdôležitejšie. Musím pripustiť, že som mal pred koncertom celkom strach. Bojím sa, že by sme museli niekedy hrať pre málo ľudí. Nie preto, že by oni nechceli prísť, ale preto, že by ostatné podmienky nedovolili k ich návšteve. Je ale zaujímavé, že čím horšie sú poveternostné podmienky, tým sa ľudia dokážu viac uvoľniť.

Fotky z festivalu:
Open Air Festival 2013 | 8. – 10.8.2013 | letisko | Panenský Týnec | Foto: Wwwnick
Open Air Festival 2013 | 8. – 10.8.2013 | letisko | Panenský Týnec | Foto: Wwwnick

Otázky kládla: Daura
Foto: Wwwnick