Open Jazz Fest 2014 odprezentuje viac ako jazz.

Zelená Voda/ Bratislava, 7. apríl 2014 – Siedmy ročník Open Jazz Festu ponúkne aj v tomto roku jazzovú špičku od 18. do 19.júla v areáli na Zelenej Vode. Dokazuje to aj odhaľovaním ďalších mien.

Súčasne dáva priestor aj vynikajúcim a zároveň netradičným spojeniam. Legenda medzi jazzovými gitaristami Mark Whitfield v sprievode originálneho AMC tria a talentovaná Sisa Michalidesová so svojím novým projektom.

Sisa Michalidesová predstaví na festivale svoju farebnú jazzovú smršť pod názvom Expresie. Mladá hudobníčka sa narodila v roku 1983 v Bratislave, študovala na Konzervatóriu v Bratislave, flautu, špeciálnu kompozíciu herectvo. Už v tomto mladom veku sa stala uznávanou a často využívanou autorkou hudby a doteraz účinkovala na mnohých jazzových slovenských i medzinárodných festivaloch. Spájajú sa s ňou výrazy ako jazz a fusion. Sisa uprednostňuje len virtuóznych interpretov, medzi ktorými je rešpektovania aj ako flautistka. Poslucháč je pri nej súčasne vnášaný do jazzovej, vážnej hudby, scénických plôch a klavírnych skratiek, ktoré mu v rytmoch balkánu a flamenca nedajú priestor a dôvod analyzovať, kde sa práve nachádza.

Okrem Expresií boli úspešné aj jej ďalšie projekty 3 plus 1, Zimí kúzelníci či Sisa a sivý holub, Veľkí herci malým deťom I, II, III. Spolupracovala s Richardom Mullerom, Andrejom Šebanom, Oskarom Rózsom, Matúšom Jakabčicom, Ivetou Bartošovou, Ľuborom Priehradníkom, Robom Opatovským, Jiřím Stivínom,  Adrienou Bartošovou a ďalšími. Ako herečka pôsobí v divadle Úsmev.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/playlists/23219278″ params=“auto_play=false&hide_related=false&visual=true“ width=“100%“ height=“100″ iframe=“true“ /]

Sisa Michalidesová – zostava:
Sisa Michalidesová – flauta, vokály, klávesy
Marian Ševčík – bicie
Juraj Griglák – basgitara
Peter Preložník – klávesy
Pavol Bereza – gitara
Milo Suchomel – saxofón
Samuel Hošek – spev
Hanka Gregušová – spev
Mária Kmeťková- harfa

Velikán a slovenskí originálni klasici

Ďalším spojením, ktoré sa predstaví  v sobotu 19. júla bude AMC trio zo Slovenska, ktorých doplní gitarista z USA Mark Whitfield. Ten patrí k najlepším a najrenomovanejším svetovým jazzovým gitaristom. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že sa dokáže bezchybne pohybovať v akomkoľvek jazzovom žánri. Je vyhľadávaným gitaristom v mnohých hudobných projektoch a zoskupeniach. V poslednej dobe je známy aj vďaka účinkovaniu v David Mathews Band. Spolupracoval s takými velikánmi ako Dizzy Gillespie, Art Blakey, Herbie Hancock, Ray Charles, Sting, Diana Krall či Chris Botti.

Amc Trio je jedna z najvýraznejších slovenských jazzových formácií, prezentujúca sa vlastnou tvorbou postavenou na výrazných melódiách a kompozíciách presahujúcich rámec jazzu. Na slovenskej jazzovej scéne pôsobí od roku 1993 v zostave Peter Adamkovič  (klavír), Martin Marinčák (kontrabas) a  Stanislav Cvanciger (bicie). Amc Trio sa necháva inšpirovať prvkami klasickej, populárnej ale aj folklórnej hudby. Po prvom cd Thor-Iza natočilo dve cd (Soul Of The Mountain, Waiting For A Wolf) s vynikajúcim švédskym gitaristom Ulfom Wakeniusom. Na poslednom albume One Way Road To My Heart, ktoré vyšlo v marci v nemeckom vydavateľstve Moosicus hosťuje slávny trúbkar Randy Brecker a vyhrali s ním tento rok Radio Head Award. Overenú spoluprácu so svetovými menami odprezentujú na amfiteátri na Zelenej vode spoločne s Markom Whitfieldom.

AMC TRIO & MARK WHITFIELD – zostava:
Mark Whitfield – gitara /USA/
Peter Adamkovič – klavír
Martin Marinčák – kontrabas
Stanislav Cvanciger – bicie

Open Jazz Fest počas predošlých šiestich ročníkov privítal tisícky návštevníkov. Už tradične je miestom, kde sa stretávajú všetky generácie – od fanúšikov jazzu v pokročilom veku až po mladých. V tomto roku sa festival uskutoční 18.-19. júla, každý deň od 19:00.

Viac informácií nájdete na www.openjazzfest.sk
FB profil: www.facebook.com/pages/Open-Jazz-Fest/121671191198869
Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=19088 a v BLUE NOTE CLUBe www.bluenote.sk

billboard

Zdroj: Open Jazz Fest 2014