Open Jazz Fest sa ponesie v duchu spolupráce krajín V4.

Už o pár dní sa brány amfiteátru na Zelenej Vode otvoria pre fanúšikov jazzu a dobrej hudby. Pre návštevníkov Open Jazz Festu čaká i tento rok bohatá nádielka. Okrem zahraničných headlinerov sa na pódiu predstavia tí najlepší hudobníci z krajín V4.

Prvý deň festivalu, t.j. piatok 18. júl, sa ponesie v duchu spolupráce hudobníkov krajín V4. Formácia V4 European Quintet je predovšetkým výsledkom dlhoročných zahraničných spoluprác českého saxofonistu Ondřeja Štveráčka. Absolvent Konzervatória J. Ježka v Prahe patrí k najvýznamnejším postavám mladej jazzovej generácie. Má za sebou spolupráce so slovenskými i českými hudobníkmi, ale i zahraničnými. Pôsobil v East-West European Orchestra, Gustav Brom Big Bande a okrem iného sformoval Ondřej Šveráček trio, quartet, ale i quintet. Debutový album Ondřej Štveráček Quartet Hoci ho experti často porovnávaju s Johnom Coltranom, v jeho hre sa neodbytne trie na povrch jeho vlastná hudobná osobnosť, z čoho ťaží on i jeho spoluhráči. Na Zelenej Vode sa predstaví v spoločnosti s Poliaka Piotra Wojtasika (trúbka), Čecha Tomáša Baroša (kontrabas), Maďara Kálmán Oláh (klávesy) a Slováka Marián Ševčík (bicie).

os_arena

Open Jazz Festival práve v tomto roku získal po prvýkrát finančnú podporu Vyšegrádskeho fondu. Medzinárodný Vyšehradský fond je medzinárodná organizácia so sídlom v Bratislave založená vládami V4 v Štiříne, v Českej republike, 9. júna, 2000. Účelom fondu je uľahčiť a podporovať rozvoj užšej spolupráce medzi občanmi a inštitúciami v regióne, ako aj medzi krajinami V4 a ďalšími krajinami, najmä západného Balkánu a krajín Východného bloku.

„Sme hrdí na to, že aj náš festival sa môže stať súčasťou medzinárodnej spolupratričnosti krajín V4. Zoskupenie hudobníkov z Vyšegrádskej štvorky je na našom festival po prvý raz a veríme, že sa návštevníkom naskytne nezabudnuteľný hudobný zážitok,“ hovorí riaditeľ festivalu Tibor Zelenay.

Podpora slovenských jazzových startupov

Open Jazz Fest otvára svoje dvere aj pre nové slovenské autorské projekty. V prvý deň zároveň vystúpi slovenský bigband z Nitry Swingless Jazz Ensemble. Táto jedinečná slovenská formácia je víťazom súťaže Star Up 2013, ktorá vznikla zo spolupráce Open Jazz Festu a špecializovaného hudobného portálu jazz.sk.

„Sme veľmi radi, že spolupráca s hudobným portálom jazz.sk priniesie na naše pódium takú skvelú skupinu ako je Swingless Jazz Ensemble. Som si istý, že svojou energiou a úžasným bigbandovým prevedením obohatia festival,“ hovorí riaditeľ festivalu Tibor Zelenay. „Sú dôkazom toho, že i naša malá krajina má prínos k jazzovej sfére. Našou víziou je naštartovať novú tradíciu podpory slovenských autorských projektov,“ doplnil.

Open Jazz Fest počas predošlých šiestich ročníkov privítal tisícky návštevníkov. Už tradične je miestom, kde sa stretávajú všetky generácie – od fanúšikov jazzu v pokročilom veku až po mladých. V tomto roku sa festival uskutoční 18.-19. júla, každý deň od 19:00h.

Viac informácií nájdete na www.openjazzfest.sk
FB profil: www.facebook.com/pages/Open-Jazz-Fest/121671191198869
Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=19088 a v BLUE NOTE CLUBe www.bluenote.sk

billboard

Zdroj: Open Jazz Fest