Opening Concert Dimensions 2017

O tohoročné otvorenie festivalu Dimesions sa postarajú mená ako Grace Jones, Moderat a jazzové zlatíčka Yussef Kamaal a Moses Boyd: Solo X. Títo hudobníci nám ponúknu pestrú zmesku hudobných štýlov a tónov, a ja myslím, že sa máme na čo tešiť.

Festival sa, ako každý rok, bude konať vo Fort Punta Christo, ktorá je od roku 2013 otvorená pre zábavychtivú verejnosť. Konáva sa tu 6 festivalov, z ktorých iba dva majú celosvetové renomé – Outlook festival a Dimensions.

Otváracím koncertom, ktorý sa uskutoční 30. augusta, nás očarí jamajská multitalentovaná žena Grace Jones. Je speváčka, skladateľka, producentka, herečka i modelka. Jej hudobná kariéra odštartovala v roku 1977 albumom Portfolio. Jej zvuk je jedinečný a poznačený dobou, v ktorej vyrastala. Jej rebelská duša sa prejavovala už v mladosti, klubový život v New Yorku, spontánne výlety či už autom, alebo inak. Nosila afro, ešte predtým, než to bolo cool, a rada sa odhaľovala na verejnosti, a mnohé iné excesy, ktoré netreba menovať. Pod jej jedinečnosť sa však podpisuje nielen divokosť jej duše, ale aj hra na akordeón a najmä jej hlas. Jej vokálny rozsah je dve a pol oktávy, čo znamená, že nemá problém preskočiť z relatívne vysokých tónov do hlbokých mužských polôh. Je vzorom pre mnohých súčasných interpretov ako Rihanna či Lady Gaga.

Moderat snáď netreba nikomu dvakrát predstavovať. Ak však náhodou, ide o spojenie dvoch nemeckých hudobných telies Modeselektoru a Apparatu. Osve sú diametrálne odlišní, ale spolu tvoria nezabudnuteľnú hudbu, ktorá vypredáva sály všade po svete. Patria k najväčšej senzácii elektronickej hudby súčasnosti. Ich živé vystúpenia sú charakteristické kombináciou techna a minimalu, a úderných vizualizácií, ktoré v nás, spolu s vokálmi Sashu Ringa a.k.a. Apparata, tvoria nezabudnuteľné pocity. Tento rok ste ich mali, prípadne stále máte, možnosť vidieť na festivale Colours of Ostrava, a Grape festivale. Podľa najnovších správ odohrajú pred-predposledný koncert práve na Dimensions festivale. Posledný koncert majú naplánovaný na 2. septembra v nemeckom Berlíne a potom si dajú odmlku na neurčité, možno trvalé obdobie, preto si ich určite nenechaj ujsť!

O jazzovú zložku sa svojimi vystúpeniami postarajú dvojica Yussef Kamaal a Moses Boyd: Solo X.

Štýl dvojice Yussuf Kammal je silno ovplyvnený Londýnom. Chalani vyrastali v hlavnom meste UK, kde sa to hemží hudobníkmi a hudobnými štýlmi, čo sa odzrkadluje aj v ich štýle hrania. Inšpirovaní junglom, grime a polámaných beatov, je ich prevedenie jazzu niečím úplne novým. Inšpirujúc sa hudbou jazz funkovou hudbou 70’s, albumami od Herbieho Hancocka až po Mahavishnu orchestra, si vytvárajú širokospektrálnu šablónu, ktorá poskytuje veľa priestoru na experiment. Dvojica pozostávajúca z Yussefa Dayesa a Kamaala Williamsa (a.k.a. Henri Wu) nemá formálne hudobné vzdelanie, avšak možno práve to im umožnilo hrať inovatívne. Spoliehali sa na svoj hudobný vkus a sluch, a taktiež za ich spôsob hrania vďačia i klaviristovi Theloniousovi Monkovi a bubnom Kaida Tathama

Moses Boyd je bubeník, skladateľ, producent a elektrohudobník, narodený taktiež v Londýne. Víťaz MOBO awards za rok 2015 za Najlepší jazzový výkon, cena Johna Peela „Play more Jazz Award“ z roku 2016, Svetová cena Gilesa Petersona a mnohých ďaľších. Moses spolupracoval s menami ako Lonnie, Liston Smith, Ed Motta, Little SImz, Four tet, Zara Peterson, Sampha, Floating points a veľa ďalších, pričom úspešne spája Jazz, populárny grime a elektroniku.

Tešíme sa a vidíme sa 30. augusta v pulskom koloseu!

Monika Hladíková