Orchester Bratislava Hot Serenaders vyrazili na jedinečné turné do Spojeného kráľovstva, kde predstavia nové profilové CD!

V stredu 16. júla vyrazil popredný slovenský jazzový orchester Bratislava Hot Serenaders odohrať 10 koncertov do Spojeného kráľovstva.

Najlepšie skladby hot jazzového repertoire odznejú v mestách od juhu Anglicka (Exeter, Marlborough, Londýn) cez srdce Británie (Birmingham) až po škótsky Edinburgh a Glasgow (po ceste tam si orchester zahrá aj s priateľmi z Limehouse Jazz Band v Holandsku).

BHS

Pozvania na jazzové festivaly a klubové koncerty sú v takomto rozsahu úspechom naozaj nie bežným, o čom svedčí aj fakt, že o tomto turné sa vo svojom vysielaní zmienila aj rozhlasová stanica BBC2. Od fanúšikov dennodenne prichádzajú správy, ako sa na koncerty tešia, keďže orchester hral v týchto končinách naposledy v roku 2008 (festival vo Whitley Bay 2004/2006/2008). Okrem Slovenska orchester, už aj svojím názvom, reprezentuje hlavné mesto Bratislavu, a v spolupráci s Bratislavskou organizáciou cestovného ruchu nesie anglickým návštevníkom koncertov darček v podobe DVD Visit Bratislava.

Turné, ktoré je finančne náročné, podporilo Hudobné centrum, s ktorým orchester dlhodobo a úspešne spolupracuje.

Spolu so štrnástimi hudobníkmi pod vedením svetoznámeho trubkára Juraja Bartoša vystúpi dámske vokálne trio Serenaders Sisters a speváci (štýlovo nazývaní „crooneri“) Dodo Kuriľák a Miloš Stančík. V deň odchodu dorazí z lisovne ešte „teplé“ profilové CD s názvom Lonely Melody, ktoré bude mať svetovú premiéru práve na tomto turné. Slovenskí fanúšikovia si však prídu na svoje na prvom profilovom koncerte na stálej scéne orchestra 21. 9. v Spoločenskom dome Nivy v Bratislave.

Orchester má na svojom konte, popri platinovej platni za CD Ja som optimista a po zlatej platni za CD Celý svet sa mračí, dokopy už 8 CD albumov a jedno (prvé slovenské) hudobné DVD. Bratislava Hot Serenaders je významný slovenský orchester, ktorý vznikol v roku 1991; orientuje sa exkluzívne na autentickú interpretáciu jazzovej a tanečnej hudby rokov dvadsiatych a tridsiatych a na slovenskú tanečnú hudbu prevažne z repertoáru Františka Krištofa Veselého. Vizuálnu atmosféru orchester dotvára krásnymi dobovými kostýmami. Použitie autentických nástrojov, starostlivo prepracované aranžmány a bravúrne štýlové výkony sólistov prinášajú jedinečný autentický zvuk, aký poznáme z filmov či starých nahrávok.

www.serenaders.sk
www.facebook.com/hotserenaders
https://marckodrom.free.fr/marckolswing/Videos/2010-BHS.html 

handbillA5

Zdroj: Matej Salek