Ore Pole v marci: Therapy?, We Have Band, Compost aj český folk!

Britskí experimentátori We Have Band, severoírski Therapy?, Marbert Rocel z nemeckého labelu Compost Records, aj český Spirituál Kvintet – tak vyzerá marcový program koncertov agentúry Ore Pole. We Have Band zahrajú 5. marca v Kultúrnom centre Dunaj, na rovnakom mieste sa o štyri dni nato predstavia aj Spirituál Kvintet. Marbert Rocel budeme môcť vidieť 16. marca v Nu Spirit Clube a Therapy? zavítajú v posledný marcový deň do MMC.

We Have Band za svoje vzory označujú tak rozdielne skupiny ako Joy Division a The Rapture, kritika ich prirovnáva najčastejšie k Hot Chip, Foster the People či Naked and Famous. Ich albumy aj koncertná šou sú kombináciou nadupaného diska a funku a jemných skladieb, v ktorých počuť len klavír a spev. Na koncerte, ktorý bude súčasťou turné k ich novému albumu Ternion, si 5. marca zahrajú aj rakúski My Name Is Music, nová senzácia nezávislej scény u našich južných susedov a miláčikovia kultového rádia FM4.

Po dlhšej odmlke sa na Slovensko vráti česká folková legenda Spirituál Kvintet, ktorá sa predstaví v Dunaji 9. marca. Historicky prvá česká folková skupina sa pri svojom vzniku inšpirovala najmä tvorbou amerických pionierov folku ako Pete Seeger či Joan Baez a až neskôr zaradila do svojho repertoáru žáner, ktorý dnes dominuje – černošské spirituály. V časoch totality boli vždy zásadnou udalosťou najmä jej vystúpenia na kultovom festivale Porta, ktorý vtedajší režim síce nenávidel, ale toleroval. Práve skladby Spirituál Kvintetu ako Za svou pravdou stát či Až se k nám právo vrátí boli pre mnohých symbolom boja za slobodu a za zmenu režimu.

V Nu Spirit Clube sa 16. marca prvýkrát na Slovensku predstaví nemecká electro-funková úderka Marbert Rocel, ktorá vydáva na značke Compost Records a najčastejšie býva prirovnávaná k Parov Stelar. S týmto rakúskym laptopovým mágom má spoločných hneď niekoľko vecí – saxofón, speváčku s podobným hlasovým prejavom, ale hlavne záľubu v mixovaní jazzu a funku s elektronickou tanečnou hudbou. Rovnako ako We Have Band, aj Marbert Rocel práve vydávajú nový album a Bratislava bude jedným z prvých miest, ktoré ho zhliadnu naživo.

Nový album prídu do Bratislavy predstaviť aj Therapy?, ktorí zahrajú 31. marca v Majestic Music Clube za podpory domácich skupín Kolowrat a Heretix. Therapy?, ktorí sa pohybujú na pomedzí punku, metalu a grungeu a pôsobia na scéne už od roku 1989, sú jednou z najvplyvnejších nezávislých kapiel 90. rokov. Ich bratislavský koncert bude jedinou stredoeurópskou zastávkou na ich aktuálnom turné. Koncert bude poskladaný okrem novšieho materiálu najmä zo skladieb z ich albumu Troublegum, ktorý mnohí kritici označujú za jedno z najvydarenejších hudobných počinov celej dekády.

Predpredaj vstupeniek na koncerty agentúry Ore Pole prebieha výlučne prostredníctvom internetovej stránky www.orepole.sk. Na We Have Band sú v predaji už najdrahšie predpredajové lístky po 16 eur, vstupenky na Spirituál Kvintet sa predávajú po 13 eur. Lístky na Marbert Rocel stoja momentálne 12 eur, na Therapy? je v predaji ešte niekoľko posledných vstupeniek po 14 eur.

Zdroj: Agentúra Ore Pole
Publikoval: Redakcia GREGI.NET