OSMIDIV bol dokonalou reklamou na úprimnú a spontánnu radosť!

Spontánnosť, úprimnosť a fantastická atmosféra! Osmidiv v Banskej Štiavnici rozdával v nedeľu 20. Augusta 2017 po ôsmykrát radosť. Pre deti a osoby s mentálnym postihnutím z Banskobystrického regiónu a okolitých ústavov bol pripravený naozaj bohatý a pestrý program. Organizátorov z Občianskeho združenia Milan Štefánik nezaskočil ani dážď, pretože podujatie promptne presťahovali z miestneho amfiteátra do kultúrneho centra, kde všetkých privítala moderátorka Adela Vinczeová a príjemné popoludnia odštartovala zumba so Zolim.

V Kultúrnom centre v Banskej Štiavnici to žilo na každom kroku. Osmidiv fascinoval dokonalou empatiou medzi hudobníkmi a publikom, čo si pochvaľovala aj kapela Žena z lesoparku. „Osmidiv nevnímam ako charitu alebo benefíciu. Pre mňa je to festival, kde je veľmi pozitívna energia. Všetci sú tu spontánni a výborne sa bavia. Hudba je univerzálnym jazykom a ľudia s hendikepom ju vnímajú oveľa intenzívnejšie, čo sa premieta aj do ich úprimných reakcií,“ uviedol frontman skupiny Žena z lesoparku Peter „Šarkan“ Novák.

Skvelým koncertom pokračovala prešovská zostava Chiki Liki Tu-a a na „rodákov“ z metropoly Šariša nadviazal pravou „východniarskou“ vášňou Poddukelský ľudovo umelecký súbor PUĽS. Nálada gradovala s duom Maduar a víťazkou Hlasu Česko-Slovenska Ivana Bagovou. Ich hitom neodolala ani Adela Vinczeová, ktorá sa taktiež pridala k tancujúcemu publiku. „My sa na takýchto podujatiach cítime vždy veľmi dobre. Deti, ale aj starší nás dokážu vždy strhnúť a nadchnúť tým, ako sa zabávajú. Pre nás je tá koncertná atmosféra, ako má byť,“ pochvaľovali si bratia Matyinkovci z Maduaru.

Tak ako na ostatných benefíciách organizovaných OZ Milan Štefánik, aj teraz si deti v tvorivých dielňach pripravili pre umelcov rôzne darčeky. Najviac prekvapený ostal Peter Cmorik. „Bolo fantastické vidieť transparent, na ktorom som bol nakreslený. Dokonca som na ňom vyzeral oveľa krajšie ako v skutočnosti,“ smial sa slovenský niekoľkonásobný Zlatý slávik.

Napriek stiesnenému priestoru boli opäť pripravené mimoriadne populárne tvorivé dielne – tradičné razenie mincí, pletenie z prútia a enkaustika. Detičky sa skrášľovali veselými obrázkami maľovanými na tvár a na ruky. Príjemným gestom organizátorov bol taktiež stánok pred KC, v ktorom organizátori robili chutné pečené klobásy pre hendikepované deti.

Osmidiv bol i tento rok najlepšou možnou reklamou na spontánnosť, úprimnosť a radosť. Myšlienkou benefície je dopriať kultúrno-spoločenský zážitok hendikepovaným deťom, ktoré podobné akcie a koncerty navštevujú iba sporadicky. Teraz sa mohli v prítomnosti svojich najbližších priateľov vyšantiť do sýtosti a ich spokojné tváre svedčili o tom, že podujatie sa vydarilo na výbornú! „Akciou sme úplne očarení, bolo super. Najviac sa nám páčil PUĽS, na ten sme aj najviac tancovali. O všetko bolo postarané. Jedlo aj pitie. Ďakujeme celému kolektívu,“ neskrývali nadšenie Mirko a Anička z OZ Ostrov Levice. Festival Osmidiv sa aj tento rok krásne vydaril a tešíme sa na vás v budúcom roku. Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom a podporovateľom za pomoc.

Text: Daniela Sokolovičová a Imrich Makó
Foto: Petra Sekáčová, Igor Frimmel a Milan Maršlaka
Video: Leviceonline.sk