Ospalý pohyb – ø

V decembri minulého roka sa po dlhej odmlke znovu prihlásila o slovo kapela Ospalý pohyb a svojím vydareným EP Ü avizovala skoré vydanie ďalších nových skladieb. Ten čas práve nastal a 22 rokov po poslednom albume Sleepy Motion vychádza nový pod názvom ø.

Kapela, združená okolo hudobného skladateľa Martina Burlasa, na ňom prináša 10 nových skladieb, na ktorých sa okrem neho autorsky podieľali aj Pavol Hubinák (25-17, Na konci cesty) a Daniel Baláž (15 rokov pod umelým svetlom). Na albume textársky spolupracoval Ján Boleslav Kladivo (Wellengesang), texty k ostatným skladbám sú dielom Martina Burlasa. Ďalším hosťom je Jozef Lupták, ktorý nahral violončelo do skladby Nebojím sa.

Album znie viac elektronicky ako EP Ü a sama kapela ho vtipne charakterizuje ako “taký nežný prológ blížiacej sa apokalypsy, tentokrát napríklad aj v rytme bossanovy”.

op_ø_1200px

Nahrávanie nového materiálu prebehlo v Legálnych štúdiách v Bratislave pod taktovkou Ľuba Válkyho a v domácich štúdiách členov kapely. O mixáž sa postaral M. Burlas a P. Hubinák,  nahrávky zmastroval Dan Václavek. Autorom artworku obalu je grafický dizajnér Peter Hajdin.

Album ø vychádza 24. mája 2016 ako 12” vinyl LP a digitálne vo formátoch MP3, FLAC, AAC atď., dostupný na weboch vydavateľstiev Deadred a Starcastic, na Bandcamp profile kapely alebo aj v sieťach iTunes, Spotify, Deezer, Google Play a pod. Distribúciu platní do kamenných predajní zabezpečuje Wegart.

Veľmi limitovaná edícia vinyl LP vychádza s priloženým 7” bonusovým singlom s novou verziou skladby Ostrava z repertoáru kapely Maťkovia, ktorá pôvodne vyšla takmer pred štyridsiatimi rokmi len ako bootleg. B stranu tvorí autorská skladba P. Hubináka Svetlo, vlna, zástava. Digitálna verzia singla bude zatiaľ dostupná len spolu s vinylovým 7”.

Download:

https://ospalypohyb.bandcamp.com/album/–2
https://deadred.sk/releases/ospaly-pohyb-o/

Vinyl:
https://deadred.sk/produkt/ospaly-pohyb-lp-vinyl-edition-standard/

Ospalý pohyb:

https://www.ospalypohyb.sk/
https://ospalypohyb.bandcamp.com/

op_by_peter-hajdin_01

Ospalý pohyb (bio)

Ospalý pohyb vznikol ako logické pokračovanie starších projektov skladateľa Martina Burlasa – Maťkovia a Zabudnutý ohyb (s Ivanom Csudaiom). V kapele sa vystriedalo viacero viac či menej stálych členov a hostí (Lucia Piussi, Miki Škuta, Jozef Vlk) a nahrala tri albumy: Flowers of Exhaustion (1991, Globus International), Broken (1993, Zoon Records) a zatiaľ posledným je nepomenovaný album z roku 1994 (Legal Records).

V roku 2015 začali Ospalý pohyb opäť koncertovať a pracovať na nových skladbách v zostave Peter Zagar (klávesy), Daniel Baláž (bicie a elektronika), Pavol Hubinák (gitary) a Martin Burlas (spev, klávesy a basgitara).

K proklamovanej ospalosti (s miernym echom pôvodnej sónickej brutality) nemala skupina výrazovo vo svojej doterajšej histórii nikdy bližšie, hoci medzi novými skladbami je možné nájsť aj svižnejšie kúsky. EP nazvaná Ü v decembri 2015 predznamenala nový album ø, ktorý vychádza v máji 2016.

Ospalý pohyb – ø

Vydavateľ: Deadred Records / Starcastic Records
Dátum vydania: 24. máj 2016
Formát: MP3 / FLAC / AAC / WAV download, 12“ vinyl LP
Katalógové čísla: DR-043 / STC063

Zoznam skladieb:
1. Nebojím sa
2. 15 rokov pod umelým svetlom
3. 25-17
4. Uspávanka
5. Problém
6. Pekné šaty
7. Stranger Than Night
8. Wellengesang
9. Na konci cesty
10. iOSP

op-ø_vinyl

Zdroj: Deadred Records*
Foto: Peter Hajdin