OSTROV HUDBY VYJDE UŽ O PÁR DNÍ, VYPOČUJTE SI UNIKÁTNU KOMPILÁCIU SLOVENSKEJ HUDOBNEJ SCÉNY.

Oceňovaná kompilácia Ostrov hudby je niekoľko dní pred vydaním svojho druhého ročníka a nachádza sa v poslednej fáze crowdfundingovej kampane. Oficiálny dátum vydania je naplánovaný na predvianočný termín 22. decembra, ale už od dnes sa dá Ostrov hudby 2 vypočuť v celej dĺžke na stránke občianskeho združenia LALA Slovak Music Export.

Od januára budúceho roka organizátori projektu pripravujú koncerty, rozosielanie odmien, ktoré si ľudia predobjednali v rámci kampane na StartLabe a ďalšiu fyzickú aj online distribúciu kompilácie. Vzniknúť by mal aj dokument mapujúci slovenskú hudobnú scénu.

Ostrov hudby podporuje spoluprácu

Hlavná myšlienka Ostrova hudby tkvie v podpore vzájomnej spolupráce a propagácie slovenskej nezávislej hudobnej scény. Kompilácia prepája niekoľkých rešpektovaných domácich vydavateľov, zviditeľňuje známe aj nové tváre slovenskej hudobnej scény a vytvára zaujímavú hudobnú vzorku pre domácich poslucháčov aj zahraničie. Celý tracklist aj s možnosťou vypočutia 18 skladieb od interpretov ako The Ills, Katarína Máliková, Stroon, Petijee, nvmeri či Bulp, nájdete na stránke musicexport.sk.

O dramaturgiu sa aj tento rok postarali hudobné značky Gergaz, Deadred Records, ajlavmjuzik, Slnko Records, LALA Slovak Music Export a Real Something. Premiérovo sa na kompilácii ocitli aj zástupcovia vydavateľstiev Real Music House a Exitab.

Okrem digitálu bude aj CD a turné

Veľmi pozitívnou správou je, že tento rok vyjde Ostrov hudby aj na CD. Na jeho výrobu sa poskladalo už viac ako 100 prispievateľov a crowdfundingová kampaň aj naďalej beží na portáli StartLab. Potenciálni záujemcovia si okrem CD nosiča môžu predobjednať digitálnu verziu kompilácie, tričká s ilustrovaným dizajnom, vstupenky na koncerty Ostrov hudby Tour 2018, prípadne výjazd na najväčší európsky showcase festival Eurosonic Noorderslag.

“Je skvelé, že toľko ľudí podporilo kúpou tejto kompilácie slovenskú hudbu. Aj takto vnímam význam súčasného fanúšikovstva a vyspelých poslucháčov. Je super, že projekt Ostrov hudby už nie je len o kompilácii, ale aj o aktívnom zapojení komunity fanúšikov do crowdfundingových aktivít, fyzickom nosiči, diskusnej a koncertnej tour a videodokumente. Veľmi si želám, aby tento projekt rástol každý rok a nestratil nikdy na význame spájania a reálnej podpory,” teší sa iniciátor celej myšlienky Ostrova Richard Čermák, ktorý za svoj nápad minulý rok získal aj cenu Radio_Head Awards za prínos do hudby.

Známy je už program koncertov Ostrov hudby Tour 2018. V kažom meste vystúpi vždy iná dvojica účinkujúcich z Ostrova hudby 2.

26.01.2018 Záhrada, Banská Bystrica (Petijee & Space Cats + Satin Lead)
27.01.2018 Wave, Prešov (Bulp + Purist)
08.02.2018 Nová Cvernovka, Bratislava (The Ills + Katarína Máliková)
16.02.2018 Stanica – Záriečie (Autumnist + Stroon)

K tomu všetkému je v príprave aj dokument Ostrov hudby, mapujúci slovenskú hudobnú scénu.  Cieľovou skupinou majú byť najmä zahraniční diváci, promotéri a vydavatelia, preto bude celý v angličtine a s mnohými zahraničnými hosťami. Tím okolo tohto projektu opäť skladá Richard Čermák, ktorý si na režisérsku stoličku pozval talentovanú Martinu Slovákovú. Hotový by mohol byť koncom roka 2018.

 

Stream kompilácie Ostrov hudby 2: https://www.musicexport.sk/sk/compilation
Crowdfunding na vznik CD a podporu slovenskej nezávislej hudobnej scény: https://startlab.sk/ostrovhudby
Nové skladby od The Ills a Kataríny Málikovej na Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=2Q6agY7ui2Q&list=PLSfz3iBjXIgbqCzOz0IPSiBCBe2MD6jAM

Zdroj: TS