Outlook Opening Concert 2018

Len pár dní potom, ako stíchnu pódia na pobreží chorvátskej Puly po festivale Dimensions, to celé opäť vypukne nanovo, tentokrát v trošku inom šate a s inými interpretmi. Po Dimensions festivale totižto už tradične nasleduje Outlook festival, ktorý sa v areáli okolo pevnosti Fort Punta Christo bude konať od 5. do 9. septembra 2018. A ako každý rok, celé to vypukne veľkolepým otváracím koncertom práve 5. septembra v magickej starorímskej aréne priamo v meste Pula.

Tento nádherný staroveký amfiteáter bol postavený niekedy medzi rokom 27 pred Kristom a rokom 68 po Kristovi a ponúka nezabudnuteľný akustický a vizuálny zážitok. Do jeho areálu sa dostanete poľahky lodnými taxíkmi, ktoré sú pripravené pre návštevníkov špeciálne kvôli otváraciemu koncertu(čiže sú k dispozícii aj pred aj po koncerte) a plavia sa medzi areálom Fort Punta Christo, kde sa konajú oba tieto festivaly a prístavom v Pule, ktorý je len niekoľko desiatok metrov od amfiteátra. Nezabudnime pripomenúť, že lístky na Outlook festival nezahŕňajú otvárací koncert a treba si ich zakúpiť osobitne. V každom prípade vám odporúčame otvárací koncert vidieť, nielen kvôli fantastickému line-upu, ale aj kvôli nezabudnuteľnej atmosfére už spomenutej rímskej arény. A koho si pre nás pripravili organizátori tento rok?

Bonobo – Bonobo, alebo vlastným menom Simon Green, je britský producent a DJ žijúci a pôsobiaci v Los Angeles. Na scéne debutoval v roku 1999 a v rannej tvorbe sa venoval hlavne trip hopu. Odvtedy svoju produkciu rozšíril a často experimentuje s jazzovými prvkami a worldmusic. Jeho zvuk kombinuje vplyvy klubovej hudby a worldmusic, sústredený okolo beatov a samplov a vyznačuje sa pokojnými melódiami. Prestížny hudobný magazín Pitchfork ho na začiatku nového milénia menoval ústrednou postavou downtempo elektronickej scény, zatiaľ čo The Guardian ho zaradil k umelcom ambientnej svetovejelektroniky. Aj keď často vystupuje sám, hrajúc DJ sety, od roku 2010 a turné Black Sands začal hrávať so živou kapelou, ktorá pozostáva zo speváka, klávesáka, gitaristu, saxofonistu, strunového telesa, bubeníka a elektronickej sekcie a v tomto zložení by sa mali predstaviť aj v pulskom koloseu. Čo sa týka diskografie, na svojom konte má 6 štúdiových albumov, z ktorých ten posledný, Migration, vyšiel len minulý rok a komerčne mu zaručil zatiaľ najväčší úspech. Jeho skladby je počuť aj vo viacerých videohrách a televíznych seriáloch.

Wiley – Producent a raper Wiley, alebo Richard Kylea Cowie Jr., sa narodil v severnom Londýne. Jeho otec bol reggae hudobník a vďaka nemu bol Wiley už ako malý oboznámený s oldschoolhiphopom. O hudbu sa však začal väčšmi zaujímať až po tom, čo mu otec mu ukázal bicie. Počas svojich tínedžerských rokov Wiley prežil jedno z najnebezpečnejších období v svojom živote. Keď začal predávať crack a heroín a nejeden krát sa dostal do priameho ohrozenia života. Celkovo ho dobodali neuveriteľných dvadsať krát, ale našťastie nikdy nie fatálne. Aj po týchto skúsenostiach Wiley hľadal alternatívu ako zarobiť peniaze a začal sa venovať hudobnej produkcii. Začínal ako DJ a postupne sa začal venovať aj rapu, objavoval sa napríklad na pirátskych rádio staniciach ako napríklad Rinse FM. Vystriedal rôzne crews, v ktorých sa venoval hlavne UK garage elektronike, až kým neskončil v zoskupení Roll Deep, kde sa stretol s Dizee Rascalom a Tinchym Stryderom. Rozhodli sa opustiť tradičný zvuk garage žánru a ocitli sa v hudbe, ktorú dnes nazývame grime. V roku 2004 Wiley vydal svoj debutový album, na ktorom sa snažil zadefinovať subžáner, ktorý pomohol vytvoriť spoločne s Dizeem, ktorého dnes už legendárny Boy In Da Corner vyšiel o rok skôr. Odvtedy má na Wiley na svojom konte neuveriteľných 13 štúdiových albumov a 12 mixtapov. Hoci niektorými z nich skĺzol aj do mainstreamu, za svoj prínos na grime scénu si vyslúžil prezývku Godfather of Grime, čiže Krstný otec grime-u. Za svoje zásluhy na hudobnej scéne bol tento rok vyznamenaný rádom Britského Impéria.

Dave Rodigan&The Outlook Orchestra – Dave Rodigan je ďalší z ľudí, ktorí sa radia medzi hrdých držiteľov rádu Britského Impéria. Tento britský rádio DJ je známy svojou vášňou k reggae hudbe, ktorá ho sprevádza počas celej jeho bohatej kariéry. Začínal DJ-ingom na školských tancovačkách a v mládežníckych kluboch, no postupne sa prepracoval oveľa vyššie. Po roku štúdiaekonómie zistil, že to nie je pre neho to pravé a rozhodol sa pre herectvo. Koncom sedemdesiatych rokov sa dostal k svojej prvej práci DJ-a v Radio London. Profesiu rádio DJ zastával v rôznych staniciach až do roka 2012. Popritom stihol uplatniť aj svoje svoje herecké schopnosti a objavil sa aj v populárnom seriáli Doctor Who. Okrem iného robil aj tour DJ-a rôznym reggae a dancehallovým umelcom a jeho vysamplované vokály sa nachádzajú na viacerých dubstepových albumoch. V roku 2014 spoločne s Chase& Status, Shy FX a MC Rage vyhrali Red Bull Culture Clash. Na otváracom koncerte Outlook Festivalu ho budeme mať možnosť vidieť s tradične skvelým The Outlook Orchestrom.

Children of Zeus – Children of Zeus je soulový projekt dvoch manchesterských umelcov, Konnyho Kona a Tylera Daleyho. Konny Kon je DJ, MC a beatmaker zo zoskupenia Broke‘N’English. TylerDaley, známy tiež pod menom Hoodman, prešiel z povolania herca a rešpektovaného MC a stal sa jedným z najvyhľadávanejších soulových spevákov súčasnosti. Children of Zeus sa rozhodli porušiť trend ich rovesníkov, ktorí sa venujú drum‘n’bassu či grimeu, a zvolili si soulovejšiu stránku manchesterskej hudby. Posledných pár rokov zverejňovania ich hudby na Soundcloude im prinieslo légie fanúšikov. Sami svoju hudbu definujú ako ,,klasický soul budúcnosti pre sofistikovaných povaľačov”. Svoje beaty robia spoločne, zatiaľ čo Tyler má na starosti vokály a Konny plní funkciu MCho. Určite sa už nevieme dočkať, ako im to spolu pôjde v pulskom koleseu.

Tamara Zaťková