PADS: Vízie a extáza

Otváracím koncertom 6. ročníka talianskeho festivalu na Slovensku „Dolce vitaj“ bude dňa 4. júna o 19:00 hod. vystúpenie zoskupenia Piccola Accademia Degli Specchi v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.

PADS vzniklo v roku 2000 v Ríme ako originálne komorné zoskupenie, ktoré sa venuje súčasnej vážnej hudbe, pričom sa špecializuje predovšetkým na interpretáciu minimalistických a postminimalistických diel. Originalita tohto ansámblu spočíva okrem iného v pomerne netradičnej kombinácii rôznych nástrojov: Alessandra Amorino (flauta), Claudia Di Pietro (sopránový a altový saxofón), Giuliano Cavaliere (husle), Kyung Mi Lee (violončelo), Fabio Silvestro (klavír), Assunta Cavallari (klavír).

Napísať skladbu pre takto nekonvenčnú zostavu je veľkou výzvou a vyžaduje fantáziu i kompozičnú zručnosť. Ak teda na jednej strane záujem mnohých popredných skladateľov súčasnej vážnej hudby o spoluprácu s PADS je dôkazom o interpretačnom majstrovstve spomínaných hudobníkov, na druhej strane prítomnosť kompozícií jednotlivých autorov v repertoári PADS je svedectvom o ich schopnosti sa s touto výzvou popasovať. O kvalite a vyspelosti skladateľov, ako napríklad Stephen Cohn (USA), Francesco Di Fiore (Italy), Douwe Eisenga (The Netherlands), Matthias Kadar (France/The Netherlands), Pavel Karmanov (Russia), Bruno Letort (France), Irma Ravinale (Italy), Demetrius Spaneas (USA), Matteo Sommacal (ITA), ktorých diela PADS interpretuje, teda nemožno pochybovať.

Pre organizátora podujatia – Taliansky kultúrny inštitút – je preto veľkou cťou, že posledného z menovaných velikánov bude môcť privítať aj v Primaciálnom paláci. Matteo Sommacal spolu so zoskupením PADS sú prísľubom vysoko kvalitného koncertu, ktorý si určite netreba nechať ujsť.

Vstup na podujatie je voľný až do naplnenia kapacity sály.

Program:
Francesco Di Fiore: Play 709 (2009)
Pavel Karmanov: Cambridge Music (2008) – premiéra v novom autorskom aranžmáne
Wim Mertens: Struggle for pleasure (1983)
Douwe Eisenga: Motion (2011)
Philip Glass: Facades (1982, Dunvagen)
Giovanni Sollima: Intersong II (2001)
Giacomo Cuticchio: Visione ed estasi (2006)
Paolo Carlomè: Maestrale (2007)
Michael Nyman: Yellow Beach (2002)
Matteo Sommacal: La ragazza che dormiva sotto il letto (2009)

PADS: Vízie a extáza
koncert PADS, Piccola Accademia Degli Specchi (Taliansko).
4.6.2013 o 19:00 hod., Zrkadlová sieň Primaciálneho paláca, Bratislava

Zdroj: Taliansky kultúrny inštitút