Papyllon: Sme mladí, potrebujeme experimentovať.

Prešovská kapela Papyllon je na scéne od roku 2010 a v 3. kole Stropkovskej hudobnej ligy jej členovia potvrdili, že keď rozdávali muzikantský talent, na tejto štvorici sa určite nešetrilo.

Na pódiu vo svidníckom Holičstve potvrdili status šikovných hudobníkov, čím len podčiarkli slová speváka Bohuša Hajducha: „Hudba pre nás znamená veľa. Považujeme ju za spôsob, ako sa môžeme vyjadriť a dať najavo svoje pocity a obavy bez slov. Snažíme sa počúvať veľa kvalitnej hudby, veľa analyzovať a následne si z toho čo najviac odniesť a vložiť do našej tvorby“.

[audio:https://www.stropkovskahudobnaliga.sk/data/files/audio/shl-vol05/rozhovory/shl-vol05-zakl-kolo03-papyllon01.mp3][audio:https://www.stropkovskahudobnaliga.sk/data/files/audio/shl-vol05/rozhovory/shl-vol05-zakl-kolo03-papyllon03.mp3]

Hoci v prihláške uviedli pop/grunge/rock, žánrovo sa Papyllon nechcú škatuľkovať. Podľa ich slov lietajú medzi viacerými štýlmi, pričom najdôležitejší je pre nich prirodzený pocit a voľnosť pri hraní. „Ak by sme sa snažili hrať niečo nasilu, nenapĺňalo by nás to. Stále si hľadáme svoje miesto, sme mladí, preto potrebujeme experimentovať a nabrať veľa skúseností. Ale v podstate vždy je to rock n roll, ten nám dáva slobodu a nezväzuje nás,“ dodal B. Hajduch.

SAMSUNG CSC

Fanúšikovia Papyllonu sa v blízkej dobe môžu tešiť aj na ich prvý videoklip k singlu Waves. „Každý si z tejto piesne odnesie svoje, ale text je najmä o emocionálnych vlnách, ktoré každého jedného z nás formujú ako osobnosť a ktorým sa nikto z nás nevyhne,“ uviedol B. Hajduch.

[audio:https://www.stropkovskahudobnaliga.sk/data/files/audio/shl-vol05/rozhovory/shl-vol05-zakl-kolo03-papyllon06.mp3][audio:https://www.stropkovskahudobnaliga.sk/data/files/audio/shl-vol05/rozhovory/shl-vol05-zakl-kolo03-papyllon04.mp3]

Zaujímavý príbeh ponúkajú Landfil, ktorí vznikli pri ohni, kde si speváčka Ivana Kovačicová a gitarista Juraj Bednárik povedali, že by mohlo mať zmysel vyskúšať si muzicírovanie v kapele so všetkým, čo k tomu patrí. „Pri skladaní je najdôležitejšie vytvoriť song, ktorý ide priamo od srdca. Žiadne pózy, prázdne slová a naučené akordy. Ide o vyjadrenie sa v danej skladbe, vyžití sa a vcítení sa do jednotlivých tónov. Hudba je súčasťou našich životov, v ktorých nám pomáha spájať ľudí, kreativitu a zábava dohromady. Je to dar, ktorý si nesmierne vážime. Niekedy pesničkami vyjadríme to, čo inak vysloviť nevieme“, vysvetľoval J. Bednárik.

[audio:https://www.stropkovskahudobnaliga.sk/data/files/audio/shl-vol05/rozhovory/shl-vol05-zakl-kolo04-landfil03.mp3]

Zo Svidníka odchádzali Landfil nielen s odporúčaním poroty na postup do finále, ale ich skladby zarezonovali aj medzi fanúšikmi. Najväčší úspech mal Paper plane. „Autorom pesničky sme my sami, text si napísala speváčka. Tento song vznikol v období, kedy Ivana mala maturity, ale mysľou sme boli pri hudbe a tvorení. Text hovorí o akomsi „stave bez tiaže“ aj v náročnejšom období všeobecne. Treba si vytvoriť také vlastné „papierové lietadielko“ a povzniesť myseľ nad problémy alebo ťažkosti, ktorými možno momentálne prechádzame,“ ponúkol návod J. Bednárik.

[audio:https://www.stropkovskahudobnaliga.sk/data/files/audio/shl-vol05/rozhovory/shl-vol05-zakl-kolo04-landfil01.mp3][audio:https://www.stropkovskahudobnaliga.sk/data/files/audio/shl-vol05/rozhovory/shl-vol05-zakl-kolo04-landfil02.mp3]

Zdroj: GRAND STUDIO, s. r. o.