PARASPORT24 TOUR sa na svoje 10. výročie zlúči s koncertom HUDBA BEZ BARIÉR.

Okrúhle 10te narodeniny oslavuje tento rok najznámejšie cyklistické benefičné podujatie na Slovensku. Parasport24 Tour odštartovalo charitatívny cyklopelotón poprvýkrát pred desiatimi rokmi pod názvom Cez Slovensko na bicykli. Svoje desiate výročie oslávi tým, že sa výrazne rozrastie – uprostred cyklotýždňa Parasport24 Tour 2017 zorganizuje tiež veľký benefičný koncert Hudba bez bariér 2017. Už druhý rok po sebe sa podujatie teší z oficiálnej záštity prezidenta Andreja Kisku, ktorý ho podporí i svojou osobnou účasťou. 

Pod záštitou a s osobnou účasťou prezidenta 

,,Je neuveriteľné, že sme už spoločne prešli cestu dlhú desať rokov. Začiatky neboli jednoduché, začínali sme z ničoho, iba s tromi ľuďmi, až sme postupne prišli k desiatemu ročníku, v ktorom sme Parasport24 Tour spojili s ďalším veľkým projektom Hudba bez bariér,”  bilancuje zakladateľ a organizátor oboch podujatí Miroslav Buľovský, ktorý stojí v čele OZ Parasport24.  

,,Parasport24 to sú silné príbehy hendikepovaných ľudí, ktorí spolu s nami a so známymi ľuďmi bicyklujú naprieč Slovenskom a spoločnými silami pomáhajú sociálne slabším ľuďom, ktorí to potrebujú. Za tých desať rokov sme urobili množstvo dobrých vecí a ja som veľmi rád, že môžem pomáhať tam, kde treba s dobrými ľuďmi, lebo, keď chcete robiť dobré veci, tak ich musíte robiť s dobrými ľuďmi,” dodáva Miroslav Buľovský.

                                                    

Ako upresnil na nedávnej tlačovej konferencii v prítomnosti médií, aktuálny ročník Parasport24 Tour sa začne už v závere tohto týždňa. Hneď v prvej etape sa k pelotónu pridá vzácna návšteva, prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. ,,Začíname 28. mája v Spišskej Novej Vsi a môžem potvrdiť, že v tejto etape s nami opäť pôjde aj pán prezident Andrej Kiska. Ďalší deň budeme pokračovať zo Svitu cez Tatranskú Štrbu, potom cez Východnú a tento deň ukončíme v Gino Paradise Bešeňová. Ďalší etapový deň ide cez Donovaly do Banskej Bystrice, kde práve 30. mája na konci tretej etapy budeme mať večer na zimnom štadióne skvelý koncert Hudba bez bariér, ktorý je už teraz v predpredaji cez Ticketportal. Ďalej pokračujeme cez Žiar nad Hronom, Vyhne, Žarnovicu a Partizánske, a posledný šiesty etapový deň sa skončí v Trenčianskych Tepliciach,” opisuje priebeh tohtoročnej cyklistiky Miroslav Buľovský a dodáva, že celkovo bude tento rok v pelotóne Parasport24 Tour až 38 cyklistov. 

Přemysl Boublík: Dáva mi to zmysel života

Od úplneho začiatku, teda celých desať rokov je súčasťou Parasport24 Tour herec Přemysl Boublík. Ani on nechýbal na tlačovej konferencii, aby tak osobnou účasťou podporil Parasport24 a hendikepovaných športovcov, ktorých toto OZ spája. ,,Musím povedať, že aj mne to dáva zmysel života každý rok sa zúčastniť takejto fantastickej týždňovej dovolenky,” hovorí Přemysl Boublík. ,,Keď Mirko rozbiehal prvý ročník, stálo ho to veľa úsilia a peňazí a my ako prví účastníci ešte aj s Tulim Vojtekom a Peťom Čamborom sme dostali bicykle ako honoráre, pretože tie honoráre boli jediná možnosť ako nás presvedčiť, keďže ešte nešlo o známu akciu. Za desať rokov sa z toho stala naozaj prestížna akcia – mnohí známi ľudia by sa jej chceli zúčastniť, ale Mirko má vždy plný stav, čo je skvelé. Nie je to už len o tom, kto s nami ide, ale či sa hodí do našej partie. Sme partia ľudí, ktorí si veľmi dobre rozumejú, máme sa radi, dokážeme sa aj pohádať, ale vzápätí sa aj udobriť, a hlavne sa dokážeme všetci neuveriteľným spôsobom podporovať a tolerovať. Musím povedať, že už po prvom ročníku som si k tejto cyklistike vybudoval taký silný vzťah a puto, ktoré by som prirovnal k pocitu, keď sa mi narodilo dieťa. Za nič na svete by som sa nechcel tejto cyklistiky vzdať. A dúfam, Mirko, že to je len blaf, že bude mať len 24 ročníkov!”

Sima Martausová: Pieseň pre Parasport24 Tour

Vlani pribudla do pelotonu Parasport24 Tour speváčka Sima Martausová. Tento rok nebude len šliapať do pedálov, ale aj si zaspieva na koncerte Hudba bez bariér. ,,Nikdy by mi nenapadlo, že keď pôjdem domov po tejto cyklistike, že budem plakať za všetkými tými ľuďmi. Tak veľmi mi prirástli k srdcu, že som o nich dokonca zložila pesničku, ktorú aj zaspievam na tomto koncerte,” zaspomínala si na svoje minuloročné zoznámenie sa s Parasport24 Tour obľúbená speváčka.  

Celeste Buckingham: Na bicykel si sadnem po šiestich rokoch

Tohtoročným vzácnym prírastkom v pelotóne Parasport24 Tour je speváčka Celeste Buckingham, ktorá sa s OZ Parasport24 zoznámila vlani, keď podporila svojím vystúpením koncert Hudba bez bariér. Ako prezradila na tlačovej konferencii, už niekoľko ročníkov sa chcela cyklistiky osobne zúčastniť, no v jej termíne bola vždy pracovne mimo Slovenska. Tento rok sa to konečne podarilo. ,,Tak dúfam, že už som vaša. Veľmi sa na to teším a modlím sa, že sa nestrápnim, lebo som asi 6 rokov nesedela na bicykli a kvôli Parasport24 Tour som po rokoch vytiahla bicykel, tak uvidíme ako to dopadne. Teším sa, že môžem byť súčasťou cyklistiky a opäť aj koncertu Hudba bez bariér.”

Martin Harich: Parasport24 sú ľudia, po ktorých vidno výsledky

Pravidelným členom pelotónu je spevák Martin Harich, pre ktorého je už taktiež samozrejmosťou, že počas cyklistiky nielen šliape do pedálov, ale aj spieva. ,,Parasport24 Tour je jediná akcia z celého roka, kde chodím naozaj zo srdca rád a viem, že tam budem nielen hrať, ale aj robiť niečo fajn a pomáhať. Na Slovensku je veľa organizácií, ktoré pomáhajú a človek musí naozaj často zapojiť nielen srdce ale aj rozum, keď si vyberá, do čoho pôjde a do čoho nie. Parasport24 je pre mňa skupinka ľudí, po ktorých vidno výsledky, preto som tu už tretí rok a som veľmi rád, že som zapadol medzi týchto skvelých ľudí. Je to také moje poslanie, po ktorom vidím výsledky.”

Peter Bič Project: Tento projekt doslova búra bariéry a obmedzenia

Novým menom, ktoré prvýkrát podporí svojím vystúpením koncert Hudba bez bariér je formácia Peter Bič Project. Čo hovorí na margo svojho vzťahu k benefičným podujatiam líder skupiny Peter Bič? „Náš vzťah k takýmto podujatiam je veľmi kladný. Snažíme sa podporovať benefície, ako je v našich silách. Ľudia si musia pomáhať, schválne hovorím, že musia! A nielen mali by si… Mnohokrát to totiž ostáva len pri slovnej rovine a „skutek utek“. Ponúk na vystupovanie na charitatívnych projektoch je veľmi veľa a nedá sa to všetko stíhať. Hudbu bez bariér sme sa rozhodli podporiť aj z dôvodu, že presne vieme, koho OZ Parasport24 podporuje a kam výťažok z podujatia poputuje. Tento projekt má dlhoročnú tradíciu a máme pocit, že doslova búra bariéry a obmedzenia.“

 Ján Mečiar: Najsilnejší príbeh za 7 rokov na bicykli

Moderátor a dlhoročná tvár TV JOJ bicykluje s Parasport24 Tour už 7 rokov. Počas tlačovej konferencie si zaspomínal na svoj najsilnejší okamih, ktorý na cyklistike zažil.  ,,Pamätám si na príbeh chlapca, ktorý skončil na vozíčku, pretože sa pokúsil o samovraždu. Priatelia ho presvedčili, aby šiel s nami na cyklistiku. Po týždni na bicykli povedal, že vďaka tým dňom s nami sa mu chce opäť žiť. Nie je o čom debatovať. Toto je zmysel tej akcie.”

Samuel Migaľ: Láska na prvý pohľad

Ďalšia tvár TV JOJ, Samuel Migaľ bicykluje s Parasport24 Tour už štvrtý rok. Neskrýva emócie a priznáva, že v jeho prípade to bola láska na prvý pohľad. ,,Pamätám si, ako som po prvej cyklistike sedel v aute, telefonoval som Mirovi, plakal som a kričal som na neho, čo mi to urobil, a že to chcem zažiť znova. Bola to neskutočná energia najmä z tých hendikepovaných športovcov. Máme sa od nich čo učiť. Dávajú nám silu tým, ako dokázali zabojovať so svojím hendikepom. Som rád, že opäť s nimi strávim ten týždeň a že sa budeme ťahať navzájom.”

Ján Žgravčák: Jednou nohou na bicykli, druhou v pôrodnici

Športový komentátor a tvár RTVS Ján Žgravčák prezradil, že nadchádzajúci desiaty ročník Parasport24 Tour bude pre neho už piatym, no jednoznačne tým najdramatickejším. ,,S manželkou sme totiž v očakávaní, tak verím, že junior si ešte chvíľu počká a že dodrží termín, ktorý má byť týždeň po cyklistike, lebo inak budem musieť narýchlo odísť do pôrodnice,” vysvetľuje so smiechom.   

Martin Šmahel: Aj tuhšie povahy po tom týždni vyronia slzu 

Pre Martina Šmahela je blížiaci sa ročník šiestym rokom s Parasport24 Tour, no piatym rokom na bicykli.

,,Môžem potvrdiť, že aj tuhšie povahy po tom týždni vyronia slzu,” priznáva. ,,Celé to má hlbší význam, než sa navonok môže zdať. A že sa nejdeme len bicyklovať, to každý zistí veľmi rýchlo.”

Miroslav Buľovský a jeho OZ Parasport24 v priebehu roka pravidelne organizuje celú paletu benefičných aktivít, medzi nimi i galakoncerty Hudba bez bariér. Desiate výročie cyklistiky a svojho občianskeho združenia sa rozhodol spestriť tým, že Parasport24 Tour a Hudbu bez bariér spojí do jediného týždňa. Výsledkom je najdôležitejšia zastávka na tohtoročnej trase pelotónu – 30. máj, Banská Bystrica. Práve tam sa uskutoční tohtoročná edícia Hudby bez bariér. Vstupenky sú v predaji v sieti Ticketportal: www.ticketportal.sk/event.aspx?id=65225

Podujatie Parasport24 Tour sa tento rok oficiálne spojí s projektom Banská Bystrica Európske mesto športu 2017.

FOTO: Ján Vlk Dreamwolf | ZDROJ: SOUL FOR SHOW 2017