Päťdňový maratón Barbakan úspešne za nami, ide sa na Barbakan tour!

Minulý týždeň Banská Bystrica kultúrne ožila. Festival Barbakan si tento rok dal načas, ale počkať sa naozaj vyplatilo. Akoby mal tento multimediálny fest dostatočný čas na dozretie a následne divákov zasypal bohatou úrodou inšpiratívnych filmov, hudby a výtvarných exhibícií. A keďže mu je Bystrica malá, diváci mali druhý raz možnosť, pozrieť si vybrané filmy a kapely aj v priestoroch banskoštiavnickeho Art café.

Už na slávnostnom otvorení, ktoré prebehlo v stredu v kinosále Múzea SNP v Banskej Bystrici premietaním nemeckého festivalového filmu Tri, bolo jasné, že tohtoročná účasť bude bohatá. Plné sály si popri úspešných zahraničných filmoch ako Melanchólia, či Drive vychutnali aj snímky z domácej dielne ako Šulíkov Cigáň, Bebjakov Marhuľový ostrov, či triller Viditeľný svet. Po filmoch mali diváci atraktívnu možnosť diskusie s ich režisérmi.

Barbakan dal priestor popri tvorbe mladých fínskych filmárov (sekcia Fresh Finn) a adrenalínovým filmom, počas ktorých v javisku vrela krv (sekcia C9H3NO3) aj študentským a amatérskym filmom. Každoročná súťaž krátkych filmov sa konala v šiestich blokoch a spolu s divákmi sa nimi pokochala porota v zložení Marcela Pazmana, Mareka Dobeša a víťazov minuloročnej Grand Prix z Fínska – Joonasa Rutanena a Veery Lehota. Mali to kvôli nemálemu množstvu kvalitných a originálnych snímkov veľmi ťažké. V nedeľu o druhej sa konalo slávnostné vyhlásenie a hlavnú cenu si nakoniec odniesol Čech Tomasz Mielnik s hraným filmom Holka 180.

Aj keď festival stavia najmä na kvalitách jeho filmovej stránky, neoplatilo sa zmeškať ani hudobnú časť. Tá si obsadila priestory v Klube 77, Záhrade a Cult Clube. Zahájila ju vo štvrtok rakúska indie popová skupina Clara Luzia. Hoci na pódium nenastúpili v plnej päťťčlennej zostave, predviedli krásny koncert plný snovej atmosféry, podfarbenej jemným speváčkiným hlasom. Ďalej sa v Klube 77 predstavil aj francúzsky 8bitový šialenec Janski Beeeats a Battle Džús v podaní Foolka a Karaoke Tundru, ktorí potešili nielen nadšencov elektroniky. Cult Club bol zdarma prístupný verejnosti a so svojim Talent stageom dal priestor menej známym kapelám. Česká republika tu mala zástupcov v podobe brnenských grungeových Lovegasm. Tí odohrali nadpriemerný koncert s post-punkovým nádychom. V Culte sa predstavil aj Roman Hríbik, basgitarista Plastic Swans, so svojím projektom Panda Rules a tohtoročný bystrický objav Adalbert. Hlavný program doplnili bystrické stálice Plastic Swans, Got Blue Balls a Sto múch, ktoré nie je treba zvlášť predstavovať. Svoje vystúpenia nebrali len ako rutinné povinné jazdy a fanúšikov rozhodne nesklamali. Svoje sety ďalej predviedli aj legendárny This is Kevin, Ear drum kru a mnoho ďalších… Návštevníci Barbakanu si cez deň mohli pozrieť výstavu Vintage od Zuzany Kozáčkovej a výtvarný projekt Marka Blaža -Vyskytuje sa, ktorý bol vystavený v Stredoslovenskej galérii od 6. októbra.

Na záver musím skonštatovať, že žiadne oko, či ucho určite neostalo neuspokojené. Festival sa oficiálne skončil v nedeľu 6.novembra, ale ak ste ho nestihli – nezúfajte, ešte nie je všetko stratené. Stále prebieha sprievodné Barbakan turné. To zavíta aj do Rakúska, či Česka a popri premietaní víťazných filmov si na ňom zahrajú kapely Plastic Swans a Panda Rules.

Viac informacii na www.barbakanfest.sk a www.vresk.sk

Barbakan vám prináša OZ Vresk Factory v spolupráci s mestom Banská Bystrica, Parkom Kultúry a Oddychu, Akadémiou Umení, Pamätníkom SNP , Klubom 77, Cult Clubom a Záhradou – Centrom nezávislej kultúry .

Zdroj: Miro Lánik – organizátor festivalu
Publikoval: Redakcia GREGI.NET