Pavel Šporcl na novom albume Gipsy Fire rozpútal oheň nespútanej energie a virtuozity!

TLAČOVÁ SPRÁVA

Vyše 20 000 predaných albumov, viac ako 220 koncertov doma i v rôznych kútoch sveta vrátane Číny, dve veľké turné, dva razy vypredaná pražská Lucerna: to je len niekoľko z nespočetného množstva úspechov, ktoré má na konte projekt a CD rovnomenného názvu „Gipsy Way“

Prvý album s cigánskou cimbalovou kapelou nahral Pavel Šporcl ešte v roku 2008. Tento rok pred prázdninami sa rozhodol zúročiť doterajších šesť rokov koncertovania s cigánskou muzikou a spoločne s vydavateľstvom Supraphon usporiadal dva koncerty v legendárnom nahrávacom štúdiu Domovina. Tie sa stali podkladom pre vznik nového albumuGipsy Fire“, ktorý je v Českej Republike i na Slovensku v predaji už od 26. septembra 2014.

Sporcl_Gipsy-fire_2014

„V tomto prípade nemám strach vstúpiť späť do tej istej rieky. S projektom Gipsy Way som sa zžil rovnako ako s klasickou hudbou, a tak celkom prirodzene vyplynula potreba rozšíriť repertoár o piesne s cigánskou tematikou. V novej nahrávke Gipsy Fire som sa oveľa viac angažoval ako aranžér a skladateľ. Tento projekt je v porovnaní s  predchádzajúcim oveľa viac na mojich pleciach, ale veď tak to má u primáša byť,“ poznamenal s vtipom sebe vlastným na margo aktuálnej hudobnej novinky Pavel Šporcl.

Album „Gipsy Fire“ je, čo sa technickej stránky týka, až po okraj naplnený celým radom extrémne náročných skladieb z cigánskeho repertoáru. Na nahrávke sa prelínajú chytľavé i melancholické filmové melódie (Velký blondýn, Šumař na střeše alebo téma, ktorú Pavel Šporcl nahral pre film režiséra Jana Hřebejka Musíme si pomáhat), nádherná Piazzollova modlitba Ave Maria či titulná virtuózna skladba Gipsy Fire. Tú si husľový virtuóz pre seba i skomponoval. Do kompozície Gipsy Fire som vložil vlastné pocity a inšpiráciu, ktorú som získal a nasiakol za šesť rokov hrania a koncertovania s cigánskymi muzikantmi, prezradil čosi bližšie o piesni uznávaný hudobník.

Sporcl_2014_GipsyFire

Album nahral Pavel Šporcl spolu s Gipsy Way Ensemble, ktorá je zároveň jeho osobnou kapelou. Súbor hrá v obsadení: Nikola Sléz – husle, Tomi Vontzsemü – cimbal, Zoltán Sándor – violo a gitara, Ján Rigó – kontrabas. Všetci členovia kapely patria k najlepším cigánskym hudobníkom a neboja sa vystupovať ani pred tisícčlenným davom. Mám od nich obrovskú podporu a môžem sa na nich absolútne spoľahnúť. Myslím, že sme si navzájom skvelou inšpiráciou a výborne sa dopĺňame, pochvaľuje si spoločné koncertovanie a zároveň dodáva: Špeciálnym hosťom na albume a blížiacom sa koncertom turné je tiež akordeonista Vojtěch Szabó, ktorý hrá naozaj famózne a spolupráca s ním je vždy mimoriadne prínosná.“

Vydanie nového albumu podporí i Gipsy Fire-Generali Tour 2014. Pavel Šporcl a jeho Gipsy Way Ensemble, spolu s hosťujúcim akordeonistom Vojtěchem Szabó, vystúpi celkovo na deviatich predvianočných koncertoch. V Prahe si ich vystúpenie budete môcť vychutnať vo veľkej sále Lucerny 2.12.2014. V pláne sú i ďalšie koncerty v zahraničí. O novú nahrávku a jej koncertné prevedenie totiž prejavili veľký záujem aj v USA, kde album vychádza (rovnako ako inde vo svete) 24. októbra 2014. V Českej republike a na Slovensku je však CD v predaji už od 26. septembra.

Vypočujte si UKÁŽKY z nového albumu na Supraphonline: https://www.supraphonline.cz/album/85160-gipsy-fire

Gipsy Fire – Generali Tour 2014
PAVEL ŠPORCL A JEHO GIPSY WAY ENSEMBLE

hosť programu: Vojtěch Szabó – akordeón
30.11. Olomouc (Clarion Congress Hotel)
1.12. Hradec Králové (Kongresové centrum Aldis)
2.12. Praha (Lucerna)
4.12. Ostrava (Dům kultury)
7.12. České Budějovice (Metropol)
8.12. Brno (Janáčkovo divadlo)
9.12. Zlín (Kongresové centrum)
18.12. Plzeň (Velká synagoga)
19.12. Teplice (Dům kultury)

COVER_Sporcl_Gipsy-Fire

Zdroj: SUPRAPHON a. s.