Pavol Demitra: V deň nedožitých 38. narodenín Pavla Demitru vydáva manželka Majka zbierku básní P.D. 38!

V deň, kedy by sa dožil legendárny hokejista Pavol Demitra veku, ktorý nosil na drese, vychádza v Ottovom nakladateľstve zbierka básní s názvom P.D. 38. Jej autorkou je manželka tragicky zosnulého kapitána slovenskej reprezentácie, ktorý zahynul 7. septembra 2011 spolu s ďalšími spoluhráčmi z klubu Lokomotiv Jaroslavľ pri páde lietadla Jak 42.

Číslo 38 nosil Pavol Demitra na drese od roku 1996, kedy si ho prvý raz vybral z kolekcie v Grand Rapid Griffins a stalo sa súčasťou jeho hráčskej slávy v NHL, KHL aj slovenskej reprezentácii.

Básničky a maľovanie sú pre Máriu Demitrovú terapiou, keď sa umára otázkami, prečo sa tá hrôza musela stať. O bolesti zo straty najbližšieho človeka, o hľadaní zmyslu života a osude je aj nová kniha poézie. Vydáva ju v deň nedožitých 38. narodenín manžela.

„V lete ma oslovil pán Svoboda z Ottovho nakladateľstva, či by som nechcela vydať zbierku. V tom čase som mala napísaných veľa nových básní, tak som súhlasila. Som veľmi rada, že vychádza práve na Paľkove 38. narodeniny. To, že majú podobu knižky, je pre mňa pocta, lebo získajú vecnú, hmatateľnejšiu podobu a  hodnotu,“ povedala Demitrová.

Vo svojich básňach sa háda so smrťou, sumarizuje zvláštne znamenia predchádzajúce pádu lietadla  Jak 42, ale nevyhýba sa ani intimite ich vzťahu. Hovorí o minulosti, osudovom okamihu aj o tom, ako plánuje znášať svoj kríž v budúcnosti. Zbierka má 100 strán, obsahuje 53 básní (z toho 27 doteraz nepublikovaných) a vyše 20 ilustrácií od Majky ako aj jej detí.

„Po autobiografii Pavla Demitru z konca roka 2011, ktorá mala úspech medzi jeho obdivovateľmi, sme ponúkli Majke Demitrovej knižné vydanie jej básní. Ide o oveľa intímnejšiu literatúru, ktorá však obsahuje vo forme veršov množstvo faktov a autobiografických detailov,“ uviedol šéf vydavateľstva Vlastimil Svoboda na margo publikácie, ktorá sa v týchto dňoch dostáva do distribúcie na celom Slovensku.

Zdroj: Mgr. Juraj Kuchar