Pestrá jeseň v Galérii Starý Avion: interaktívna výstava Veroniky Toporovej, výtvarné kurzy či prednáška o terapeutickom rodičovstve

Jeseň v Galérii Starý Avion bude pestrofarebná. Otvorí ju výstava Veroniky Toporovej Umenie nad zlato, ktorá ponúkne návštevníkom priestor na arteterapiu i vlastnú kreativitu. Budú sa totiž môcť nielen dotýkať vystavených diel, ale sami ich pomenovať a dokonca aj dotvoriť. Okrem výstavy sú na programe aj rôzne výtvarné kurzy pre deti i dospelých, ale aj prednáška o terapeutickom rodičovstve, ktorá priblíži potreby a správanie osvojených detí.

Od 10. septembra 2024 bude v Galérii Starý Avion 10. 9. o 18:00 sprístupnená interaktívna výstava výtvarníčky Veroniky Toporovej s názvom Umenie nad zlato. Výstava, ktorá potrvá do 26. septembra 2024 bude prezentovať prierez tvorby od figurálnych aj abstraktných malieb cez úžitkovú keramiku po avantgardné odevy, ktoré Toporová vytvorila počas rokov 2017 – 2024.

Veronika Toporová pôvodne vyštudovala právo, no túžba tvoriť ju doviedla k štúdiu úžitkovej maľby a odevného dizajnu. Momentálne sa okrem výtvarnej tvorby venuje tvorivým kurzom pre deti i dospelých vo svojom Ateliéri Šťastia. V Toporovej rukopise dominuje spontánnosť, ľahkosť, expresia, hra s farbami s cieľom odpútať sa od vlastných aj cudzích predstáv a zachytiť momentálne emócie. Tvorenie vníma ako prostriedok uvoľnenia, sebapoznania a liečenia.

Výstava Veroniky Toporovej v Galérii Starý Avion bude interaktívna v niekoľkých rovinách. Návštevníci sa budú môcť vystavených diel dotýkať či pomenovať ich. Navyše budú môcť niektoré obrazy dokonca domaľovať. „Dotýkanie sa obrazov je dovolené. Len tak možno naplno precítiť, ako na nás dané dielo pôsobí a lepšie pochopíme samých seba, svoje pocity,“ približuje dôvody autorka.

Zámerom výstavy je využiť umenie ako prostriedok sebapoznania. Jedná sa o tzv. receptívnu arteterapiu, kedy divák premieta vlastné emócie umeleckého diela a môže tak pri poznávaní seba objaviť životnú silu, smútok, nádej či dôveru. Zároveň bude výstava priestorom pre tzv. produktívnu arteterapiu, kedy sa budú môcť návštevníci sami aktívne a slobodne podieľať na domaľovaní obrazu. Podľa Toporovej „čaro arteterapie spočíva v tom, že nie je dôležité, ako dielo vyzerá, nehodnotí sa estetické hľadisko. Ide skôr o slobodné výtvarné vyjadrenie sa.“

Výstava Veroniky Toporovej bude prebiehať aj počas Dňa otvorených ateliérov – 14.9., ktorého organizátorom je Malokarpatské osvetové stredisko v Modre. Počas tohto dňa pripraví autorka najskôr kurz pre deti – Tvorenie z hliny 10:30 – 11:30 h a pre dospelých bude pripravený kurz Spoznaj arteterapiu 14:00 – 16:00 h, na ktoré je možné sa prihlásiť vopred: galeriastaryavion@gmail.com

Septembrové kurzy v Galérii Starý Avion: výtvarné workshopy, tvárová gymnastika i prednáška o náhradnom rodičovstve

Okrem pokračovania obľúbených kurzov pre deti aj dospelých, pripravili organizátori v Galérii Starý Avion aj zaujímavú prednášku o terapeutickom rodičovstve:

VIKIN FAREBNÝ SVET: výtvarné workshopy pre deti od 6 do 10 rokov s výtvarníčkou Viki Beka, na ktorom si deti osvojujú základy maľby, grafiky, liquid art, práce s textilom a pod.
11.9. od 16:00 do 18:00 h Namaľuj si svoj farebný portrét. Maľba na plátno
28.9. od 10:00 do 12:00 h Keď zvieratá utečú zo ZOO. Maľba na plátno + koláž

KURZY PLSTENIA s Marínou Masárovou pre deti (od 10 rokov) aj dospelých.
17.9. 17:00 – 19:30 h Vyrábame: Dudok chocholatý – 1. časť
24.9. 17:00 – 19:30 h Vyrábame: Dudok chocholatý – 2. časť

KURZ TVÁROVEJ GYMNASTIKY s certifikovanou lektorkou Martinou Odnogovou, ktorá učí efektívne cviky na spevnenie častí tváre a krku, ukáže masáž tváre, rozoberie zlozvyky.
18.9. 18:00 – 20:00 h

TERAPEUTICKÉ RODIČOVSTVO je prednáška Zuzany Benkovičovej a Márie Tiňovej určenú pre rodiny s deťmi, ktoré zažili opustenie biologickými rodičmi, zanedbávanie a zlé zaobchádzanie. Pomáha hlbšie porozumieť potrebám a správaniu prijatých detí.
19.9. 17:00 – 19:00 h

Novinkou v tomto roku je KRÚŽOK DRÔTOVANIA pre deti pod vedením skúsenej lektorky Miriam Paradovej, ktorá v galérii organizovala cez leto tvorivý detský tábor. Na krúžku sa deti budú postupne zoznamovať so základmi drotárskych techník. Pracovať budú v malej skupinke, maximálne 8 detí, čo zaručí individuálny prístup lektorky. Krúžok je vhodný pre deti navštevujúce ZŠ.
26.9., 3.10.,10.10., 24.10., 31.10. v čase 15:00 – 16:30 h

Kurz drôtovania bude prebiehať aj pre dospelých.
26.9., 31.10., 12.12. v čase 17:00 – 19:00 h

Galérie Starý Avion bude počas septembra otvorená denne okrem pondelka a nedele. Ut, Št: 16:30 – 19:00 a St, Pi, So 10:00 – 14:00 h. (Výnimky: počas niektorých dní/hodín býva z dôvodu aktivít a prenájmov galéria prístupná len účastníkom konkrétnych podujatí. Galériu je možné navštíviť aj po dohode: galeriastaryavion@gmail.com,  +421 904 107 951.

Viac informácií na www.galeriastaryavion.sk a www.instagram.com/galeria_stary_avion 

TS