Film PIATA LOĎ ocenila detská porota na Cenách TRILOBIT 2018

Film PIATA LOĎ videli tisícky detí po celom svete a detské poroty ho aj oceňujú na medzinárodných festivaloch. Aktuálne dnes večer prevzala režisérka Iveta Grófová Cenu Berounský medvídek TRILOBIT 2018, ktorú udeľuje Detská porota za audiovizuálne dielo pre detského diváka; slávnostný večer vysielala v priamom prenose ČT art.

V závere roka získal film aj dve ceny na gréckom festivale Olympia Int’l Film Festival: cenu od ECFA (European Children’s Film Association/Európska asociácia filmov pre deti) a cenu za najlepší scenár. Snímka mala svetovú premiéru takmer pred rokom na Berlinale, kde získala taktiež cenu detskej poroty Krištáľového medveďa.

„Teší nás, že film oslovuje všetkých, bez rozdielu veku. Dospelí diváci ho vnímajú ako príbeh o zlyhaní rodinného zázemia. Detský divák ako príbeh osobitého detského dobrodružstva. Každý si vo filme môže nájsť to, čo mu jeho životná skúsenosť ponúka. Priazeň detského diváka je o to cennejšia, že čisto vníma autenticitu a mágiu vykresleného detského sveta v situáciach či dialógoch, ktoré sú stvárnené vynimočnými hereckými výkonmi oboch hlavných detských predstaviteľov,“ povedal scenárista Marek Leščák, ktorý pracoval na scenári spolu s režisérkou.

Ceny Trilobit majú už tridsaťročnú históriu, po osemnásty raz sa slávnostný večer konal v Berouně. Ceny vyhlasuje Český filmový a televizní svaz FITES s podporou mesta a subjektov aktívnych v audiovizuálnej tvorbe. Po Medzinárodnom festivale Karlove Vary ide o najstaršie ocenenie svojho druhu v Česku. Hlavnú Cenu Trilobit 2018 získal film slovenskej režisérky Terezy Nvotovej Mečiar.

Film, ktorý mal slovenskú premiéru v marci minulého roku, pochodil za necelý rok približne 50 festivalov, z ktorých mnohé boli zamerané práve na detského diváka a rodinný formát. Už prestížne Berlinale ho uviedlo v sekcii Generation Kplus. Detská porota, ktorá mu udelila Krištáľového medveďa za najlepší film vtedy zdôvodnila svoje rozhodnutie slovami: „Vybrali sme kreatívny a autentický film. Je o dvoch deťoch, ktoré si vytvoria svoj malý svet podľa vlastných pravidiel. Príbeh nás veľmi oslovil a hercom sme naplno uverili“. V hlavnej postave Jarky sa predstavila dnes už dvanásťročná Vanessa Szamuhelová, ktorá film sprevádza na festivaloch spolu s ostatnými tvorcami a práve ona so svojím autentickým a presvedčivým herectvom dokáže strhnúť záujem o dej a poetiku filmu.

Tvorcovia sa po týchto skúsenostiach rozhodli viac sa zamerať na detského diváka aj na Slovensku. A od septembra 2017 organizujú projekcie pre žiakov druhého stupňa základných škôl. Film vyšiel v decembri minulého roku aj na DVD.

Piatu loď uvedú v marci aj na prehliadke filmov kultúrnych centier v Paríži a na filmovom festivale MITTEL PUNKT EUROPA FILMFEST, ktorý predstavuje filmy zo Strednej Európy a bude sa konať taktiež v marci v Mníchove a Regensburgu. Snímku vybrali aj do programu GoEast Festival, ktorý sa uskutoční v apríli vo Wiesbadene a publikum budú tvoriť deti z tamojších škôl.

Predloha k filmu Piata laď bola niektorými označovaná za nesfilmovateľnú. Nešlo o ucelený lineárny príbeh, ale rozprávanie, ktoré sa skladalo z niekoľkých vrstiev a časových rovín. Pre nás s Ivetou bola výzva, ako nájsť k budúcemu filmu kľúč. Svoje rozprávanie sme sústredili okolo najdramatickejšej udalosti v rozprávaní a to keď Jarka a Kristián spolu s bábätkami ujdú na záhradnú chatku a vytvoria si tam svoju detskú rodinu. Snažili sme sa čo najdôkladnejšie vymodelovať  svet, v ktorom  detská hra zrkadlí chladný svet dospelých. Aj keď sme sa od knihy často odklonili, snažili sme sa čo najviac zachovať jej charakter a v momentoch, keď sme sa pri práci zasekli, kniha nám vždy ukázala cestu,“ objasnil prácu na scenári Marek Leščák.

Film Piata loď, ktorý vznikol na základe rovnomennej knihy Moniky Kompaníkovej, rozpráva príbeh netradičnej detskej rodiny inšpirovaný skutočnou udalosťou. Malá Jarka má mamu, ktorá nechce byť mamou. Zúfalo hľadá lásku a nachádza ju náhodou, keď za zvláštnych okolností vezme dve batoľatá do opustenej záhradnej chatky. Jej konanie je dojemným a detsky úprimným pokusom napraviť svet dospelých svojou hrou na rodinu, akú by chcela mať.

Film vznikol v produkčnej spoločnosti Hulapa film, realizáciu filmu podporili Audiovizuálny fond, Eurimages, Státní fond kinematografie, Ministerstvo kultúry SR, Creative Europe – MediaBratislavský samosprávny kraj.

 

Zdroj: Zuzana Golianová, PR manažérka filmu PIATA LOĎ