Piatkový večer MJF v znamení konšpiračných teórií a talianskeho temperamentu.

9. ročník Mikulášskeho jazzového festivalu sa už nezadržateľne blíži (19.-21.7.2013, Liptovský Mikuláš) a tak si bližšie predstavíme jednotlivé festivalové večery. Jediný jazzový festival na Liptove tento rok opäť prináša jazz v rôznych jeho podobách, program je žánrovo pestrý a dáva priestor predovšetkým domácej scéne. 

Festival odštartuje formácia Conspirative theories pod vedením mladého talentovaného Samuela Hošeka. Samo je čerstvým absolventom divadelnej fakulty VŠMU a v minulosti získal štipendium na prestížnej súkromnej strednej škole v USA, kde mal možnosť pracovať na viacerých hudobných a výtvarných projektoch.

Bol súčašťou  muzikálového projektu Broadway Tour v USA a v apríli tohto roku absolvoval workshop  so svetovým bubeníkom Jojom Mayerom. S Jojom taktiež účinkoval na spoločnom koncerte aj s ostatnými finalistami súťaže RIGA STAGE 2013 spolu s Lotyšskym národným big bandom. V súčastnosti účinkuje v rôznych hudobných zoskupeniach. Je pravidelným hosťujúcim spevákom v Swing Society Orchestra, účinkuje v projekte Noc s ikonami džezu spolu s Petrom Lipom, Adrienou Bartošovou, Janou Gavačovou, Jurajom Griglákom, Gabrielom Jonášom a ďalšími skvelými hudobníkmi.

Hosťuje v predstavení Veľkí herci malým deťom a rád tancuje v tanečnej škole Riverpark dance school. Na klávesy zahrajú Eugen Vizváry a Peter Preložník (člen legendárnej Fermaty). Saxofóny rozozvučí Nikolaj Nikitin (jeden z najvýraznejších saxofonistov súčasného slovenského jazzu) a o rytmiku sa postará rodák z Liptovského Mikuláša Juraj Raši (bicie a perkusie).

Piatkový večer bude pokračovať vystúpením legendárnych jazzových stálic s 20 ročnou históriou – prešovského AMC Tria (Peter Adamkovič – klavír, Martin Marinčák – kontrabas, Stano Cvanciger – bicie). Spolu s nimi vystúpi jediný zahraničný interpret tohtoročného festivalu – taliansky gitarista Ruggero Robin. Ruggero má nezameniteľnú techniku hrania a ako session hráč spolupracoval s množstvom hudobníkov (ako napríklad Bruce Gaitsch, Janey Clewer, BB King, John Patitucci). Slovenskému publiku sa okrem spolupráce s AMC Triom predstavil aj na bratislavských džezákoch v roku 2008, kedy vystupoval s Petrom Lipom a Minom Cinelu. Po koncerte sa vzhľadom na pestrú zostavu jazzmenov piatkového line-upu môžeme tešiť na ozaj intenzívnu a temperamentnú jam session, ktorá dá bodku za prvým festivalovým večerom.

Ak ešte nemáte lístok na festival, neváhajte a využite možnosť kúpy limitovaného počtu zvýhodnených permanentiek na všetky tri večery po 20€ (zostáva ešte niekoľko posledných kusov, následne pôjde cena na 25€ a na mieste 30€). Ešte stále váhate? Pozrite sa ako vyzeral MJF minulý rok: https://youtu.be/6j1eSKYzXK4.

Viac informácií o festivale: www.mjf.sk, www.facebook.com/mikulasjazzfest

Zdroj: Organizátor