Po 44 rokoch vyšli autentické zvukové záznamy spomienok veľkej hviezdy českej kinematografie Adiny Mandlovej.

V roku 1974 priletel Josef Škvorecký z Kanady na Maltu do domu Adiny Mandlovej a niekoľko dní s ňou nahrával rozhovor, ktorý mal slúžiť ako pracovný podklad pre knihu vydanú nakladateľstvom manželov Škvoreckých pod názvom Adina Mandlová – Dneska už se tomu směju.

Záznam na jedenástich kazetách neskôr venoval Josef Škvorecký Ondřejovi Suchému, ktorý podľa týchto zvukových materiálov napísal knihu Čemu se smála Adina Mandlová. Tieto kazety vychádzajú v týchto dňoch, po úprave maximálneho čistenia a strihu, v komplete 3CD, ktorý nadväzuje na predošlý podobný album Případ Lída Baarová, ktorý získal v roku 2016 ocenenie v ankete Audiokniha roka v kategórii Hovorené slovo mimo kategórie.

Okrem podrobností o jednotlivých filmoch z jej kariéry sa dozvedáme na trojalbume Adina Mandlová vzpomíná i množstvo doposiaľ neznámych informácií z ďalšieho povojnového života tejto pozoruhodnej ženy, ktorá okrem krásy mala i nesmierny zmysel pre humor.

„Mandlovej rozprávanie je maximálne autentické, ona sama fascinuje prirodzenosťou a nesmiernou inteligenciou. Dozvedáme sa veľké množstvo zaujímavých informácií zo sveta českého filmu dvadsiatych až štyridsiatych rokov v nekonvenčnom toku myšlienok tejto veľkej prvorepublikovej filmovej hviezdy,“ uviedla producentka vydavateľstva Supraphon Naďa Dvorská.

Záznam rozhovorov Adiny Mandlovej s Josefom Škvoreckým vyšiel v Supraphone ako komplet 3 CD či v digitálnych formátoch 11. mája 2018.

Album na Supraphonline: https://www.supraphonline.cz/album/389055-adina-mandlova-vzpomina

Zdroj: TS