Po dvoch rokoch od vydania svojho debutového albumu Deň dňu predstavuje Miriam Kaiser zaujímavý audio-vizuálny projekt COLOUR SOUNDS /farba zvukov/.

Ochutnávkou pripravovaného CD je vychádzajúce EP s názvom Najlepšie veci, celý album Colour Sounds Miriam plánuje vydať na jeseň tohoto roku. Na projekte sa kompozične, aranžérsky, interpretačne a produkčne podieľajú Miriam Kaiser a Milan Adamec. Obrazovú projekciu slovenskej krajiny a ľudovej kultúry pripravil fotograf, filmár a dokumentarista Branislav Molnár.

Prečo tentokrát autori projektu vybrali anglický názov? „Vnímam, že tento projekt môže osloviť aj zahraničného poslucháča, preto som zvolila jednoduchý anglický názov, ktorý vyjadruje spojenie farebného obrazu s farebnou hudbou…“ hovorí Miriam.

Charakteristickou črtou projektu je autentická inšpirácia slovenskou melodikou a jej súčasné moderné spracovanie, ktoré vychádza z klasickej, populárnej, ale aj elektronickej hudby. Miriam nadväzuje na svoju predchádzajúcu tvorbu, pre ktorú sú typické sláčikové aranžmány, podporené jemnou elektronickou hudbou. V porovnaní s debutovým CD Deň dňu dáva nový projekt Colour Sounds väčší priestor inštrumentálnej hudbe.

„V našej tvorbe stále čerpáme zo svojich bohatých skúseností profesionálnych huslistov, čo sa najviac prejavuje pri využívaní sláčikového kvarteta ako základného stavebného materiálu, ktoré je miestami podporené orchestrálnymi plochami.“

Zaujímavou novinkou inštrumentácie je časté využívanie harfy, ktorá v niektorých skladbách  rozvíja snivé impresionistické nálady minuloročného singla Zvony. V novej pilotnej skladbe Plameň je netradičným obohatením aj čembalo, ktoré v kombinácii sláčikového orchestra a sólových nástrojov dopĺňa tvorbu Miriam Kaiser o prvky barokovej hudby (concerto grosso).

Tým, ktorí si obľúbili CD Deň dňu, Colour Sounds ponúkne aj pestrú kolekciu piesní. Poslucháči  si už teraz môžu vypočuť novinku Skôr ako sa rozvidní, inšpirovanú známou slovenskou ľudovou piesňou Čierne oči a Najlepšie veci, ktoré svojou priezračnou krásou určite zaujmú nejedného poslucháča.

Netradičné spracovanie piesní a skladieb evokuje filmovú, resp. scénickú hudbu, preto vznikol nápad spojiť hudbu a obraz priamo na koncertnom pódiu. V podobnom duchu sa nieslo už aj debutové CD (2014), ktoré bolo cenené predovšetkým pre jeho štýlovosť a hudobné spracovanie.

Deň dňu predstavuje Miriam Kaiser ako milovníčku vážnej hudby, huslistku a hodnovernú speváčku, ktorá je na našej scéne výnimočná. Jej hudba má filmový lesk a nenásilne spája svety klasiky a popu,“ uviedol v recenzii na album hudobný portál hudba.sk.

3188971_orig

Pripravovaný projekt sólovo obohatili aj známi interpreti, harfista Michal Matejčík, či  violončelista  Jozef Lupták

„S Michalom sa poznáme ešte zo školských lavíc bratislavského konzervatória, medzičasom sa z neho stal uznávaný hudobník , má za sebou mimo iných aj koncertné turné s G. Michaelom. Jozefa zasa ako prvá oslovila moja priateľka, ktorá len medzi rečou spomenula, že hľadám čelistu, ktorý zahrá aj náročné party. To bola výzva pre skúseného a odvážneho hudobníka, ktorú Jozef neodmietol.“ hovorí Miriam.

Miriam Kaiser

Projekt chce svojou zvukomalebnosťou a netradičným nástrojovým obsadením s kvalitnou obrazovou projekciou  osloviť aj náročnejšie publikum všetkých vekových kategórií.

Celé skladby si budete môcť vypočuť prostredníctvom streamových služieb Spotify, Deezer a v digitálnom obchode iTunes. Na prvý koncert sa môžeme tešiť už začiatkom septembra v Bratislave, ostatné informácie nájdete na oficiálnej stránke hudobníčky a speváčky www.miriamkaiser.sk a na www.facebook.com/miriamkaiser.sk/.

Zdroj: Miriam Kaiser