PO STRNIŠTI BOS je nielen nový film, ale taktiež veľmi úspešná audiokniha.

Vo štvrtok 17. augusta prišiel do kín film Po strništi bos režiséra Jana Svěráka. Snímka vznikla podľa knihy jeho otca Zdeňka Svěráka, ktorý sa tiež podieľal na scenári nového filmu.

Po strništi bos čerpá zo spomienok na detstvo, ktoré prežil Zdeněk Svěrák počas vojny na vidieku. Kniha vyšla vo vydavateľstve Fragment a na 13. ročníku cien Magnesia Litera získala Cenu čitateľov. Po pol roku od vydania knihy ju načítal Zdeněk Svěrák pre vydavateľstvo Supraphon. Na jar 2014 vyšla audiokniha Po strništi bos na CD a aj digitálne. Zaradila sa medzi audioknižné bestsellery a dosiahla status Zlatej platne.

Producentka hovoreného slova vydavateľstva Supraphon Naďa Dvorská uviedla: ,,Touto audioknihou dokazuje Zdeněk Svěrák, že je ako autor aj najlepším interpretom svojho diela! Jeho obdivuhodné rozprávačské umenie, akoby filmová obraznosť, vtipné a veľmi vierohodné situácie, to všetko strhne poslucháča k veľkému zážitku.“

Audioknihu nájdete na tomto multilinku: https://supraphon.lnk.to/PoStrnistiBos

Synopsa: Rodina 8-ročného Edyho je donútená vysťahovať sa z Prahy na vidiek k príbuzným. Mestečko, kde chlapec doposiaľ trávil len prázdniny, sa teraz stáva jeho domovom. Mladá mestská rodina sa musí prispôsobiť novému prostrediu a taktiež spolunažívaniu pod jednou strechou v domácnosti strýka, tety a aj veľmi prísneho dedka. Edy má pred sebou neľahkú úlohu. Nájsť a obhájiť svoje miesto v miestnej chlapčenskej partii, ktorej svet je celkom odlišný od jeho mestského. Čaká ho nielen objav vlastnej nebojácnosti, ale tiež rodinných tajomstiev, ktoré  sa vyplavujú na povrch. Svet detí a dospelých sa stretáva v hľadaní neohrozenosti a hrdinstva. Aj v neľahkých dňoch vojny môže byť totiž najťažšie preukázať odvahu voči vlastnej rodine.

ZDROJ : SUPRAPHON / SOUL FOR SHOW 2017