PO TAKMER 50-ROKOCH MAJÚ JAZZÁKY SVOJ OFICIÁLNY UMELECKÝ MERCH! JARNÉ JAZZÁKY PRINIESLI VYPREDANÚ SÁLU A UNIKÁTNE VIZUÁLY LACA TERENA!

Už tradične na konci jari prinášajú Bratislavské jazzové dni, jarnú edíciu, ktorá bola rozdelená do dvoch dní. Vo štvrtok, 16. mája sa v Bratislave predstavili po prvýkrát The Wooten Brothers a v utorok 21.mája zavítal do priestorov Majestic Music Clubu,  legendárny Mike Stern Band. Tento rok však jarné Jazzáky okrem hudobných legiend, priniesli aj unikátne spojenie tohto žánru s jedným z najuznávanejších žijúcich legiend slovenskej výtvarnej scény, Laca Terena.

Jesenným Jazzákom už predchádza klasicky jarná edícia, ktorá chce zástancom tohto žánru priniesť unikátny zážitok v komornejšom zoskupení ako prebiehajú tie koncoročné. Tradíciou však na oboch stále ostáva sprievodný uvádzač a ambasádor jazzu na Slovensku, Peter Lipa.  Okrem ohlásených mien vystúpili ako predskokani vo štvrtok a zahájili tak večer, česko-slovenská formácia Baron Haze, ktorú založila Simona Hulejová spolu s basgitaristom Marekom Pachom. Práve táto skupina je fúziou rôznych žánrov ako world music, progressive soul a jazz, skúšajú s odvahou hranice jazzu nielen v speve, ale aj v komunikácii medzi hudobnými nástrojmi, za čo si v sále vyslúžili patričný standing ovation. Po nich vystúpili už exceletní The Wooten Brothers. Utorkové Jazzáky otvorili zasa O.B.C. Ostblock Cooperative, ktorí zdieľajú svoju vášeň pre deep groove a hudobné smery zakorenené v afroamerických tradíciách, ako sú jazz, gospel, hip hop, funk a elektronická hudba. Po nich sa už v dokonalej súhre predstavil Mike Stern s fenomenálnou zostavou: Dennis Chambers, bicie, Hadrien Feraud, basa, Bob Franceschini, saxofón a Leni Stern, ktorá okrem gitary hrá na n’goni, a spieva.

“Koncerty boli absolútne skvelé. Napríklad pri štvrtkovom koncerte, Wootonovci predviedli neskutočnú show a ľudia dokonca tancovali. Sme radi že sa počas svojho turné zastavili aj v Bratislave a určite to nebolo naposledy. Z tejto energie od návštevníkov aj hudobníkov budem mať ešte dlho zimomriavky”, hovorí nadšene Katarína Daňeková, dcéra zakladateľa a nástupkyňa v organizácii BJD.

“Jarné jazzáky boli pre mňa fantastické. Vždy sa tešíme, keď to publikum cíti rovnako. S čistým svedomím môžeme konštatovať, že na oboch koncertoch bola naozaj výborná energia a verím, že aj návštevníci z toho majú skvelý zážitok,” zhrnula atmosféru Jarných Jazzákov, Katarína Lipová, dcéra Petra Lipu a nástupkyňa v organizácii BJD.

VYJAZZUJ SA..!

Nie je tajomstvom, že jazz mal  hlboký vplyv  na  svet hudby  a tiež na oblasť  módy a štýlu . Jazzová hudba, ktorá sa zrodila na začiatku 20. storočia,  spôsobila revolúciu  vo zvukovej scéne a spôsobe, akým sa ľudia obliekali, hýbali a vyjadrovali sa. Jazzová hudba so svojou improvizáciou, individualizmom a duchom rebélie je hnacou Silou v móde a štýle už viac ako storočie. Inšpirovala ikonické módne trendy k sofistikovanosti, búra však hranice ležérnosti a podporuje sebavyjadrenie . Spojenie medzi jazzom a módou zostáva trvalým partnerstvom, ktoré nám pripomína, že tvorivá sloboda a inovácia oboch svetov sú vnútorné prepojené. Keďže sa jazz naďalej vyvíja a ovplyvňuje novú generáciu, je isté, že harmónia medzi jazzom a módou bude pokračovať a formovať spôsobom, akým sa obliekame a vyjadrujeme v nasledujúcich rokoch. Preto sa Bratislavské Jazzové Dni rozhodli pre ďalší krok ako potešiť fanúšikov jazzu na Slovensku a zverili tento nápad výtvarnému géniovi, Lacovi Terenovi. Jeho obrazy si ľudia vysvetľujú ako pestrofarebné transparenty, z ktorých občas kričí irónia, inokedy melanchólia, ale sú aj oslavou každodennosti, drsnosti, nečakanej krásy, zraniteľnosti a krehkosti. Z jeho diel srší humor, nadhľad aj smútok. „Irónia musí byť – keď v spoločnosti nefunguje irónia, keď sa ľudia berú príliš vážne, dôsledky prídu okamžite. V tom momente sú za blbca. Ja verím, že v živote je všetko o správnej miere. Aj patetické je dobré, aj sentimentálne je dobré, aj melancholické je dobré… Ale všetko len do tej miery, aby toho nebolo priveľa“, vyjadruje sa otvorene samotný umelec. Preto úlohu vyhotovenia grafiky pre novú éru Jazzákov zverili práve tejto legende a tak počas Jarných Jazzových Dní predstavil nový a prvý merch za 49 rokov fungovania tohto festivalu, aj samotný spevák a člen organizácie BJD, Peter Lipa.  Ikonické ťahy umelca a jeho výtvarná ironickosť sa pretavila nielen do kvalitných látok, ale aj krásneho prívesku. Viac na BJD Merch.

Počas večera Peter Lipa prezradil aj mená na 49.ročníku veľkých Bratislavských Jazzových Dní a my sa už teraz môžeme tešiť na Knower, Gogo Penguin,  Bill Frisell a Richarda Galliana . Vyjazzujme sa na novú éru BJD a vzdajme hold štýlovému svetu, ktorý je podčiarknutý významným umelcom, akým je Laco Teren. Hudba je umenie, ale vedieť ju nosiť je ešte väčšie. 

Viac info:
BJD Merch
Bratislavské Jazzové Dni SLSP | Bratislavské Jazzové Dni – Bratislava Jazz Days (bjd.sk)
Bratislava Jazz Days (@bjd.sk) • Fotky a videá na Instagrame
Laco (@lacoteren) • Fotky a videá na Instagrame

TS – PR/BRAND MANAŽÉR JANA TRELLOVÁ