Po úspechu u slovenských divákov bude Čiara bojovať o Oscara.

Na konci februára vyhlási americká Akadémia filmových umení a vied (ďalej „AMPAS“) na slávnostnom ceremoniáli v losangeleskej sále Dolby Theatre držiteľov svojich ocenení známych ako Oscar. Spomedzi slovenských snímok vyberá národného nominanta do „oscarovského“ boja v kategórii najlepších cudzojazyčných filmov Slovenská filmová a televízna akadémia („SFTA“).

Členovia a členky akadémie vyberali spomedzi jedenástich prihlásených filmov, ktoré spĺňajú podmienky určené AMPAS. Medzi nimi môžete nájsť napríklad festivalovo úspešnú drámu Piata loď (r. Iveta Grófová), jeden z najnavštevovanejších filmov tohto roka Únos (r. Mariana Čengel Solčanská), kontroverzný dokument Richard Müller: Nespoznaný (r. Miro Remo), ale napríklad aj snímky, ktoré ešte len pred pár dňami vstúpili do kinodistribúcie – Out (r. György Kristóf) a Nina (r. Juraj Lehotský).

Na základe hlasovania členov potvrdilo prezídium SFTA, že slovenským reprezentantom, bojujúcim o sošku Oscara, bude divácky mimoriadne úspešná dráma Čiara režiséra Petra Bebjaka a producentky Wandy Adamík Hrycovej. Snímka si hneď po premiére odniesla zo súťaže Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary ocenenie za najlepšiu réžiu a v slovenských kinách ju od augustovej premiéry stihlo vidieť takmer 300 000 divákov.

Príbeh Čiary sa odohráva krátko pred vstupom Slovenska do Európskej únie a sleduje boj nelegálneho pašeráka Adama Krajňáka o dôstojný život svojej rodiny na hraniciach s Ukrajinou. Novobudovaný hraničný priechod zvyšuje napätie na oboch jej stranách a keď zlyhá jedna z pašeráckych akcií, zásadový Krajňák sa dostáva do víru udalostí, vďaka ktorým bude musieť prekročiť aj tie pomyselné hranice, za ktoré rozhodne neplánoval zájsť.

Peter Bebjak vyštudoval najprv herectvo, neskôr filmovú a televíznu réžiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Nakrútil viacero úspešných seriálov na Slovensku i v Českej republike (Mesto tieňov, Odsúdené, Kriminálka Anděl, Spravedlnost, najnovšie napríklad Rex). Čiara je jeho štvrtým celovečerným filmom, pred ňou uviedol do kín romantický Marhuľový ostrov, horor Zlo a drsnú mestskú drámu Čistič.

Zoznam filmov spĺňajúcich podmienky pre zaradenie do hlasovania o národného nominanta na ocenenie AMPAS v aktuálnom ročníku:

Pirko (ČR/SR, 2016, r. Lucia Klein Svoboda, Petr Klein Svoboda)
5 October (SR, 2016, r. Martin Kollár)
IMT Smile a Lúčnica: Made in Slovakia (SR, 2016, r. Palo Janík)
Richard Müller: Nespoznaný (SR/ČR, 2016, r. Miro Remo)
Finále (SR, 2016, r. Palo Korec, Dušan Milko)
Sprisahanie šedej rasy (SK, 2017, r. Maroš Berák)
Únos (SR, 2017, r. Mariana Čengel Solčanská)
Piata loď (SK/CZ, 2017, r. Iveta Grófová)
Čiara (SK/UA, 2017, r. Peter Bebjak)
Out (SK/HU/CZ, 2017, r. György Kristóf)
Nina (SK/CZ, 2017, r. Juraj Lehotský)

Zdroj: TS