Poďme na FODBAL!

V programe druhého ročníka festivalu bratislavských ochotníckych divadiel sa v dňoch 17. – 20.10.2023 v divadle Ticho a spol. okrem divadiel Ľahostajňa, Stopy snov a Divadelná jedáleň aj divadlo Paradox z Nových Zámkov. O hudobnú zložku festivalu sa postarajú Džumelec a kapely Éter, Cama & The Chameleons a The Face of God.

V roku 2023 oslavovalo Divadlo Ľahostajňa svoje piate výročie. Pri tejto príležitosti vznikla myšlienka vlastného festivalu, ktorý by organicky prepojil aktivity bratislavských súborov. Vďaka tomu majú divadlá možnosť spoznať sa navzájom – osobne, ale aj cez tvorbu a inšpirovať sa. A v roku 2024 tu máme pokračovanie.

Počas niekoľkých dní môžete vidieť päť predstavení, jedno inscenované čítanie a užiť si každý večer koncerty. Okrem organizátora divadla Ľahostajňa sa so svojou inscenáciou Ťapákovci predstaví novovzniknutá Divadelná jedáleň. Divadlo Stopy snov, tvoriace s hercami a herečkami s mentálnym znevýhodnením, nám prerozprávajú príbeh o predavačke, ktorej celý zmysel života je v jednom supermarkete.

Sprievodný program festivalu pozostáva z krstu knihy amatérskeho dramatika Mariána Hromiaka a inscenovaného čítania textu Hitlerova neter od Kataríny Varechovej. Ide o víťaznú hru dramatickej súťaže Žatva drámy 2024, ktorú organizuje najstarší a nejprestížnejší festival ochotníckeho divadla na Slovensku – Scénická Žatva.

Čestným hosťom druhého ročníka festivalu FODBAL je Divadlo Paradox z Nových Zámkov s inscenáciou Nahí a narubi, s ktorou získali tretie miesto na súťaží divadla mladých a dospelých Na scénu. O hudobnú zložku festivalu sa postarajú majster slovných hračiek a babračiek Džumelec a začínajúce kapely Éter, Cama & The Chameleons a The Face of God.

Celý program festivalu nájdete na stránke: www.fodbal.sk.

Festival z verejných zdrojov finančne podporil hlavný partner projektu Fond na poporu umenia. Podujatie tiež finančne podporili: Nadácia SPP a Nadácia mesta Bratislavy. Partnermi podujatia sú BKIS – Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, Staromestské centrum kultúry a vzdelávania Školská 14, divadlo Ticho a spol. a vydavateľstvo BRAK.

Organizátorom festivalu je Divadlo Ľahostajňa.

TS