Poetika v novém singlu DUŠE přemýšlí o smrti. Část textu je věnovaná Davidu Stypkovi

Myšlenky o tom, co s námi bude po smrti provází víceméně každého z nás. S podobnými filozofickými otázkami se potýká také zpěvák kapely Poetika Ondřej Brejška, který tyto úvahy promítl do nové písně DUŠE. Ta se dočkala také videoklipu z Tenerife i malé vzpomínky na zesnulého zpěváka Davida Stypku. Klip vychází dnes ve 13:00.

„Ať už nás tam čeká cokoliv, tak právě naše víra je to nejbližší k jistotě, co můžeme během života mít. Dřív jsem nad tím tolik nepřemýšlel, a když ano, viděl jsem spíš nihilistickou prázdnotu. Až když zemřel člověk, který mi byl velice blízký, tak jsem nad tím začal přemýšlet trochu jinak,” uvažuje o smrti zpěvák Poetiky Ondřej Brejška. „Nedokázal jsem se smířit s tím, že energie, kterou mě ten člověk okouzlil, spadne kamsi do nicoty a nic z ní není,” dodává. Na základě těchto myšlenek mohla vzniknout nová píseň s názvem DUŠE, o jejíž produkci se postarali Filip Vlček a Jenda Vávra. 

Do písně se podařilo schovat také vzpomínku na Davida Stypku. Před posledním refrénem může pozorný posluchač slyšet názvy jeho tří alb – Neboj, Dýchej a Čaruj. „Mám ho pořád rád a chybí mi. Každý den si na něj vzpomenu,” říká Brejška o osobním vztahu k zesnulému zpěvákovi. Stypka ale nebyl jediným zdrojem inspirace textu k novému tracku. Frázi Už nejsou kde dřív byli, ale jsou tam, kde jsme my zahlédl Ondřej na hřbitově. „Napsalo to nějaké dítě temperkama na velký kámen, který ležel před náhrobkem. Nevím odkud to je, ale je to přesně to, o čem song DUŠE je,” dodává.

Processed with VSCO with a6 preset

Stejně jako videoklip k singlu MĚSÍC, i k novému tracku vznikl jednoduchý snímek na Tenerife pod taktovkou Ondřeje Kudyna. „Nechtěl jsem žádný příběh ani výrazné kostýmy. Chtěl jsem jednu lokaci a chtěl jsem být před kamerou sám za sebe, aby vizuál nepřekřičel to podstatné v písničce,” říká o videoklipu zpěvák. Samotné natáčení ale bylo vcelku komplikované. Jednu lokaci překazilo počasí, tu druhou na většinu času zase množství turistů. „Měli jsme chvilku, abychom to celé stihli. Dali jsme do těch pár okamžiků naprosto všechno a ty emoce byly díky všemu okolo autentické,” uzavírá povídání o písni i videoklipu Ondřej Brejška.

Poetika – DUŠE
STREAMINGOVÉ SLUŽBY

www.poetikamusic.cz
www.facebook.com/poetikamusic
www.instagram.com/poetikamusic/
www.tiktok.com/@poetikamusic

TS