Pohoda 2018: GusGus na festivale!

Málo projektov v sebe spája toľko žánrov a foriem umenia ako kapela GusGus. V druhej polovici 90-tych rokov demonštrovali, že islandská scéna zďaleka nie je len o Björk. V rámci kapely odštartovalo kariéru viacero úspešných umelcov (napr. Emiliana Torini).

Počas dvoch dekád nahrali desať albumov, pričom aj posledné dva, Mexico a Lies Are More Flexible, žnú skvelé hodnotenia od recenzentov. Ich nastavenie demonštroval Biggi Veira v minuloročnom rozhovore pre Rádio Wave: „Užívam si, keď mi hudba spôsobuje husiu kožu.“ Veríme, že rovnaký efekt bude mať aj ich koncert na návštevníkov Pohody 2018.

Kapela GusGus vznikla v roku 1995 v podstate náhodou ako projekt nadaných hercov, filmárov fotografov, hudobníkov a dizajnérov či spevákov. Ich aktivity viedli najprv ku krátkemu flimu Pleasure, ktorý im priniesol viaceré ocenenia a uznanie kritikov. Zakrátko však začala prevládať hudobná stránka projektu. Už v roku 1996 sa stali jednou z najvyhľadávanejších elektronických kapiel z Islandu. Po vydaní albumu Polydistortion z roku 1997 si upevnili status celosvetovej hviezdy, čo potvrdili aj beznádejne vypredaným turné. Počas dvoch dekád na scéne si preskákali skoro každým žánrom elektronickej hudby. Od techna po trip-hop, od houseu cez progresívny hopuse/trance, pričom do každého štýlu vniesli svoj vlastný punc s nezameniteľným hudobným rukopisom. Kapelu dnes tvoria jej zakladajúci členovia Biggi Veira a Daníel Ágúst. Na najnovších albumoch ponúkajú fanúšikom magické zvukové scény od synth popu, cez deep techno až po progresive house.

Základnými ingredienciami ich úspechu je nezameniteľný spevácky prejav Daníela Ágústa a očarujúca elektronika, naliehavé groovy sprevádzané jemnými slákmi a dychmi, ktorými Biggi Veira zakaždým donúti ľudí prosiť o prídavok. Začiatkom roka prišli s novým singlom „Featherlight“, ktorý predznamenal desiatu štúdiovku Lies Are More Flexible (mimochodom už zajtra vydajú ako EP ďalší singel z tohto albumu „Don’t know how to love“).

Portál musicOMH o albume napísal: „Gus Gus zostávajú jedným z najflexibilnejších počinov elektronickej hudby, kde členovia kapely prichádzajú a odchádzajú, vydavateľstva sa menia, ale kvalita piesní a produkcie zostáva na úrovni, o ktorej môže väčšina kapiel len snívať.“ Sme veľmi radi, že o kapele GusGus nemusia snívať návštevníci Pohody 2018.

 

Potvrdení účinkujúci: The Chemical Brothers, Jamie Cullum, St. Vincent, Glass Animals, Jessie Ware, LP, Ziggy Marley, Kronos Quartet, SOJA, Danny Brown, Rodriguez, GusGus, Ride, Aurora, Little Dragon, Everything Everything, Blossoms, BadBadNotGood, tUnE-yArDs, Fink, Calexico, El Gusto, La Femme, Charlie Winston, Knower, Helena Hauff, Scouting for Girls, Riot Days by Pussy Riot Theatre, Yasmine Hamdan, Confidence Man, This Is The Kit, Sophie, Bazzookas, Byetone, Idiotape, Ross From Friends, Onuka, Trosky, Jade Bird, Dälek, Reykjavíkurdætur, Zeal & Ardor, Bukahara, Donny Benét, Dälek, Nakhane, Modré hory, Re-TROS, KillASon, Daniel Brandt & Eternal Something, Housewives, Ifriqiyya Electrique, coucou chloe, Mitch & Mitch, Tshegue, Rebel Babel, Coals, Schnellertollermeier, Lucidvox, Catastrofy, Papyllon…

Zdroj: Pohoda