Poľská legenda SBB zahrá v Bratislave!

Bratislavský klub MMC zažije čoskoro dokonalú zmes jazzu, rocku a blues. Už 25. februára 2013 sa u nás predstaví poľská legendárna skupina SBB. Slovenskí fanúšikovia  sa tak môžu presvedčiť, či skupina zostala verná pôvodnému významu skratky SBB – Hľadaj, búraj a stavaj.

Čo v histórii nášho rocku znamená Collegium musicum, to v susednom Poľsku predstavuje skupina SBB. Teda nefalšovanú legendu progresívnej hudby a absolútnu špičku. Trio Józef Skrzek, Apostolis Anthimos a Jerzy Piotrowski pôvodne hralo ako sprievodná skupina. V roku 1974 sa osamostatnilo a pod názvom SBB nahralo svoj debutový album. SBB sa onedlho stalo najpopulárnejším hudobným telesom v Poľsku a lukratívnym vývozným artiklom.

„Hrali sme niekoľkokrát aj na Slovensku. Už sa tešíme na vaše publikum, je veľmi spontánne a energické…“ Teší sa člen SBB Józef Skrzek.

Po sérii úspešných albumov a ešte úspešnejších koncertných turné v Poľsku i po celej Európe si skupina v roku 1980 dala na dve desaťročia pauzu. Comeback SBB sa začal v roku 2000, keď k ústrednej dvojici Skrzek-Anthimos pribudol bubeník Paul Wertico. Od tej chvíle SBB nepretržito pôsobí na poľských i svetových pódiách a pravidelne nahráva nové albumy.

„Nepochybujem o tom, že koncert bude podobne silný zážitok ako v roku 1976, keď SBB hralo v Bratislave po prvý raz. Svojou energiou, nasadením a hráčskou bravúrnosťou takmer zbúrali estrádnu halu PKO.“ Opisuje organizátor koncertu  Palo Maruščák.

V minulom roku sa na trhu objavil nový štúdiový album, nazvaný SBB. V štúdiu si kapela vystačila ako duo, na koncertoch ju za bicou súpravou dopĺňa dlhoročný spolupracovník Ireneusz Glyk. Zmes jazzu, rocku a blues poľskej legendárnej skupiny SBB si môžte vychutnať už 25. februára 2013 v bratislavskom klube MMC na Karpatskej ulici. Vstupenky sú dostupné v sieti Ticketportal a v predajni Dr. Horák na Medenej ulici 19 v Bratislave.

Zdroj: Propaganda House s.r.o.
Foto: Tomasz Krufczyk, Marcin Tomaszuk