POĽSKÝ SÉRIOVÝ VRAH V SLOVENSKÝCH KINÁCH.

Karol Kot bol najmladším sériovým vrahom na svete. V šesťdesiatych rokoch desil celý Krakow. Nová poľsko – česko – slovenská snímka Marcina Koszałku Červený pavúk sa inšpirovala práve jeho príbehom. Od dnes ho môžete vidieť v našich kinách. 

img_5927

Precízne vystavaný psychologický triler sa vnára do spletitého príbehu fascinácie zlom, ktoré sa skrýva na miestach, kde by sme ho nečakali. Karol, obyčajný mladý muž, narazí na staršieho muža a začne sa domnievať, že je obávaným sériovým vrahom – Červeným pavúkom, ktorý už dlhšie desí obyvateľov Krakova. Začína byť mužom posadnutý a sleduje ho. Medzitým spoznáva Danku, o niečo staršiu fotografku, ktorá pracuje pre miestne noviny. Karol je priťahovaný láskou a fascinovaný smrťou a čoskoro bude musieť urobiť najdôležitejšie rozhodnutie svojho života. 

Film sa voľne inšpiroval skutočným príbehom poľského sériového vraha Karola Kota, ktorý vraždil v rokoch 1964 – 1966 a za svoje zločiny bol odsúdený na smrť obesením. Poľská producentka Agniezska Kurzydlo pri príprave filmu čítala aj rozhovory s Kotom, zhotovené tesne po jeho zatknutí. Aj jeho výpovede prispeli k tomu, že film veľmi sugestívne popisuje atmosféru, ktorá v Poľsku v šesťdesiatych rokoch nastala a najmä silné očarenie zlom hlavného hrdinu. Zároveň je dej filmu kombinovaný s príbehom o sériovom vrahovi s menom Červený pavúk (Lucian Staniak), ktorý figuruje v mnohých zdrojoch ako obávaný sériový vrah, v skutočnosti bol však len fikciou. A práve súhra týchto dvoch postáv, hoci skutočnou je len jedna, dodáva príbehu dôležitý mrazivý rozmer. A aj preto sa film nazýva psychologickým trilerom. 

img_2863

Červený pavúk je celovečerným hraným debutom oceňovaného poľského dokumentaristu Marcina Koszałku a druhým v poradí je pre hlavného predstaviteľa, len 26-ročného, Filipa Plawiaka. Režisér sa pre tento film zhostil aj kamery. Nakoľko je pôvodom režisérom dokumentov a jedným z najvýraznejších poľských  kameramanov svojej generácie, sú jeho obrazy silné a zamerané na detaily. Precíznosť ocení divák najmä na veľkom plátne, nielen preto že sa jedná o jeden z mála filmov nakrútených na skutočnú filmovú surovinu .

Snímka je slovenským koprodukčným filmom, za našou stranou stojí producent a režisér Michal Kollár. „Pavúk je presne to, čo v našej kinematografii stále chýba: dokonalým prienikom medzi „umeleckým“ filmom a „žánrovým“ príbehom. Pri „triezvej“ minutáži film nikdy nespadne do samoúčelných exhibícii a vždy prekvapí.“, hovorí o filme.  Medzinárodnú premiéru mal film na prestížnom festivale v Karlovych Varoch v roku 2015, slávnostne aj delegáciou s účasťou hlavných predstaviteľov bol na Slovensku uvedený v marci počas MFFK Febiofest, do kinodistribúcie prichádza už dnes pod hlavičkou Asociácie slovenských filmových klubov.

img_8954

ZÍSKANÉ OCENENIA:

  • Shadi Abd El Salam Award – The Best Film on Cairo International Film Critics Week
  • FIPRESCI Award – 16th GoEast Wiesbaden IFF
  • The Best Director Award – 16th GoEast Wiesbaden IFF
  • The Best Director Award – 9th East & West FF in Orenburg
  • Special Jury Mention – 41st Gdynia FF

Zdroj: Asociácia slovenských filmových klubov