Posledná štvorica veľkých interpretov na Open’er festivale ohlásená!

Predstavujeme nových interpretov, ktorí budú hrať v Gdyni v dňoch 4. – 7. júla!

Sigrid

Dvadsaťjedenročná Sigrid Solbakk Raabe je dnes jednou z najsledovanejších umelkýň v Európe. V januári bolo jej vystúpenie považované za jednu z najväčších senzácií na showcaseovom festivale Eurosonic a je víťazkou v prieskume BBC Sound roku 2018 v kategórii najvýznamnejšieho začínajúceho umelca. Naposledy takýto debut zaznamenala pred 10 rokmi … Adele!

Sigrid by sa pravdepodobne pri tomto porovnaní začervenala, najmä preto, že medzi jej najväčšie inšpirácie považuje práve túto slávnu Britku. Skromnosť Sigrid sa zdá nepriamo úmerná talentu, ktorý je skutočne neprehliadnuteľný. Hlas mladých nórskych žien je nezameniteľný, a jej skladateľský talent jej umožňuje vytvárať skladby podľa vlastných potrieb a očakávaní – rovnako, ako je tomu pri jej dvoch najdôležitejšie singloch Don’t Kill My Vibe a Strangers. Sigrid, hoci ešte bez konkrétnych plánov na vydanie debutového albumu, dnes stojí po boku Lorde a Dua Lipa, čo dokazuje, že súčasný pop nemusí byť nudný ani predvídateľný.

Young Thug 

Pred pár mesiacmi jeden z top hiphopových portálov umiestnil Young Thuga na zoznam najočakávanejšícu desiatich raperov, ktorí ešte v Poľsku nikdy nehrali. V júli sa tento zoznam skráti o jedno meno, Young Thug totiž vystúpi na Open’er festivale! Do Poľska príde prvýkrát, ale hiphopovým fanúšikom ho netreba predstavovať. Americké médiá ho svojho času pasovali za najcharizmatickejšieho a najnepredvídateľnejšieho spomedzi nových interpretov na scéne, čo potvrdzujú dosť neštandardné citáty, napríklad o sexe a liečbe z neho.

Narodil sa v Atlante v roku 1991, kde vyrastal na Gucci Maneovi, ale rýchlo si vyvinul svoj vlastný štýl. Vďaka tomu ho naozaj nemožno považovať za lenivca. Od roku 2011 vydal 18 mixtapeov, z nich si spomeňme aspoň Jeffery, Beautiful Girls Thugger a najmä trilógia Slime Season, ktoré všetky zaznamenali obrovský úspech. Young Thug má na svojom konte mnoho hosťovačiek, z ktorých najpopulárnejšia je stále Havana s Camilou Cabello, ale fanúšikovia Open’er festivalu si môžu jeho výrazný hlas pamätať aj z hitu Jamieho XX, I Know There’s Gonna Be (Good Times).

Pro8l3m

Oskar a Steez sa od začiatku ich kariéry vyhýbajú prvoplánovej mediálnej publicite. Na fotografiách neodhaľujú svoje tváre, dávajú len rozhovory, ktoré považujú za dôležité a vo svojich klipoch neúčinkujú. Robia teda niečo, čo sa na súčasnej hip hopovej scéne momentálne veľmi nenosí – svojou utiahnutosťou prezentujú akýsi marketingový protiklad. Prečo sa teda o dvojici Pro8l3m hovorí už niekoľko sezón medzi širokou základňou fanúšikov, dokonca aj medzi takými, ktorí sa o rap prioritne nezaujímajú? Odpoveď sú presne dve a obe veľmi jednoduché – kvalita Steezovej hudby a jedinečnosť Oskarových textov. Pro8l3m sa nedá porovnávať so žiadnym iným interpretom z histórie ani súčasnosti poľského hip hopu.

Do hudobného priemyslu vstúpili v roku 2013 uverejnením mini-albumu C30-C39, ktorý môžeme považovať za viac menej bežný. Naopak za čosi výnimočné už môžeme považovať vydanie mixtape „Art Brut“ koncom roka 2014. Celý mixtape je postavený na základe sampleov z poľských nahrávok 70. a 80. rokov minulého storočia. Recenzie ocenili prísny zvuk, typický Oscarov rap a myšlienku koncepčného hiphopového albumu. Úspech albumu „Art Brut“ prirodzene zvýšil očakávania debutového albumu Pro8l3mu, ktorý sa objavil v polovici roku 2016. Aj tu bol obsah albumu uzavretý do jedného príbehu, ktorý sa rozprával od začiatku do konca. Pro8l3m sa postupne udomácnili aj na pódiach a neustále rastúcej fanbase začali ponúkať štylisticky neštandardné shows.Nasledujúce nahrávky sa objavili v roku 2017 – venované internetu a virtuálnemu životu Hack3d By GH05T 2.0 a nakoniec posledný materiál – znova mixtape – Ground Zero, ktorý je návratom k hudobnému dozrievaniu v 90. rokoch – techno, breakcore a trance inšpirácie prerobené na špinavé, rapové podmazy. Na niečo také sa skrátka nedá netešiť.

Alma

„Fíni sú svojou povahou pesimistickí,“ hovorí Alma. Aj keď sa na základe jej demo nahrávky jeden label rozhodol podpísať s ňou zmluvu, Alma neverila, že by sa niekedy mohla presadiť vo svete. Dnes, keď je počuť jej hlas v nahrávkach Charli XCX a Martina Solveiga a jej sólo single púšťajú najväčšie rozhlasové stanice, si asi táto 22-ročná Fínka pomaly uvedomuje, že je príliš neskoro na zakrývanie fínskej povahy a jej úspech sa pomaly stal skutočnosťou.

Bola finalistkou televíznej súťaže, ktorá hľadala mladé talenty, ale aj keď nevyhrala, jej charizma sa nedala len tak jednoducho skryť. V roku 2016 nahrala svoje prvé EPčko, išla na turné a začala pracovať s ďalšími umelcami, pre ktorých začala skladať skladby. Popravde, prvýkrát začala písať približne v pätnástich a spievať už o niekoľko rokov skôr. Nakoniec zistila, že hudba jej umožňuje pochopiť nielen svet, ale taktiež poskytnúť zázemie. Dnes sa už nemusí chrániť, musí sa konfrontovať s publikom. V marci tohto roka vydala nový mixtape Heavy Rules Mixtape a presne s ním sa nám v lete predstaví na Open’ere.

Zdroj: TS