Pot a krv – Prichádzajú testosterónoví lumpovia na pohľadanie.

„Inšpirované skutočnými udalosťami“ (človek by až neveril čo sa v tej slobodnej Amerike môže stať). Začiatok 90.rokov minulého storočia, krásna slnečná Florida, fitneská nabité do popraskania, tréner posilovne sympaťák Daniel Lugo(Mark Wahlberg) je na výslní ale k dokonalosti mu stále niečo chýba.

Sníva o ďaleko viac pohodlnejšom živote než momentálne žije, neustála komunikácia z klientmi fitneska mu rozpúta búrku mysle a tak sa mu zrodí plán ako rýchlo zbohatnúť. Zakladá svoj podporní tím skladajúci sa z borcov ako Adrian(Anthony Mackie) a Paul(Dwayne Johnson) a púšťajú sa na neprebádaný tenkí ľad, z veľkou dôverou že Lugov dômyselný plán výjde bez menších problémov…

PAIN AND GAIN

O filme: Nuž človek by si myslel že režisér „megalomán“ Michael Bay po jeho popcorňákovej sérii Transformers 1-3, už načisto vyprchal zo svojou skutočnou dravosťou po dômyselných akčných príbehoch ako nám predvádzal vo filmoch ako Skala(The Rock,1996) či Ostrov(The Island,2005).

Práve po Transformers 3(2011) to už vypadalo že mu chýba potrebný zápal aby podal konzistenčnejší dej, film proste vyznel dosť plano, príbeh bola len taká vatová výplň, akcia už tak nebavila, ostala len pekná jemu vlastná vizuálna stránka filmu… a už to vypadalo zle nedobre ale nakoniec opak je pravdou, za tú dobu čo točil len vysokorozpočtovky akoby ušetril sily na sústo ktoré nám teraz ponúka, presnejšie Michael Bay sa utrhol z reťazí a to mu na to čo ponúkol stačilo doslova vreckové oproti tomu čo sa minulo na jeho ostatné snímky.

PG-01	Photo credit:  Courtesy of Paramount Pictures

Príbeh o skupinke borcov stvorených fitneskom, ja podaní až v neskutočnej dravej réžii, komické prvky krásne odľahčujú dej, sypú jeden vydarenejší frk za druhým, vizuálne podmanivé tak ako je zvykom u klipového Bay-a, k tomu na vrch perfektne vytipované obsadenie, ktoré hrá veľmi účelovo a nadmieru prekvapí aj herecký prejav akčného bijca Dwayne „The Rock“ Johnsona, ten nadmieru poteší a človek sa až čuduje kde sa to v nom berie. Dokonca aj také nechutnejšie scénky sú tu podané z neskutočným nadhľadom a pekne pasujú v postupne gradujúcom deji, ktorý nemá za celé dve hodinky slabšieho miesta. Bez najmenšej nadsázky ide o jeden z najlepších filmov roka 2013, ktorý uspokojí chute nejedného filmového fajnšmekra.

Hodnotenie filmu: 100%
Originálny názov filmu: Pain and Gain
Komerčný ohlas filmu Pot a krv (k 15.9.2013):
Rozpočet: $26 miliónov
Otvárací víkend v USA: $20,244,505
Tržby v USA: $49,875,291
Tržby mimo USA: $29,100,000
Tržby Celosvetovo: $78,975,291

V Slovenských kinách od 8.8.2013

Pot a krv (1)

Napísal: Matúš Gajdošech