Preßburger Klezmer Band predstavia v Nedbalke nový koncertný program Balady.

Populárna world music formácia prichádza s novým koncertným repertoárom. Projektom Balady sa Preßburger Klezmer Band posúvajú do nových rozmerov umeleckej činnosti. Nový koncertný program skupina predstaví 26. mája o 19 hodine v atraktívnych priestoroch Galérie Nedbalka.

Zohraná zostava sa v posledných rokoch zameriavala najmä na tanečnejšiu hudbu s pečiatkou klezmer. Preßburger Klezmer Band sa však na svojich posledných albumoch (Tants Mit Mir (2012), Tsvantsik Yorn (2015)) nebránili ani hudbe z Balkánu, latinu a jazzovým odbočkám. Nový koncertný program Balady má však omnoho naliehavejšiu ambíciu. Projekt je ideovo založený na osobe doposiaľ neznámeho skladateľa Arie (Aladár) „Ben Erez“ Abrahamsona (1904-1992). Rodák z Topoľčian pôsobil pred emigráciou najmä v medzivojnovej Bratislave a vo svojich kompozíciách zhudobňoval básne najznámejších jidiš básnikov (Sutzkever, Reisen, Rosenfeld,, Grinblatt, Bialik…). Najmä vďaka osobe Arie „Ben Erez“ Abrahamsona pôjde o unikátny projekt a jednoznačné zachovanie/znovuobjavenie židovského nehmotného kultúrneho dedičstva patriaceho neodmysliteľne k Bratislave. Námet zapadá do súčasných aktivít skupiny Preßburger Klezmer Band, ktorá v súčasnosti zbiera hudobné námety a zdroje v oblasti židovskej hudby z Bratislavy a Slovenska. V tomto smere vykonáva oceňovaná kapela intenzívny hudobný výskum a realizuje aj prednášateľskú činnosť.

Hudobný námet navyše ideovo splýva so zámerom predstaviť projekt „židovských balád“, t.j. zhudobnených básní najväčších poetov píšucich v jazyku jidiš. „Vďaka spolupráci so zahraničnými hosťami sme postupne objavili čaro súčasných jidiš piesní, ktoré možno nazvať aj ako balady. K tomu sa pripojila zaujímavá informácia od riaditeľa Židovského kultúrneho inštitútu Maroša Borského, že mu nejaká pani z Izraela poslala CD jidiš piesní, ktoré boli komponované aj v Bratislave. To je presne to, čo sme hľadali. Tak sa sme do hudobného materiálu “zakúsli“ a dodnes na ňom usilovne pracujeme,“ objasňuje vznik nového koncertného projektu huslista Andrej Werner. Aktuálna aktivita Preßburger Klezmer Band je bez akýchkoľvek pochybností významným príspevkom k obnove nehmotného kultúrneho dedičstva v oblasti nielen židovskej, ale aj slovenskej hudobnej kultúry. Vzhľadom na to, že niektoré z piesní vznikali vo vojnovom období a sám autor bol prinútený k emigrácii, je projekt nerozlučne spätý s pamiatkou na obete holokaustu a rasovej perzekúcie. Na koncerte v bratislavskej Galérii Nedbalka odznejú okrem hudby Arie „Ben Erez“ Abrahamsona aj ďalšie jidiš balady od známych autorov ako Chava Alberstein, Beyle Schaechter-Gottesman alebo Mordechai Gebirtig.

Nedávne dvadsaťročné výročie oslavujú Preßburger Klezmer Band aj v koncertnom roku 2016. Nový program s mimoriadne dôležitým odkazom naznačuje budúce smerovanie úspešného zoskupenia. Bratislavská formácia prekračuje mantinely štandardnej hudobnej činnosti a do svojho repertoáru pridáva výnimočný edukačný rozmer. „Znovu objavujeme niečo, čo je skoro zabudnuté. Židovskú hudbu z Bratislavy. Keďže pôjde o balady, bude projekt skôr na počúvanie ako na tancovanie,“ dodáva k projektu Balady Andrej Werner. Večer v bratislavskej Galérii Nedbalka bude nepochybne plný silných umeleckých zážitkov. Nenechajte si ujsť príležitosť na hudobné stretnutie s najväčším poetmi jazyku jidiš. Usporiadateľom podujatia je Židovský kultúrny inštitút. Koncert sa koná aj vďaka finančnej podpore Bratislavského samosprávneho kraja a Slovenského ochranného zväzu autorov (SOZA).

 

Ďalšie informácie o podujatí nájdete na adrese: https://nedbalka.sk/o-galerii/aktuality/261-pressburger-klezmer-band-balady-abrahamson-a-ini

Pressburger Klezmer Band -GALERIA NEDBALKA

Zdroj: Real Music House