PREßBURGER KLEZMER BAND vydávajú album Baladen – jedinečnú poctu jidiš hudbe!

Emotívny, hlboký, melodický. Nový album dnes už kultovej formácie PREßBURGER KLEZMER BAND nesie názov Baladen a jeho unikátnosť sa poslucháčovi ukazuje vo viacerých rovinách. Po siedmich úspešných albumoch a viac ako dvadsaťročnom fungovaní sa obľúbení “Klezmeri“ dostávajú ešte bližšie k podstate židovských piesní – na albume Baladen totiž popri novo skomponovaných skladbách zaznievajú aj nové aranžmány historických nahrávok jidiš piesní.

Novinka bratislavskej skupiny vznikla na podnet znovuobjavenia hudobnej tvorby Arie (Aladára) Ben Erez Abrahamsona (1904-1992). Rodák z Topoľčian pôsobil pred emigráciou najmä v medzivojnovej Bratislave a vo svojich kompozíciách zhudobňoval básne najznámejších jidiš básnikov. Jedinečný koncept balád tak nevyniká len citlivým a sofistikovaným hudobným stvárnením, ale potvrdzuje tiež záslužnú a angažovanú činnosť kapely v oblasti vzdelávania, uchovávania a zbierania židovských piesní.

„Vďaka spolupráci so zahraničnými hosťami sme postupne objavovali čaro súčasných jidiš piesní, ktoré možno nazvať aj baladami a do ktorých sa nám podarilo zapracovať aj niekoľko piesní pôvodom zo Slovenska. To je presne to, čo sme už dlhšie chceli urobiť. Napriek tomu, že ide o zmes novších a historických piesní, náš nový program pôsobí, akoby vznikol naraz“ hovorí o nahrávke huslista Andrej Werner. Aj keď nový hudobný počin PREßBURGER KLEZMER BAND pôsobí v porovnaní s ich predošlými albumami o čosi komornejšie a intímnejšie, nestráca kapela nič zo svojej tradičnej energickosti. Piesne o láske, o Bohu, živote, či vzťahoch, sú nabité emóciami, silnými odkazmi a posolstvami. Rôznorodosť hudobných prístupov, aj samotného datovania skladieb, je pre celý projekt prínosom – Baladen fungujú ako kompaktný celok, ktorý sa v harmónii a vzájomnom súlade stáva skutočnou poctou jidiš hudbe. Smerom nahor posúvajú celý projekt aj významní hudobní hostia. Spojenie jidiš s klasickou hudbou oslavuje spolupráca s top interpretmi sláčikového kvarteta Mucha Quartet a gitaristkou Miriam Rodriguez – Brüllovou. Energiou a vášňou nabité tango s brilantným hosťovským výkonom Martina Chovanca na bandoneóne zase poukazuje na dynamickosť celého albumu. Silnú aranžérsku pečať dal Baladen okrem členov skupiny aj „dvorný“ skladateľ Lúčnice Peter Jantoščiak a najmä Dragan Mirković zo Srbska, ktorý sa v jednej skladbe predstavuje aj na akordeóne. Creme de la creme celého projektu je spracovanie legendárnych Čerešní Ľubicou Čekovskou pod názvom a jidiš textom Karshelekh od talentovanej ukrajinskej textárky Asie Fruman. Unikátny výraz má projekt aj vďaka piesňam nedávno zosnulej poetky a skladateľky Beyle Schaechter Gottesman, ktorá pred vojnou pôsobila v neďalekej Viedni. Jej skladby sa stávajú súčasťou nového jidiš repertoáru a skupina je poctená, že s požehnaním jej syna, profesora jidiš jazyka Itzika Gottesmana, patrí k ich prvým interpretom.

V spojení s piesňami divy jidiš hudby Chavy Alberstein, niekoľkými tradicionálmi, piesni o oddanej socialistke, ale aj krásnej Rivkele v kabaretnom podaní a nápevom študentov nitrianskej rabínskej školy (ješivy), dostáva Baladen nezameniteľný charakteristický výraz. Ten vysoko ocenil napríklad profesor Itzik Gottesman, ktorý vyučuje jazyk jidiš na jednej z amerických univerzít a ktorý je zároveň synom viedenskej rodáčky Beyle Schaechter Gottesman, ktorej diela Klezmeri na albume spracovali.

„Baladen uviedla do sveta v priestoroch Novej Cvernovky hostka Alenka Heribanová. Skvelé pocity zo slávnostného večera umocnili aj vynikajúce výkony našich hudobných hostí. Tešíme sa z mnohých pozitívnych reakcií našich poslucháčov a sme radi, že album ich prekvapil krásou historických aj novokomponovaných jidiš balád. V súčasnosti nás čaká turné k CD BALADEN, projekt DEDIČSTVO a množstvo koncertov doma i v zahraničí, kde sme poctení výberom za headlinera jubilejného 10. ročníka KlezFestu v ukrajinskom Ľvove“ dopĺňa jeden z členov PREßBURGER KLEZMER BAND, Andrej Werner.

Viac informácii o albume Baladen nájdete na nasledujúcom odkaze: 

https://www.realmusichousestore.com/index.php?route=product/product&path=33&product_id=109

www.realmusichouse.sk

www.klezmer.sk

www.facebook.com/realmusichouse/

Zdroj: TS