Prešovskí hudobníci otvorili multimediálny priestor UMPAX: Reportáž!

Je sobota podvečer, niečo pred osemnástou, mladí ľudia sa chystajú na sobotňajší výjazd niekam za zábavou a v nenápadnej budove na Okružnej ulici v Prešove sa pomaly schádzajú ľudia rôzneho veku, ktorí majú spoločné to, že žijú kultúrou a dýchajú pre hudbu. Chystá sa niečo, čo tu ešte nebolo, chystá sa otvorenie a krst nového masteringového štúdia a multimediálneho priestoru.

Pax/Umpax

Umpax. To je slovo, ktoré najviac rezonuje v ušiach v dnešný večer a postupne sa šíri internetom. Mikrofóny, kamery, elektroakustická gitara, basa a varhany sú rozostavené a začína sa slávnostné otvorenie výnimočného večera. V niekoľkých miestnostiach je asi päťdesiat ľudí, prevažne hudobníkov, technikov, redaktorov a fotografov. Všetko je nachystané, moderátor otvára večer, oznamuje, že celé dnešné podujatie je vysielané cez live stream na www.umpax.com a pozýva k mikrofónu troch mužov, ktorí stáli pri zrode myšlienky a realizácii celého projektu Umpax, Martina Migaša, Stana Čoreja a Petra Migaša. „S touto myšlienkou, vytvoriť takýto projekt sme sa začali zaoberať pred štyrmi rokmi, chceli sme to všetko mať v jednej kope, technicky vybavené na svetovej úrovni. Ja som chcel mať na starosti tú nahrávaciu časť a Stano (Čorej, pozn. redaktora) tú masteringovú. Po tých štyroch rokoch sa to podarilo,“ povedal v úvode bubeník a producent Martin Migaš, ktorý spoluzakladal IMT Smile, založil Pehu a súčasne aj nahrávacie štúdio Perina, na ktorého základoch vzniklo nové štúdio Umpax.

Svojho kolegu doplnil hudobník a spoluzakladateľ Umpaxu Stano Čorej: „ Všetko je to komunitná záležitosť, za ktorou stojí veľké množstvo hudobných nadšencov a celé sme to vytvorili pre komunitu muzikantov.“ Okrem toho, že ide o masteringové štúdio na svetovej úrovni, je Umpax multimediálny priestor. „Hlavným kanálom je internet ako médium neobmedzených možností. Keďže komunita, ktorá tvorí a existuje v tomto regióne má čo povedať, je to dobrý spôsob ako ju dostať k ďalšiemu, stabilnejšiemu publiku, ktoré chceme vybudovať,“ uviedol pre médiá inak bubeník Komajoty.

Hudba bez prekážok

Prečo Umpax? „Kedysi bola taká detská hra o guľky, v ktorej každý mal právo na jeden umpax, kedy mohol svoju guličku presunúť z miesta, ktoré sa nachádzalo za nejakou prekážkou na iné miesto a bez tejto prekážky pokračovať v hre. Od nejakých piatich rokov používam toto slovo, tak preto aj tento priestor dostal toto pomenovanie,“ vysvetlil Martin Migaš ďalej.

Na otázku čísel a termínov odpovedal  Peter Migaš. ,,Bolo to tuším 60 dní a posledných 6 týždňov bolo veľmi intenzívnych. Na všetkom makalo do krvi a potu za celý čas takmer 40 ľudí. V zvukovej réžii sme použili dve a pol tony dreva, z ktorého sme vyrobili 4300 drevených klátikov. V nahrávacej miestnosti sme použili ďalších dvesto kilogramov dreva na výrobu binárnych zvukových difuzérov, do ktorých bolo potrebné frézou vyvŕtať 33 000 dierok. Každý mesiac plánujeme dva až trikrát využívať live stream cez náš web, vďaka ktorému prinesieme ľuďom zaujímavý a nielen hudobný program, s ktorým sa nestretnú nikde inde.“

Priateľský unplugged

Po úvodných slovách zainteresovaných prichádza na rad prípitok a prvé unplugged vystúpenie večera, chystajú sa chalani z kapely Papyllon, po ktorých pridáva po jednej svojej skladbe mladá speváčka a inštrumentalistka Binery, ďalej skupina Hrdza a Martin Husovský z Komajoty. Kapely hrajú ako doma v obývačke, pohoda vyžaruje z interpretov i návštevníkov  a organizačný tím s prekvapením sleduje, stúpajúci záujem ľudí pri sledovaní live streamu z pohodlia ich domova. Zaznieva mladý svieži gitarový pop, elektronika, počuť aj folklórne vplyvy.

Kocky sú hodené

Po skladbách a krátkych rozhovoroch s týmito hudobnými hosťami prichádza na rad očakávaný moment, samotný krst priestoru, ktorý sa má stať miestom stretávania hudobníkov či už pri nahrávaní, masteringu, alebo živom hraní, ktoré sa bude sprostredkúvať širokej verejnosti na internete. Krstnými otcami sú autor myšlienky Umpax Martin Migaš, kontrabasista Žojco Havadej zo skupiny, ktorá v Prešove vznikla, stala sa legendou, nikdy toto mesto neopustila a stále aktívne už takmer 30 rokov hrá, zo skupiny Mloci a do tretice bude krstiť aj gitarista Chiki Liki Tu-A Ľubo Petruška. Symbolom priestoru Umpax sa stali drevené hranolčeky, ktorými sú obložené steny réžie štúdia. A tak symbolicky na podnose sú na krst pripravené tri drevené hranolčeky. Slova sa ujíma Žojco, ktorý vyjadruje názor, že „ja som sebe na kersceňe pripravel ešči daco špecijalne. Ku každemu dobremu študiju, a toto vipatra, že budze dobre študijo, už to, že človek vejdze do dnuka a ma taki, že dobri pocit a to je pre študijo strašňe doľežite, pretože jakakoľvek muzika, ktora pridze nahravac do študija, muši mac dobri pocit, žebi še jej dobre robelo. A pre mňe spojeňe, že taki dobri pocit a dobra atmosfera je, ked sebe dam s kamaratami dobru kavu. Vi budzece ľac šampaňske a ja pokerscim toto študijo zos kavu.“

Ďalší z krstných otcov Umpaxu Ľubo Petruška potvrdil, že takýto priestor v Prešove chýbal: ,,Začínalo tu vznikať niečo, po čom som už nejaký čas túžil, také multikultúrne stanovisko a teraz je to už naozaj. Na jednej časti dverí už dokonca svieti nálepka Umpaxu a na tej druhej, ako som vravel Maťovi Migašovi, si viem predstaviť niečo ako School of Rock a je to vybavené. Dokonca nám v pivnici pečú koláče (smiech, v budove, kde sídli Umpax, totiž funguje v suteréne cukrárska výroba, pozn. redaktora). Prajem tomuto projektu, nech sa mu darí a fandím mu z plného môjho srdca, celého.

Takmer nezištne potili krv

Martin Migaš nemôže uveriť tomu, že sa za krátky čas podarilo zrealizovať všetko tak, ako si to kedysi zhruba predstavoval a načrtol: ,,Po troch týždňoch, kedy som bol v nemocnici, som sa vrátil sem a prekvapilo ma, koľko ľudí sa dokázalo nadchnúť pre túto myšlienku. Chcem sa ešte raz poďakovať všetkým, bolo ich asi štyridsať, robili to nezištne, čo je podľa mňa úplne bláznivé, a dúfam, že im to budem môcť v budúcnosti nejako oplatiť všetkým tým, že spravíme nejakú dobrú hudbu, možno urobíme nejaký dokumentárny film alebo niečo, čo bude všetkých baviť a bude to odzrkadľovať nejaký ich pocit, ďakujem krásne, nazdravie.“

Sekt a káva

A už sa leje šampanské premiešané Žojcovou kávou. Multimediálny priestor a masteringové štúdio Umpax, v ktorom z jedných dvier vyjde Peha, z druhých Chiki Liki Tu-A a do tretích vchádza Komajota, je slávnostne otvorené, pokrstené a uvedené do života. Po slávnostných prípitkoch pokračuje program ďalším vystúpením skupín Mloci, Chiki Liki Tu-A a Raindown. Šarištinu prestrieda prešovčina i angličtina. Hudobníci i pozvaní hostia si to užívajú, nálada je výborná.

V Prešove je teda opäť niečo nové, zaujímavé a neslýchané, nový fenomén, nové médium, nový kultúrny stánok s názvom Umpax. Po skončení krstu sa väčšina účastníkov slávnosti presúva do vedľajších priestorov DrinkIn Baru, kde pokračuje od dvadsiatej program pre verejnosť s najstaršou prešovskou koncertnou skupinou Mloci, ktorá si pripravila Pripovidki z Ameriki, teda zážitky, fotodokumentáciu i videá z nedávneho malého turné po piatich mestách USA. To všetko je vysielané cez internet. Vitajte v novej kapitole prešovského kultúrneho života.

neboli nájdené žiadne obrázky

Napísal: Radovan Kollarčík
Foto: Pavol Dráb