Priessnitz ozdobia 20. decembra Flédu vianočnou šnúrou, v ktorej zažiaria staré aj nové piesne!

Jeseničtí Priessnitz se chystají po delším čase do studia a rozhodli se v adventním čase předvést potěšit svoje fanoušky. Upletli vánoční šňůru koncertů, se kterou se vydávají do šesti českých měst. Spolu s osvědčenými písněmi pětadvacetileté historie kapely zazní i ochutnávka písní z nového alba, které by mělo vyjít v průběhu příštího roku. Brněnská zastávka bude patřit Flédě.

Priessnitz jsou již legendární klidnou silou české rockové scény. Poslední album Stereo vyšlo před osmi lety, členové kapely ale zůstávají stále propojeni neviditelnými vlákny společné životní zkušenosti, poetického vnímání a hudební tvořivosti. Ačkoli se věnují řadě samostatných projektů (zpěvák a výtvarník Jaromír „99“ Švejdík dal mimo jiné tvář dnes možná nejznámějšímu evropskému železničáři Aloisu Nebelovi a vyhrává v Umakartu i Kafka Bandu) nebo poklidnějšímu životu na venkově, muzikantská i lidská chemie stále funguje a Priessnitz jistě opět přesvědčí, že jejich písně jsou stále léčivým obkladem na bolavou a smutnou duši.

8a30e47d-2064-4116-bc77-fd9836d50d1c

Koncert vánoční šňůry Priessnitz začíná na Flédě v sobotu 20. prosince od 20 hodin. Vstupenky v předprodeji seženete za 260 Kč, na místě pak budou v prodeji za 310 Kč.

Jeseničtí punkoví Chlapi z práce z konce 80. let jsou označováni jako předchůdci současných Priessnitz. Cesty hlavních postav dnešních „Mágů z hor“ Petra Kružíka a Jaromíra Švejdíka se setkaly ovšem mnohem dříve. „Ležel jsem se žloutenkou v jesenické nemocnici spolu se známým Jarouše, který mu o mně řekl. Jaroušova kapela zrovna sháněla kytaristu a tak mě vzali, protože jsem měl zesilovač, kytaru a uměl tři akordy. Asi ale hlavně kvůli tomu zesáku…“ Tak popisuje setkání dnešních hlavních postav Priessnitz Petr Kružík a dodává, že se s ním, jako s vesničanem z Adolfovic, nikdo z Jeseníku moc nebavil.

Za čtvrstoletí se Priessnitz stali neopomenutelnou součástí historie českého rocku.  Dosud vydali jedenáct alb a absolvovali nespočet koncertů. Tvůrčí vliv širší umělecké komunity kolem téhle kapely zasahuje i do mimohudebních sfér: Filmu, výtvarného umění či literatury. A přelil se dávno přes hráze českých, moravských a sudetských rybníků, aby očistně zasáhl, podobně jako jesenické prameny, i evropskou kulturní scénu. Příští rok završí tucet vydaných alb, ale Prissnitz zůstávají kapelou zcela netuctovou, o čemž jistě přesvědčí i všechny návštěvníky letošní Vánoční šňůry.

https://www.priessnitz.com
https://www.facebook.com/PriessnitzCZ
https://www.youtube.com/user/PRIESSNITZBAND
https://www.facebook.com/events/15760241

1904128_871707239519601_8087841298659636916_n

Zdroj: Fléda