Pro-téza objavuje dobrodružné, spýtavé a osobité autorské divadlo.

V bratislavskom priestore súčasnej kultúry – A4 sa uskutoční 8. ročník medzinárodného festivalu autorského divadla Pro-téza. Od 9. do 13. októbra sa divákom vždy o 20. hodine predstavia inovatívne a provokatívne inscenácie žánrovo na pomedzí fyzického divadla, dokudrámy, hudobného divadla či tragikomédie. Filozofiou festivalu je prinášať výhradne tvorbu, ktorá nespracúva cudzie námety, ale sprostredkúva vlastné témy a texty. Festivalový program pozostáva z domácich a zahraničných inscenácií, aké na Slovensku bežne nie sú uvádzané. 

Úvodný večer otvorí portugalsko-česká koprodukcia Hotel Europa. Dokudráma Portugalsko nie je malá krajina priblíži osudy nepozvaných navrátilcov poslednej koloniálnej veľmoci , ktorých osudy desivo blízko pripomínajú aktuálnu atmosféru intolerancie a budovanie hraníc v Európe. Aj Portugalsko má históriu, na ktorú by najradšej zabudlo. Divadelníci však citlivo, no zároveň kriticky odkrývajú čierne tiene dejín.

Osobné výpovede neistoty z vlastnej identity odhalí v utorok 10. októbra Židovské divadlo z Varšavy. Vlastnú minulosť nemožno ignorovať, to by bolo kacírstvo. Šesť hercov inscenácie Židovskí herci hrá v intelektuálne podkutej a trefnej fraške samých seba a otvára dvere svojim priznaniam.

“V najlepšom prípade je židovský herec skutočne židovský. A musí byť dobrým hercom. V prípade, že nie je dobrým hercom, mal by byť aspoň dobrý Žid,” tvrdia poľskí divadelníci.

Horúcu tému spracúva projekt srbského divadla Bitef. Sloboda: najdrahšie slovo kapitalizmu je inšpirovaný výskumnou cestou do najizolovanejšej krajiny sveta, ktorá spochybňuje myšlienku slobody aj v dnešnej dobe globalizácie. Diváci sa večer 11. októbra zúčastnia prehliadky Severnou Kóreou, najväčším strašiakom západného sveta. Aká relatívna je sloboda? Je vlastníctvo atómovej bomby jediným spôsobom, ako sa vyhnúť chápadlám imperializmu? Mrazivá inscenácia nemožnosť hovoriť o krajine mimo nášho kultúrneho kontextu. Na všetky otázky sa podujali odpovedať belehradské performerky a autorky Maja Pelević i Olga Dimitrijević.

Site-specific po prvýkrát na Pro-téze

Domácu scénu na Pro-téze predstavia už kultoví Debris Company. Pohybové a fyzické divadlo v podmanivom site-specific projekte Poses/Essencies/Traps obsadí viaceré priestory budovy YMCA na Karpatskej ulici. Vo štvrtok 12. októbra zažijú diváci premiéru najnovšej inscenácie oceňovaného nezávislého divadla.

Hostia z pražského Divadla Kámen naplnia program ôsmeho ročníka festivalu autorského divadla divadelným koncertom, respektíve koncertným divadlom Asi ani zahrada. Intelektuálne a filozoficky ladená koláž hereckých výstupov a hudby rozohrá príbeh a koncert o záhradných kráteroch a lietajúcich predmetoch ťažších, než vzduch. Hudba nemá slúžiť divadlu a divadlo nemá byť sluhom hudby.

Organizátor festivalu, divadlo SkRAT, srdečne pozýva na nevšedné divadelné zážitky. Po každom predstavení budú mať diváci možnosť diskutovať s tvorcami. Predstavenia z Portugalska, Srbska a Poľska sa uskutočnia so slovenskými a anglickými titulkami.

Všetky informácie o festivalovom programe nájdete na novej webstránke www.festivalproteza.sk

Vstupenky na festivalové predstavenia hľadajte v predpredaji na www.a4.interticket.sk

Hlavným organizátorom medzinárodného festivalu autorského divadla Pro-téza je obľúbené bratislavské divadlo SkRAT.

Záštitu nad festivalom Pro-téza prevzal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Ing. Pavol Frešo.

Festival Pro-téza 2017 podporil ako hlavný partner z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a Regionálna dotačná schéma Bratislavského samosprávneho kraja. Partnermi festivalu sú: Poľský inštitút, České centrum a A4 – priestor súčasnej kultúry.

Zdroj: TS