Profil týždňa: Gate Crasher!

Rocková kapela z Brna Gate Crasher si za dobu svojho pôsobenia vybudovala silnú pozíciu na českej hudobnej scéne. Pravidelne vystupuje na najväčších letných festivaloch a vystupuje s poprednými českými interpretmi a zahraničnými hviezdami.

Gate Crasher vznikli v roku 2006, jej členovia však spolu hrali celých 8 rokov pred vznikom kapely ako Nirvana revival, v obsadení Ondra Novák (spev, gitara), Ondra Vaca (gitara), ktorého po 3 rokoch vystriedal Lukáš Woff, Filip Lančarič (bicie), Jirka Knauer (basa). Na poste basgitaristu dochádza k zmene v roku 2009, kedy Jirku vystriedal Macek. Zostava Ondra, Lukáš, Filip a Macek je platná dodnes.

Už vo svojom revivalovom období sa kapela okrem prehrávania cudzích skladieb venovala vlastnej tvorbe „do šuflíku“ a v roku 2001 nahrala prvé demo „Time to leave the Garage“, v roku 2003 nasledovalo ďalšie s názvom „Second Sin“. A tak bolo v roku 2006 bolo rozhodnuté – vlastná tvorba zvíťazila a členovia založili Gate Crasher. Bezprostredne potom nahrali prvé oficiálne CD „Chocolate Rabbit“, vydané vydavateľstvom Openmedia. Živé hranie naberá na obrátkach, kapela napr. v roku 2006 koncertovala s Gaiah Mesiah.

Rok 2007 je v histórii Gate Crasher prelomový. Klip k piesni „Absolutely Clear“ na TV Óčko, jarné turné s populárnou Dogou a júnový vrchol roku na ostravských Bazaloch, kde kapela hrala pred britskými Iron Maiden. Dva koncerty s Gaia Mesiah v pražskej Lucerne bohatý rok uzatvárajú. V roku 2008 sa Gate Crasher vydali na jarné turné s Wohnout.

V roku 2009 prišiel do kapely basgitarista Macek. Gate Crasher vystúpili ako support dánskych Volbeat a švédskych Crucified Barbara a zúčastnili sa festivalov Masters of Rock, Jam Rock, Noc plná hvězd, Euro Bike Fest, Rock Shock. Rok bohatý na živé vystúpenia zavŕšilo vydanie druhého albumu „Recycled“, opäť u vydavateľstva Openmedia.

V júni 2010 si Gate Crasher zahrali pred Aerosmith v O2 Arene a v auguste predskakovali hlavným hviezdam Řípfestu (Ozzy Osbourne, Korn, Nazareth). Na jeseň vyšiel singel „Mrtvá“ a pred Vianocami veľmi populárny klip coververzie Lady GaGa. V januári 2011 vystúpila kapela v Zlíne ako hosť fínskych Negative. V júli nasledovalo turné po Fínsku a na jeseň s Die Happy po Česku, o hraní na festivaloch a v kluboch ani nehovoriac.

V roku 2012 vyšiel nový album „Bitterfly“, znova u Openmedie, kmotrami sa stali Marta Jandová (Die Happy), Tomáš Hrbáček (Harlej) a František Furch (úžasné gitary zn. Furch). Hned na jeseň absolvovali Gate Crasher turné k doske, a znovu ako hosť nemeckých Die Happy. Na konci roku vznikol videoklip k prvému singlu „Stále hledám“.

Klip:  „Stále hledám“ z aktuálneho albumu Bitterfly (2012):

Aktuálna zostava:
Ondřej Novák – spev, gitara
Lukáš Woff – gitara, spev
Michal Mnacakanov – basa, spev
Filip Lančarič – bicie

Informácie o kapele Gate Crasher nájdete na ich stránkach https://www.gatecrasher.cz, https://bandzone.cz/gatecrasher, https://www.facebook.com/GateCrasherBand a https://www.youtube.com/onovako

Zdroj: Gate Crasher