Profil Týždňa: Monster Disco!

Bratislavské trio balansuje medzi garážovým rockom, alternatívou a popovou melódiou už tri roky. Za tento čas stihli chalani vymeniť viac skúšobní ako sa patrí, nahrať dve demo nahrávky a obísť bratislavské kluby s kapelami ako The Ills, The Pixels, Millhouse, alebo spoluprácovať s Peťom Janovickým aka Herzog Herzog. V minulom roku sa ich snaženie podarilo pretaviť do 2 EP albumov a debutového singla.

Úplné počiatky kapely sa začínajú písať v roku 2007,  kedy dvaja kamaráti posilnení bielym rumom dávajú dokopy prvú skladbu Faked Smile. „Mali sme silné nutkanie dokázať si, že môžeme mať kapelu aj dvaja,“ spomína Peťo (gitara, spev) na začiatky s Filom (basa).

Keďže sme nemali bubeníka, často sme mávali aj akustické skúšky niekde vonku. Bez skreslenia nás to nútilo hrať sa viacej s melódiou a začali vznikať rôzne melodické balady, alebo živšie, ale vždy bol dôraz na melódiu. Preto aj naše tvrdšie veci si držia taký popový nádych a práve toto Monster Disco vystihuje,“ dodáva Peťo.

Postupne v roku 2008 vznikajú ďalšie skladby v garáži, niektoré z nich sa po mnohých zmenách dostali aj na prvé EP Concrete Dreams, napr. Gallery, alebo Butterflies.

Toto bolo obdobie, kedy to ako začínajúca kapela buď zabalíte, alebo ste ešte zaslepení nadšením. Nevedeli sme si zohnať bubeníka, ktorý by s nami hral. Všetci chceli hrať punk alebo metal, cover bandy bez nápadu. My sme tvrdohlavo hrali svoje a raz za čas to niekto došiel skúsiť na bicie.“

V roku 2009 sa Peťo a Filo po pár skúškach dávajú dokopy s Danom (bicie).
Niekedy, keď niečo hľadáte, máte to rovno pod nosom a to bol aj náš prípad s Danom. Poznali sme ho dlhšie, vedeli sme, že hrá na gitaru, ale to, že hrá na bicie, si nechal pre seba. Až raz, keď sme boli na pive a riešili sme obligátne, kto príde tentokrát, ponúkol sa. Po dvoch skúškach už bol s nami. Potreboval sa vyhrať, ale bolo vidieť, že ako jediný nás pochopil.

Kapela sa postupne zohrávala a koncom roka 2010 chalani hrajú svoj prvý koncert. Peťo upresňuje, že „možno to bude znieť egoisticky, ale hráme hudbu hlavne pre seba. Ak sa niekomu páči, super! Tešíme sa, ale v prvom rade s ňou musíme byť spokojní my. Hudba je jedna z mála veci, v ktorej nemusíte brať ohľad na nikoho, tak prečo si to upierať?“

Po prvom koncerte sa chalani zatvorili do garáže, a v období Vianoc svojpomocne nahrali dve demá ButterfliesSuperstar.
Peťo spomína, že „v niektorých momentoch sme museli prerušiť nahrávanie, lebo práve išiel okolo autobus a bolo by ho počuť na nahrávke. To bol taký úsmevný počin, ale silná sebareflexia.

Po dobu 10 mesiacov chalani obrusovali skladby v skúšobni a na koncertoch, napokon  v októbri zakotvili v štúdiu Mira Speváka a za víkend nahrali prvé EP Concrete Dreams.
Dobrá skúsenosť! Mali sme obmedzený budget a išli sme prvýkrát do štúdia. Mali sme nachystané skladby a dúfali, že to stihneme. Nahrávalo sa však skoro v domácej atmosfére, niektoré nápady sa rodili priamo v štúdiu. Master a mix sme si potom už riešili sami, teda hlavne Dano, to je jeho parketa.“

EP Concrete Dreams vyšlo 29. februára 2012 a je stále k dispozícii na stiahnutie ako digitálny album za dobrovoľný príspevok na bandcamp profile kapely.

Rok 2012 však nebol pre Monster Disco iba plodným rokom, ale aj rokom strát. Filo, basák kapely a jeden zo zakladajúcich členov, sa rozhodol odísť z osobných dôvodov do zahraničia na dlhšie neurčený čas, stihol však ešte predtým nahrať všetky svoje stopy na vtedy ešte pripravované EP.

Začiatkom decembra kapela vydala svoj debutový singel Creature Venus a následne aj druhé EP Tears of Joy, kapela ho predáva v digitálnej podobe na svojom bandcamp profile.
Rozhodli sme sa, že tentokrát to skúsime inak a nahrávali sme v skúšobni v duchu DIY. Do nahrávania nikto okrem nás nezasahoval, netlačil nás čas a to nám vyhovovalo. Nový album má rozhodne lepší zvuk a pôsobí viac ako celok oproti prvému EP. Vyhrali sme sa aj viac s dynamikou.

Nové EP chalani odprezentovali 28. decembra na Release Party ešte v pôvodnej zostave. Momentálne Monster Disco pôsobí ako dvojica. V najbližších týždňoch kapela predstaví nového člena, ktorého meno si zatiaľ necháva pre seba. V tomto roku sa chcú venovať najmä koncertovaniu po Slovensku a radi by si zahrali aj na letných festivaloch.

Informácie o kapele Monster Disco nájdete na ich stránkach monsterdisco.bandcamp.com, www.facebook.com/monsterdisco, soundcloud.com/monster-disco, https://twitter.com/monsterdisco_sk, https://beatban.com/albums/tears-of-joy.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/users/1684659″ params=““ width=“ 100%“ height=“450″ iframe=“true“ /]

Zdroj: Monster Disco