PROJEKT KORENE VALCUJE SLOVENSKO! ICONITO A ZEMPLÍN ODOHRALI DVE NAJVÄČŠIE FOLKLÓRNE UDALOSTI!

Projekt Korene minulý rok zaznamenal obrovský úspech a obe zastávky, Michalovce a Bratislava boli beznádejne vypredané! Odvtedy kapela Iconito vydala z projektu dve verzie skladby “Neni také poléčko”, originál a v špeciálnom remixe od producenta a DJ, Roba Buriana. No míľnik v ich kariére prišiel až toto leto a projektu Korene sa dostala veľká pocta, keďže Iconito a členovia FS Zemplín otvorili najväčší folklórny festival Východná a odohrali EĽRO v Kežmarku.

zdroj foto: Festival Východná
zdroj foto: Festival Východná

Skupina z východu, Iconito pred Vianocami uzavrela rok vypredanou športovou halou v ich rodnom meste Michalovce. Zároveň nový rok odštartovali dvoma vypredanými koncertmi v Bratislave. Ich titulná skladba Korene sa stala hitom a blíži sa ku 6 miliónom vzhliadnutí ! Neutíchajúci úspech projektu KORENE však podčiarkli dve najväčšie folklórne udalosti, a to 4. júla, kedy otvorili najznámejší folklórny festival vo Východnej a o týždeň nato, 14. júla ho odohrali na ďalšom prestížnom festivale Európske Ľudové Remeslo –  EĽRO v Kežmarku.

“Pre ľudí, ktorí sa venujú folklóru dlhé roky je účinkovanie vo Východnej akýmsi piedestálom kariéry. Keď som bol vo Východnej ako tanečník FS Zemplín v roku 2010, či ako sólista Lúčnice, tak som sníval o tom, že raz sa tam postavím v rámci vlastného projektu. Preto je to pre mňa, pre nás ako kapelu či súbor Zemplín obrovská česť, že sme mohli otvoriť tak významné podujatie akým Východná nepochybne je, a to práve predstavením celistvého projektu Korene. Bol som naozaj dojatý ako to diváci prijali a koľko ľudí prišlo. Týždeň nato nás čakala ďalšia špeciálna akcia, EĽRO. Keďže ide o festival s celoeurópskym rozmerom, remeselníckym, nielen v rámci Slovenska, ale celej Európy išlo o úplne iné atmosférické vystúpenie. Korene sme predstavili na špeciálnom stagi, ktorý bol kvôli nám postavený a prispôsobený, s tým, že sme hrali za denného svetla, kdežto vo Východnej sme odohrali za západu slnka do úplnej noci. Pred rokom takto na EĽRO odohrala svoj program Lúčnica, pred nimi Sľuk, preto to bola pre nás pocta po týchto dvoch fenomenálnych telesách, predstaviť v Kežmarku projekt Korene. Sme nesmierne vďační a poctení zároveň, že nás prišlo podporiť toľko ľudí na obe, pre nás tak dôležité akcie ”, hovorí dojato frontman skupiny Iconito, Kristián Dufinec.

Vo Východnej aj herec a riaditeľ divadla  - Ján Greššo a herec Alfréd Swan, ktorí sú súčasťou projektu Korene
Vo Východnej aj herec a riaditeľ divadla  – Ján Greššo a herec Alfréd Swan, ktorí sú súčasťou projektu Korene

Vo Východnej otvoril festival moderátor a bývalý folklorista Milan Zimnýkoval, ktorý počas pauzy pred vypredaným publikom, vyspovedal zakladateľa a choreografa súboru Zemplín, Milana Hvižďáka, ktorý učil tancovať nielen frontmana kapely Iconito, či samotného moderátora Juniora, ale aj uznávaného choreografa muzikálov Jána Ďurovčíka.

“Je to obrovská vec prezentovať svoju prácu na týchto podujatiach ako je Východná. Hodnotím to na výbornú a nesmierne ďakujem, že som dostal pozvanie si to pozrieť aj tu naživo, som hrdý, kam sa tento projekt dostal”, reagoval Juniorovi na pódiu Hvižďák. V projekte účinkujú aj známi herci a práve dvaja z nich prišli podporiť svojou účasťou aj do Východnej.

“Súbor Zemplín je úžasný súbor, kde sú úžasné tanečníčky, tanečníci, speváčky, speváci a majú za sebou fantastického šéfa, ktorý vychoval celý rad uznávaných tanečníkov, muzikantov, choreografov, pedagógov a jednym z nich je aj náš fantasticky Kristián Dufinec, ktorý tento projekt dal dokopy a je to aj úžasný človek, ktorý má pred sebou fantastickú budúcnosť ako choreograf”, nešetril chválou herec a riaditeľ divadla, Ján Greššo.

Kapela Iconito s Robom Burianom
Kapela Iconito s Robom Burianom

Skupina Iconito ešte tesne pred začiatkom leta,  pripravila jedinečné prekvapenie pre nadšencov projektu Korene. Skladba z projektu Korene, dostala svoj videoklip a špeciálny remix od producenta a DJ, Roberta Buriana.

“Už dlhšie sme zvažovali spoločnú spoluprácu a Robo mal záujem o to, aby mala skladba v sebe ľudovosť. Vyšlo to práve na pieseň “Není také poléčko’’, ktorá sa teší obľube najmä u nás v kapele a v súbore Zemplín. Slovo dalo slovo a sme za to veľmi vďační, že je táto verzia dostupná na hudobných streamovacích platformách”, uzatvára Kristián.

Korene (koreneprojekt.sk)
NENI TAKÉ POLÉČKO_originál – https://youtu.be/0yVjvJcywbU?si=dcbAevIBCzZ6rBFd
NENI TAKÉ POLÉČKO_remix Robert Burian https://youtu.be/p6Gr6jJi-0I?si=nnYwWGv5pRQNhy2O
KORENE https://youtu.be/paVO_afik0w?si=KhnfjaDxiVVCRLKd
https://www.instagram.com/korene_projekt/?hl=cs
Projekt Korene – Iconito & FS Zemplín | Michalovce | Facebook

TS: PR/BRAND MANAŽÉR JANA TRELLOVÁ KREA PRODUCTION