Provokácia sa im vyplatila, hoci ju nezamýšľali. Slovenská Banda totálnych amatérov boduje v poľskej hitparáde

Už štyri mesiace chalani z bratislavskej Bandy totálnych amatérov (BTA) bodujú v poľskej hitparáde POLISH CHART rádia WNET.fm. S rovnomennou piesňou „Banda totálnych amatérov“ sa dvakrát po sebe umiestnili na skvelom druhom mieste a v rebríčku za prvý polrok 2024 obsadili jedenáste miesto. „Často počúvam, že názov tejto piesne je zvrátený a je to dokonca druh umeleckej provokácie,“ hodnotí Sławek Orwat, hudobný redaktor rádia Wnet.fm. Názov kapely aj piesne je podľa neho vo veľkom kontraste s profesionálnym zvukom skladby.

foto kapely: Peter Jakubík (Strobe.sk)
foto kapely: Peter Jakubík (Strobe.sk)

Nečakaný triumf

Kapela pritom vôbec nemala zámer provokovať poľské publikum. Do rádia totiž poslali úplne inú pieseň – pop-rockovú baladu o vyblednutej vášni „Kúsky nášho času“. Sławek však využil svoj cit pre muziku a do hitparády sa rozhodol nasadiť radšej humornú punkovú pesničku, v ktorej si kapela uťahuje sama zo seba. „Pesnička vznikla v čase, keď sme sa v tvorbe ešte len rozbiehali. Mali sme hotových asi desať skladieb a vtedy som dostal nápad, že by bolo fajn mať aj song o nás, ktorým sa budeme predstavovať na koncertoch,“ spomína autor skladby a spevák BTA Ivan Záleský.

Členovia BTA však označujú úspešnú nahrávku Bandy totálnych amatérov skôr ako demo, na ktorom ešte treba popracovať, než ako hotový produkt. „Nečakali sme, že bude mať pesnička taký úspech. Nielen v poľskej hitparáde, ale aj na našich koncertoch, kde si diváci radi pospevujú chytľavý refrén a bavia sa spolu s nami,“ vraví Ivan.

Fanúšikovia sa spojili

V hitparáde POLISH CHART sa tak presadila kapela BTA ako jediný zahraničný interpret, navyše s demo nahrávkou. Za svoj úspech však vďačí aj srdečnému prijatiu medzi ďalšími poľskými hudobníkmi. O to sa opäť postaral Sławek. Tým, že gitaristu BTA Miloša Švancára zoznámil so Zbyszekom Włodarczykom z kapely Smoketown a Sebastianom Ocieczekom zo skupiny SPAAM, vznikla priateľská poľsko-slovenská spolupráca. Ich fanúšikovia sa zomkli a všetky tri kapely sa tak tešia stabilnej podpore v hitparáde.

foto Sławek Orwat: Monika S. Jakubowska (zdroj: wnet.fm)
foto Sławek Orwat: Monika S. Jakubowska (zdroj: wnet.fm)

TS