Prvý deň na Topfeste síce bez hlavného pódia, ale s vynikajúcimi koncertami Rag ‚N’Bone Mana, Bastille, či IMT Smile.

Prvý deň na hudobnom festivale TOPFEST v Piešťanoch najviac poznačila strata hlavného pódia, ktoré sa po nočných búrkach a následných problémoch s narušenou statikou rozhodli organizátori v záujme bezpečnosti uzavrieť.

Samotných účinkujúcich, ktorí neplánovane koncertovali na menších pódiách to však ešte viac zomklo s prítomnými fanúšikmi čoho výsledkom boli skvelé koncerty s vynikajúcou náladou.

Po nočných búrkach večer pred festivalom, keď sa piešťanskym letiskom prehnal vietor o sile v nárazoch viac ako 120km/hod. došlo k narušeniu statiky najväčšieho z pódií nazvaného BLACK STAGE. Po rannej kontrole statikov, ktorá síce odobrila ďalšie používanie, ale len do určitej sily vetra v nárazoch sa organizátori rozhodli program z najväčšieho a nekrytého BLACK STAGE presunúť a rozdeliť medzi prekryté  BLUE STAGE a WHITE STAGE.

Dušan Drobný, organizátor festivalu: „Napriek ubezpečeniam statikov, že opatrenia na posilnenie konštrukcie BLACK STAGE, ktoré sa uskutočnili umožňujú ďalšie používanie, kladieme na prvé miesto bezpečnosť účinkujúcich, návštevníkov a samotných spolupracovníkov. Preto sme sa rozhodli radšej hlavné pódium nepoužívať a účinkujúcich popresúvať na ďalšie dve pódiá, ktoré sú k dispozícii.“

Organizátorov následne čakal nekonečný rad telefonátov so všetkými účinkujúcimi ohľadom presunov a časových posunov, nehovoriac o samotnej komplikácii logistiky a rozostavení, ktoré boli pripravené na väčšie pódium.

Samotné kapely však riziko bezpečnosti neberú na ľahkú váhu, chápu, že sa to stáva pri akciách organizovaných pod holým nebom a doslova sme cítili, ako chcú všetci vyjsť v ústrety – myslím, že veľkou odmenou im boli nakoniec ovácie, ktoré u nás na letisku zažili pri svojich koncertoch“ dodáva Dušan Drobný.

Vynikajúce koncerty odohrali v prvý deň Topfestu Gogol Bordello, Xindl X, Slobodná Európa, Polemic, Skindred, Bastille, či IMT Smile, ktorým bol white stage primalý a včera v noci by zaplnili aj tri takéto stany.

Úlohu headlinera prvého dňa bravúrne zvládol 32-ročný angličan Rory Graham známy po celej Európe pod menom Rag ‚N’Bone Man. Okrem hitov Skin, či Human ponúkol takmer hodinový koncert, ktorého väčšinu s ním prítomní fanúšikovia odspievali.

Zmeny v rpograme súvisiace s presunmi účinkujúcich na oboch pódiách sú už aktualizované na oficiálnej facebookovej a tiež webovej stránke festivalu. Organizátori sa viac menej snažili dodržať plánovaný čas vystúpenia – v sobotu dochádza k jedinému väčšiemu posunu u škótskej pesničkárky Amy Macdonald, ktorá vystúpi už o 17:30hod.

Karel Gott, Kabát, Zóna A, či Horkýže Slíže vystupujú buď bezo zmeny, alebos drobným časovým posunom. Karel Gott sa už teší na festival, na festivale vystúpi so svojou skupinou Boom!Band a hosťami Ilonou Csákovou a Petrom Kolářom.

Zdroj: Topfest
Foto: ©Pavol Karell