Prvý Slovák na Manx Grand Prix.

Pretekár Miroslav Sloboda (39), v slovenských a českých motocyklistických kruhoch známejší pod prezývkou „Laki“, zažíva ďalší významný míľnik vo svojej desaťročnej kariére. V polovici augusta sa ako prvý Slovák predstaví  na jednom z najprestížnejších podujatí na prírodných okruhoch, Manx Grand Prix.

Splnený cieľ Manx GP

Meno Miroslava Slobodu je známe každému nadšencovi roadracingových  pretekov, ktorý monitoruje i domácu scénu. Skúsený pretekár si vďaka stabilne dobrým výkonom a umiestneniam vybudoval slušný fanklub i v susednom Česku. „Laki“  reprezentuje Slovensko i ďaleko za hranicami svojej vlasti a tento rok je zatiaľ najúspešnejší v jeho kariére. Opätovne exceloval na medzinárodných majstrovstvách  IRRC vo fínskej Imatre, kde v dvoch pretekoch v jeden deň skončil v top desiatke. Za svoj najväčší úspech však považuje kvalifikovanie sa na  preteky Manx Grand Prix, ktoré odštartujú 16. augusta na ostrove Isle of Man rozprestierajúcom sa  medzi Írskom a Spojeným kráľovstvom. Moja premiéra na Manx GP je splnený cieľ, na ktorý som musel ako pretekár dozrieť,“ tvrdí Miroslav Sloboda, ktorý sa road racingu venuje od roku 2014. Tento rok som sa cítil na Manx pripravený, a tak som si podal prihlášku. Komisia ma vybrala na  základe kariérnych výsledkov a po absolvovaní skúšok spojených so školením na ostrove Man. Kým si pustia nováčikov na trať, poriadne si ich preklepnú,“ prezrádza Miroslav. Už len dostať sa na podobné podujatie je úspechom, ten bol o to väčší, že uspel hneď v prvom kole. Do dvadsiateho apríla som mal dostať vyjadrenie od komisie, či ma na preteky vybrali, alebo sa na mňa usmeje šťastie v dodatočnom výbere jazdcov. Správa prišla na čas a bola pozitívna,“ hovorí s úsmevom „Laki“  .

Legendárny okruh Mountain Course

„Laki“  je skúsený jazdec a vie, že  pre nováčika na pretekoch Manx Grand Prinx, kde na šesťdesiat kilometrov dlhom okruhu ručička na tachometri len málokedy klesá pod dvesto kilometrov, je dostať sa do cieľa dôležitejšie ako sa sústrediť na výhru. Chcem podať čo najlepší výkon, no zároveň si uvedomujem riziká. Po desiatich rokoch súťaženia viem, že vyhrávať sa dá aj s rozumom bez frajeriny. To je moja filozofia,“ hovorí Miroslav Sloboda. Na motocyklových pretekoch sa i za malé zaváhanie často platí tým najvzácnejším – životom. Legendárny okruch Mountain Course na ostrove Man je najstarším roadracingovým okruhom, na ktorom sa stále súťaží. Od svojho vzniku v roku 1923 si vyžiadal desiatky fatálnych nehôd a je považovaný za jeden z najsmrteľnejších. „Sú ľudia, ktorí tento šport nechápu, ale i fanúšikovia, ktorí cestujú po svete, aby im neunikli žiadne dôležité preteky. Road racing je o adrenalíne, a to každému nevyhovuje. Tí, ktorí mu prepadnú však vedia, že ide o prudko návykovú záležitosť,“ myslí si Laki. Tiež dodáva, že čím je pretekár starší, tým je jeho jazda premyslenejšia.  „V sekunde ako preteky odštartujú, všetky problémy sveta zmiznú a som tam len ja a dráha, ktorú chcem zdolať čo najlepšie. Keď podo mnou motorka tancuje, som najšťastnejší človek na svete,“ vysvetľuje svoju vášeň pre rýchlosť Miroslav Sloboda.

Ďalšia výzva sú preteky Tourist Trophy

Laki sa na Manx GP vydá so svojou vernou spoločníčkou Yamahou R6. Na pretekoch ho budú sprevádzať  kamaráti Pavel Štolba a Matýs Vlach i jeho  technik Juraj Ďuriš. „Juraj stojí po mojom boku už dlho, za čo mu nesmierne ďakujem. Vďaka jeho pomoci môžem podávať na pretekoch ten najlepší výkon. Keďže  je to blízky priateľ, nie je preňho vždy ľahké čakať  v depe či sa  vrátim z okruhu v poriadku,“ hovorí Laki. Ten mal podľa vlastných slov na dobrých priateľov ochotných pomôcť mu s jeho pretekárskou kariérou v živote šťastie.  Mať rodinu, prácu a zároveň sa zúčastňovať pretekov je fyzicky i finančne veľmi náročné. Mám však okolo seba veľa úžasných kamarátov. Pomáhajú mi s drobnými opravami motoriek a sprevádzajú na ďalekých cestách,“ hovorí Miroslav Sloboda, ktorí si po tohtoročných úspechoch začal hľadať sponzora. Počas súťaže ho bude povzbudzovať i štrnásťročná dcéra Ema. Gény sa nezaprú a i ona má k motorkám blízko, Lakiho desaťročný syn Leo dokonca jazdí súťažne. „Prežívam najúspešnejšiu sezónu, ale i fyzicky najnáročnejšiu. Mojím cieľom bolo zúčastniť sa čo najväčšieho počtu pretekov, aby som sa dostal do formy pred Manx GP. Ak na súťaži obstojím, chcem sa uchádzať o štart na pretekoch profesionálnych jazdcov Man Tourist Trophy. Držte mi palce,“ odkazuje fanúšikom  Miroslav „Laki“ Sloboda.

Zdroj fotografií: motorkari.cz a súkromný archív Miroslava Slobodu