Psycho-thrillerový kolotoč začína. Fúzy Múzy vydávajú eponymný debutový album!

Prešovské trio Fúzy Múzy vydáva po viac ako troch rokoch existencie kapely eponymný debutový album s dvanástimi skladbami.  Psychedelická inštrumentálna hudba vystavaná zo zvuku bicích, basgitary a gitary vás zavedie do lunaparku psycho-thrillerových myšlienok  a pocitov. Odkazuje na to aj vizuál obalu albumu, ktorý vytvoril gitarista kapely Ľuboslav Krajňák. Album Fúzy Múzy vychádza pod hlavičkou vydavateľstva Go2Stage. Kapela pokrstí CD na Radio_Head Awards Festivale v piatok 11. marca na svojom koncerte v Komornom štúdiu  Slovenského rozhlasu. Dnes vychádza ich prvý singel z albumu zvaný Techno.

Fúzy Múzy tvoria Stano Kořínek (bicie), Ľuboslav Krajňák (gitara) a Juraj Staviarsky (basgitara). Kapela nemá speváka, nie je však potrebný. Ich niekedy priam hororová hudba vás okamžite vtiahne do deja, vďaka čomu pracuje fantázia poslucháčov na plné obrátky. Na ich koncertoch vás upútajú kostýmami, ktoré spolu ladia ako ich gitarové a basgitarové riffy.  Basgitarista Juraj pobehuje  po pódiu v dlhom hnedom kabáte, miestami sa zvíja v kŕčoch, basgitarou „kreslí“ po pódiu a hrá na ňu v rôznych polohách  tak, že z neho nespustíte pohľad. Na jeho tvári sa striedajú rôzne expresívne výrazy. Miestami máte pocit, že ste na koncerte a zároveň performance naraz.

Album nahrávala trojica intenzívne od septembra 2015 v bardejovskom štúdiu Catesound. Na albume nájdete skladby s veľavravnými názvami ako napríklad Kriminálka, Útek, Schozifrénia, Mucha či Lunapark, ale aj ich najstarší singel Mafiózo. „Ku každej skladbe sme nachádzali tú pravú atmosféru,“ približuje proces nahrávania Juraj Staviarsky. „Keď niekto dopočúva naše CD, môže ísť rovno do blázinca,“ hovorí s nadhľadom Juraj. Naráža tým na psycho-thrillerovú silnú atmosféru, ktorú skladby navodzujú. „Album nadobúda nový rozmer, keď ho počúvate osamote v noci túlajúc sa opusteným mestom,“ opisujú pocit zo svojho debutového albumu chalani z Fúzy Múzy. K nahratiu albumu im výrazne pomohla finančná cena Nadácie Advance Investments, ktorú získali v rámci Radio_Head Awards v roku 2014.

FuzyMuzy

Ich prvý singel z albumu Techno vás vtiahne na temnú psycho tancovačku. „Experimentovali sme s potenciálom riffu. Farebnosť zvuku sme sa pokúšali čo najviac priblížiť k originálnemu zvuku techna, no snažili sme sa dať ten zvuk viac do šelestu,“ konštatoval gitarista kapely Ľubo Krajňák. Singel ste mohli počuť v premiére na Rádiu_FM  v programe D2_FM v sobotu 13. februára.

Skupina si už vyskúšala okrem slovenských klubov aj pódium na Radio_Head Awards v Starej Tržnici a festivaloch ako sú Pohoda, BLAF / Bratislava Art Festival, Festival Áčko, či na filmovom festivale Cinematik Piešťany.

Spomínajú si však aj na ich úplne prvé vystúpenie  z roku 2012 v Prešove, ktoré v podstate sformovalo súčasnú podobu kapely. „Názov kapely a v podstate aj polovica piesní vznikla vďaka tomu koncertu,“ prezradili členovia tria, ktorých feedback vtedajšieho publika nabudil na ďalšiu tvorbu. Ich koncert bol vtedy súčasťou sprievodného programu vernisáže a odvtedy sa ich koncerty spájajú aj s vizuálnym umením. Gitarista kapely Ľuboslav Krajňák sa dokonca ako vyštudovaný maliar (Akadémia vied v Banskej Bystrici) autorsky podieľal na grafickom návrhu obalu spomínaného debutového albumu.

Inšpiráciou mu bola skladba Lunapark, podľa ktorej sa mal album pôvodne volať. Nakoniec z toho vzišlo, ale nápad „lunapark v hlave“ sa uchytil na obal albumu. „Lunapark je také zradné miesto aj pre deti. Je tajomné aj príťažlivé – láka do neznáma, do detských tajných túžob a fantázií  a to mi sedelo aj k našej hudbe,“ hovorí Ľubo a dodáva: „Sú tam veselé emócie v kontraste s temnými, v dennom zvuku lunaparku, ktorý sa točí, točí a deti šalejú.“

cover albumu FM web

Lunapark zostáva hlavnou témou aj vo fotografiách, ktoré nájdete na booklete CD. Fotografie kapely pri kolotoči nafotil Ondrej Rychnavský. Lunapark síce pôsobí ako z nejakého veľkého mesta, chalani však zostali lokálne v Prešove a nafotili vianočný kolotoč.

Singel Techno si môžete vypočuť na:

Album kapela pokrstí na Radio_Head Awards Festivale v piatok 11. marca na svojom koncerte v Komornom štúdiu  Slovenského rozhlasu.

EVENT: https://www.facebook.com/events/1575053486148580/

Zdroj: Go2Stage
Foto: Ondrej Rychnavský