PUNKÁČI DEŤOM: Zaujímavé kapely aj kvalitná organizácia. Na festivale Punkáči deťom sa je na čo tešiť.

Už len tri týždne ostávajú do začiatku obľúbeného festivalu plného punkovej muziky a ľudí s chuťou nielen zabaviť sa, ale aj pomôcť. Prípravy ôsmeho ročníka benefičnej akcie s názvom PUNKÁČI DEŤOM, ktorá každoročne celý výťažok zo vstupného venuje nadácii Pomoc deťom v ohrození, vrcholia, aby bolo od 30. augusta do 1. septembra v Opatovciach pri Trenčíne všetko perfektné. A aby bol festival rok od roka lepší a atraktívnejší, pribúdajú organizačné novinky.

Minulý rok sa osvedčili vratné kelímky Nick Nack, a tak nebudú chýbať ani tento rok. Vďaka nim sa rapídne znížil vyprodukovaný odpad a v čistom areáli sa všetci návštevníci cítili lepšie. Tento rok však pribudnú kelímky s potlačou festivalu, ktoré budú v prípade nevrátenia milou spomienkou na príjemne strávený víkend.

V areáli sa budú opäť nachádzať cisterna s pitnou vodou, mobilné toalety a tí, ktorí chcú pohodlie a nevadí im symbolický poplatok, môžu využiť aj murované toalety či sprchy. Nemusíte sa báť zobrať na festival aj svojich malých punkáčov, pretože pre rodiny s deťmi bude aj tento rok pripravené stanové mestečko, ktoré bude oddelené od ostatných návštevníkov. „Myslíme aj na rodičov s deťmi, ktorí sa chystajú na festival. Minulý rok sa nám pre nich osvedčilo oddelené stanové mestečko. Toto mestečko pripravujeme aj tento rok, prosíme však rodičov, aby nás v prípade záujmu o stanovanie v tomto mestečku kontaktovali vopred na náš festivalový e-mail. Stanové mestečko bude kapacitne obmedzené a vstup doň bude umožnený iba rodičom s deťmi, ktorí sa nám nahlásia vopred,“ upozorňuje organizátor Andrej Siget. Stanovanie je pre všetkých návštevníkov zdarma.

Tí, čo prídu na festival autom, sa potešia betónovému parkovisku pred areálom. Parkovanie bude spoplatnené, no keďže je zabezpečené v spolupráci s Trenčianskym útulkom, časť parkovného poputuje na nákup krmiva pre zvieratká. A naopak, tým, ktorí autá nechajú doma, určite padne vhod kyvadlová autobusová doprava, ktorá bude premávať od vlakovej stanice v Trenčíne až k areálu akcie a pôjde aj v opačnom smere po skončení programu. Časový rozpis kyvadlovej dopravy je dostupný na webe festivalu www.punkacidetom.sk.

V stánku s tričkami a suvenírmi si okrem kúpy niečoho pekného na pamiatku budete môcť tiež nabiť svoj mobilný telefón. Potešia sa aj vegáni, pre ktorých bude k dispozícii stánok s čisto vegánskym jedlom.

Športu chtiví punkáči budú určite nadšení z možnosti prihlásiť sa na turnaj v stolnom futbale, ktorý bude prebiehať v piatok aj sobotu. Na víťazov budú, samozrejme, čakať zaujímavé ceny. Kto má radšej ten „naozajstný“ futbal, môže si požičať futbalovú loptu a kto nemá rád futbal vôbec, zapožičať si môže bedminton či stolné hry, aby si tak spestril festivalové chvíle.

Zmeny, bohužiaľ, prebehli v posledných dňoch aj v pôvodne avizovanom programe. Keďže kapela Just War ukončila svoju činnosť, namiesto nej vystúpi Michal Kaščák s jeho projektom V.B.P.S. – vydrapená bužírka punk systém. Kvôli zdravotným problémom speváčky sa festivalu Punkáči deťom nemôže zúčastniť kapela Kitty In A Casket. Organizátori však zariadili viac ako dôstojnú náhradu, ktorou bude slovenská legenda HOTEN TOTEN. „Je to ich posledný ohlásený koncert a podľa vyjadrenia kapely nikto nevie, čo bude ďalej. Možno toto bude posledná šanca vidieť ich naživo,“ dvíha varovný prst organizátor Andrej. 

Preto by ste s kúpou vstupeniek nemali dlho otáľať. A ak nie pre kapelu HT či nadupaný line-up s kapelami ako LOS FASTIDIOS, THE TWINKLES, PIPES AND PINTS či THE PARANOID, tak aspoň kvôli tomu, aby mali organizátori lepší prehľad o plánovanej návštevnosti festivalu. Vďaka tomu sa môžu presnejšie pripraviť a zabezpečiť dostatok toaliet, pitnej vody či stánkov, aby mali návštevníci čo najväčšie pohodlie a nemuseli čakať v dlhých radoch. Permanentky na celý festival v Opatovciach pri Trenčíne v dátume 30. 8. – 1. 9. 2018 sú dostupné na webe festivalu v cene 20 €.

Výzva Ľudia ľuďom: www.ludialudom.sk/vyzvy/5285
Web festivalu: https://www.punkacidetom.sk/
FB fesivalu: https://www.facebook.com/punkacidetom/
Instagram: https://www.instagram.com/festival_punkaci_detom/
FB udalosť: https://www.facebook.com/events/474067402980183/
Punkáči deťom 2017 – aftermovie: https://www.youtube.com/watch?v=UfB7cO9ATvM
Nadácia Pomoc deťom v ohrození: https://www.pomocdetom.sk/

Text: Michaela Váleková