Putovná výstava ku kampani „Lacné šteniatka“ sa začína už túto sobotu v Bratislave!

Úspešná kampaň „Lacné šteniatka“ na podporu štvornohých obyvateľov zvieracích útulkov vstupuje do svojej 2. fázy. Tou je hlavné sprievodné podujatie kampane – putovná výstava v slovenských nákupných centrách, ktorá  sa začína už túto sobotu v Bratislave a potrvá počas celého roka.

Osvetu v oblasti nákupu psov od podozrivých množiteľov odštartovali v roku 2012 v podobe kampane „Lacné šteniatka“ tri občianske združenia – OZ Majme srdce, OZ Pes v núdzi a OZ Psia duša. Bezprostredne pri jej zrode kampaň podporili sprievodným videoklipom „Nestrácajme hodnoty“ rapperi DNA, Šegi100 a spevák Mišo Biely.  

Projekt, ktorého cieľom je upozorniť verejnosť na týranie zvierat nelicencovanými množiteľmi, držiacimi psy v neľudských podmienkach, vstupuje do druhého roku svojej existencie ďalšou zo sprievodných aktivít. Tentokrát ide o putovnú výstavu, ktorá sa začína už túto sobotu, 2. februára v bratislavskom OC Eurovea, odkiaľ sa po dvoch týždňoch presunie do ďalšieho mesta. V priebehu nadchádzajúceho roka tak „docestuje“ až do Košíc, pri čom neobíde žiadne väčšie mesto. Miestom konania výstav budú najnavštevovanejšie nákupné centrá, v ktorých budú dlhodobo umiestnené vzdelávacie panely, vysvetľujúce, ako človek rozpozná dobrého chovateľa od zlého. Návštevníkov tiež naučí, prečo radšej darovať domov psíkovi z útulku, a ponúkne im návod, ako si štvornohého spoločníka zodpovedne vybrať. Ako dodáva predsedníčka OZ Majme srdce Magdaléna Fülöpová, súčasťou výstavy budú tiež príbehy psíkov, ktorí si prešli peklom u takýchto „chovateľov“.

Sobotňajšie slávnostné otvorenie v Bratislave bude obohatené sprievodným programom od 14tej do 17tej hodiny. Moderovať ho bude známa „psíčkarka“ Janka Hospodárová, akciu prídu podporiť aj známe osobnosti, moderátori rannej šou Rádia Európa 2 Matúš Krnčok a Michal Sabo, rapper DNA či miss, modelka a herečka  Ivica Sláviková. Návštevníci sa stretnú tiež so  zachránenou yorkšírkou od množiteľa Jankou a s jej majiteľmi. Nebudú chýbať ani ukážky dogdancingu, fotografovanie s osobnosťami i psíkmi a maľovanie na tvár.

Termíny a miesta výstav:
2. 2. – 17. 2. 2013     Eurovea Bratislava
9. 3. – 31. 3. 2013     Max Trenčín
6. 4. – 27. 4. 2013     Aupark Žilina
4. 5. – 26. 5. 2013     Aupark Košice
3. 6. – 23. 6. 2013     Európa Banská Bystrica
3. 9. – 23. 9. 2013     Európa Zvolen

Zámerom kampane „Lacné šteniatka“ je, poukázať na nekalé praktiky množiteľov, ktorí týrajú zvieratá držaním a množením v neľudských podmienkach. V dôsledku chýbajúcej legislatívy na Slovensku tak ročne predajú stovky až tisícky šteniat. Na webe www.lacnesteniatka.sk sa môžu (nielen) budúci majitelia psov naučiť, ako odlíšiť správneho chovateľa od podvodníka, ktorý sa obohacuje týraním zvierat. Ako dodáva predsedníčka OZ Majme srdce Magdaléna Fülöpová: „Okrem skutočných príbehov od majiteľov či z útulkov nájde na stránke návštevník informácie o kastrácii, i o tom, ako postupovať pri výbere psíka, aký je pes s preukazom pôvodu a bez neho.“

Viac info na oficiálnom webe projektu: www.lacnesteniatka.sk

Zdroj: Soul For Show