Radio Head Awards 2011: Reportáž!

Tohtoročné „Rádiohlavy“ sa odovzdávali v MMC-klube v nedeľu 4.marca 2012 počas slávnostného večera vysielaného zároveň Rádiom_FM a Slovenskou televíziou na Dvojke. Večer moderovala trojica Ego a Baláž a Hubinák. Ego sa staral o hlavné slovo na pódiu i mimo neho a Baláž s Hubinákom spovedali víťazov cien v zákulisí.


Cenu odovzdávali, ceny vzali.

Aj to bol večer v podaní kapely Puding Pani Elvisovej. Minuloroční víťazi v kategórii „Najlepšia koncertná kapela/interpret“ si tento rok prevzali cenu v rovnakej kategórii a zároveň si prišli pre cenu za najlepší singel roka – skladbu Astoria. Pino po týchto cenách povedal, že: „Bolo to prekvapenie. Takéto veci človek nevie odhadnúť, nedá sa na to pripraviť, a preto je to vždy prekvapením. Potešila nás najmä cena pre najlepšiu koncertnú kapelu. To je totiž niečo, čomu sa venujeme intenzívne celý rok“.

Okrem „Pudingáčov“ sa presadila i kapela Noisecut. Konkrétne v kategórii „Album roka“ – poslucháčska cena. Noisecut majú v súčasnosti koncertnú prestávku. Speváčka síce prezradila, že kapela už má naplánované nejaké koncerty, no k návratu na pódiá zatiaľ pristupujú opatrne.

Puding Pani Elvisovej - Radio Head Awards 2011

Nováčikom roka sa stal projekt Dynamo Team. Jeho hlavnou tvárou je Mike Lark, známy ako spevák Michal Štofej zo skupiny Hudba z Marsu. „Ďakujeme pekne. Bol som si na sto percent istý, že nevyhráme. Ale tak po tých pätnástich rokoch som veľmi šťastný, že som nováčik roka. Asi idem dobrým smerom,“ povedal muzikant.

Cenu Album roka – cena kritikov si v bratislavskom Majestic Music Clube (MMC) prevzala skupina Gwerkova za štúdiovku Nada.

V túto marcovú nedeľu po prvý raz udelili aj Cenu za prínos slovenskej hudbe. Tri ocenenia putovali trom vydavateľstvám – košickému Hevhetia records, bratislavskému Slnko Records a trenčianskemu DeadRed Records.

Rádio Head Awards 2011

Je veľmi dobré, že tento rok pribudli štyri samostatné žánrové kategórie – elektronika (Pjoni & Ink Midget), hard & heavy (Čad), hip hop (Bene) a world music (Družina). Práve v žánroch boli víťazi najjednoznačnejšie prijatí a aj vďaka nim znela na „rádiohlavách“ doposiaľ najpestrejšia hudba.

Samotná hudba dopadla v tento nedeľný večer najlepšie. Aby sa stihlo predviesť čo najviac muzikantov mohli si televízni diváci, poslucháči, ale aj ľudia priamo v MMC vychutnať rôznorodé vystúpenia, pričom niektoré zostavy vznikli špeciálne pre Radio_Head Awards. Jednoznačne najzaujímavejšie a oživujúce vystúpenie predviedli metaloví Čad a mladí experimentátori s elektronikou Pjoni & Ink Midget.

Radio_Head Awards premiérovo udeľovali 6. februára 2009 a to dokonca iba v dvoch kategóriách. Poslucháčsku cenu za album roka 2008 získala skupina Noisecut za štúdiovku Bliiizko a cenu kritikov za album roka si za nahrávku Rozhľadňa odniesol Ján Boleslav Kladivo.

Rádio Head Awards 2011

Prehľad víťazov Radio_Head Awards za rok 2011

HLAVNÉ CENY:
Album roka – poslucháčska cena: Noisecut – Háj a Lov
Singel roka: Puding pani Elvisovej – Astoria
Nováčik roka: Dynamo Team
Najlepšia koncertná kapela/interpret: Puding pani Elvisovej
Album roka – cena kritikov: Gwerkova – Nada
Cena za prínos hudbe: slovenské hudobné vydavateľstvá Hevhetia Records, Slnko Records a DeadRed Records

ŽÁNROVÉ CENY:
Elektronická hudba: Pjoni & Ink Midget – Pjoni & Ink Midget EP
Hard & Heavy: Čad – Ťažký kov
Hip-Hop/Rap/R’n’B: Bene Peko & Roland Kánik – Spam Poetry
World Music/Folk: Družina – Neni dobre

Napísala: Ľudmila Richnavská
Foto: Jana
Publikoval: Redakcia GREGI.NET