RED BULL HORSKÁ SMYČKA v českých Abertamoch.

Štyri okruhy. Od najdlhšieho po najkratší. Jeden ťažší ako druhý. Začína mobilizácia športovcov na ďalšiu unikátnu akciu. Prvý ročník pretekov RED BULL HORSKÁ SMYČKA vypukne v krušohorských Abertamoch v sobotu 13. februára.

Prostredie na to bude ideálne. Abertamy ležia v Krušných horách 25 km severne od Karlových Varov v nadmorskej výške okolo 1000 metrov. Priamo v obci je lyžiarsky vlek a v okolí ideálny terén pre bežkárov s možnosťou napojenia na Krušnohorskú magistrálu.

Na štart sa postavia napríklad bývalí reprezentanti v bežeckom lyžovaní Milan Šperl, Zuzana Kocumová alebo Jiří Magál. Zapretekajú si po dlhej tréningovej prestávke. Toho sa ale elitní pretekári neboja.

Red Bull_Horska smyčka_Ilustrační foto

„Žiadnu podobnú skúsenosť nemám. Zvládnuť preteky určite pôjde, záleží iba na tempe. Keď ste úplný nováčik, natrénovať na 50 kilometrov nejde hneď. Na druhú stranu, raz sa začať musí. A Red Bull Horská smyčka je na to ideálna príležitosť. Je to veľmi zaujímavý koncept. Preteky budú náročné a napínavé. Profíci sa budú chcieť vyvarovať vypadnutiu, takže rozhodne šprint. Kto nemá rýchlosť, má smolu,” analyzuje možnosti Jiří Magál.

Slučku okolo krku si ale nedajú iba špičkoví bežkári, ale aj športovci s iným zameraním. Medzi nimi napríklad elitný triatlonista Jan Kubíček.

„Okolie Abertamov v Krušných horách je moja srdcová záležitosť a myslím, že toto miesto je skvelé pre unikátne preteky, akými je Red Bull Horská smyčka. Nič podobného sa v Česku zatiaľ nejazdí. Budú to náročné preteky, ale každý bežkár, ktorý to myslí aspoň trochu vážne, by si mal v zime toto vyskúšať,” vraví Jan Kubíček.

Red Bull Horská smyčka_Mapa okruhů

Smyčka sa bude stupňovať pomaly, ale intenzívne. S klesajúcou diaľkou okruhu bude pribúdať náročnosť trate. Po každom okruhu bude vyradených 30% účastníkov v ženskej a mužskej kategórii. Do posledného kola zasiahnu len tí najlepší. Preteky budú mať hromadný štart, vekový limit je 15+ rokov. Štartovné, kúpené online stojí 250 Kč. Kapacita pretekov je 500 športovcov, preto je potrebné byť rýchly už pri registrácii. Tá už teraz prebieha na www.redbull.cz/horskasmycka

RED BULL HORSKÁ SMYČKA je rozdelená do dvoch dní, najlepšie je vyhradiť si celý víkend. V piatok si môžu účastníci dobrovoľne zatrénovať, potom sa občerstviť na ľahkej pasta party. Preteky štartujú v sobotu o 11:00. O 14:30 budú vyhlásení víťazi. Party v stane začína o 19:00.

Viac informácií na www.redbull.cz/horskasmycka

Zdroj: Red Bull