Režisér Kauzy Cervanová pracuje na filme o rómskom holokauste.

Robert Kirchhoff, ktorého minuloročný film Kauza Cervanová výrazne zarezonoval nielen v kontexte domácej filmovej tvorby, pokračuje v spracúvaní tém, o ktorých iní mlčia. Jeho pripravovaný dokument Cesta lesom sa sústreďuje na osudy rómskych obetí Druhej svetovej vojny na Slovensku a v strednej Európe.

Hrôzam najväčšej vojny novodobých dejín padlo počas jej trvania za obeť približne 500 000 Rómov. Mnohí zomreli priamo vo svojich domovoch, iných transportovali do pracovných a koncentračných táborov. “Téma rasového prenasledovania a deportácií rómskeho obyvateľstva nebola v našej dokumentaristike doteraz spracovaná, pamätníci týchto udalostí tu pritom už o niekoľko rokov nemusia byť,” hovorí Kirchhoff a dodáva, že filmom chce okrem tematického spestrenia domácej kinematografie prispieť aj k vytváraniu otvorenej a tolerantnej spoločnosti.

Snímka má podľa jeho slov ambíciu odhaľovať nielen minulé, ale aj súčasné podoby spolužitia Rómov s majoritnou časťou európskeho obyvateľstva. Nemá však byť „etnografickým safari“, ale filmom o prastarom konflikte „My a Oni“. Podobne ako pri Kauze Cervanová, dokumentaristu aj v tomto prípade fascinuje, ako so spomienkami pracuje ľudská pamäť. Mnohé z výpovedí očitých svedkov podliehajú sile istej podvedomej fabulácie a príbeh beletrizujú. Filmárom tak poskytujú možnosť kreatívne pracovať s témou a ako je Kirchhoffovým zvykom a tvorivým princípom – pátrať po pravde. “Mojou voľbou bolo vytvoriť mozaiku príbehov a situácií, ktoré smerujú od minulosti k súčasnosti. Nielenže posúvajú odkaz, ale zároveň otvárajú novú formu nahliadania na holokaust.”

Dokumentárny film Cesta lesom vzniká v koprodukcii Hitchhiker Cinema, atelier.doc, RTVS a Českej televízie.  Jeho vývoj začal Kirchhoff pripravovať spoločne s dnes už nežijúcim Borisom Hochelom ešte v roku 2003 a postupne sa jeho záber rozšíril zo Slovenska do ďalších európskych krajín (Česká republika, Poľsko, Maďarsko, Rakúsko, Chorvátsko, Srbsko, Nemecko a Francúzsko). Projekt finančne podporil Audiovizuálny fond a Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, a aktuálne dokončil prvú fázu produkcie. Plánovaná premiéra čaká Kirchhoffovu novinku na konci roku 2015 a okrem uvedenia v slovenských kinách a na medzinárodných festivaloch by jeho tvorcovia radi organizovali aj špecializované premietania spojené s diskusiami v kultúrnych centrách či na školách.

Koprodukční partneri filmu:
HITCHHIKER Cinema
atelier.doc
Rozhlas a televízia Slovenska
Česká televize

Projekt finančne podporil Audiovizuálny fond.
Projekt finančne podporilo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky.

Zdroj: Peter Gašparík